TARİH 10 Eylül 2018
72,4b OKUNMA     923 PAYLAŞIM

Bir Savaşta Kullanılan En Büyük Silah: Nazi Yapımı Schwerer Gustav

Almanların II. Dünya Savaşı'nda kullandığı Schwerer Gustav adlı devasa top, heybetinin aksine kullanışsızlığıyla tarihe geçti.

schwerer gustav, 1939'da hitler'in krupp'lara "ya biz geçen sefer ne güzel toplar yapmıştık, paris'i ta buradan bombalıyorduk, şimdi niye böyle deyişik bir silah yapmıyoruz, bizde niye yok" demesi sonucu ortaya çıkmış kamaşullah gibi bir top. iki sıra demir yolu hattı üzerinde hareket edebiliyordu. krupp camiası bu ölümüne fallik topa gustav krupp'a ithafen schwerer gustav adını verirken, topçu askerler, her nedense, topun dişil bir cisim olduğunu düşünmüşler ve dora adını vermişlerdir. yani dora ve schwerer gustav aynı cihazdır.

bu toplardan bir tanesi sivastopol kuşatmasında kullanılmış ve kuşatmanın sözde başarıya ulaşmasını sağlamış, hitler'in egosu tatmin edilmiştir. lâkin kazın ayağı öyle değildir; top, hepi topu 53 defa ateş etmiş ve sonradan yapılan incelemelerde topun isabet oranının beşte bir cıvarında olduğu görülmüştür. schwerer gustav da, drittes reich'dan her biri için yedi milyon mark tahsil edilen bir sahtekârlık abidesi olarak sümen altı edilmiştir.

bunlardan kayıtlara göre sadece iki adet üretilmiş ve düşman eline geçmemesi için almanlar tarafından geri çekilme sırasında patlatılarak imha edilmişlerdir. paris-geschütz e benzeyen uzun menzilli bir model de henüz yapım aşamasındayken fabrika bombalandığında imha olmuştur. sivastopol'u bombalayan topun kalıntıları bir ormanda bulunmuş, ruslar tarafından incelenmiş, eve götürülmüş ve sonra "yok olmuştur." yıllar sonra tesadüfen bulunan parçalar ise bir araya getirilmiştir ve şu anda dresden'deki askeri müzede sergilenmektedir.

- 200'den fazla asker bu toptan sorumludur.

- gökyüzünden çok kolay görülen devasa bir şey olduğu için etrafında bir sürü uçaksavar konuşlandırılır.

- tren yolu üzerinde gitmektedir, sağa sola dönemeyip sadece namlusunu yukarı aşağı oynatabilen bu top için etrafına ray eğimleri döşenerek ancak namlusu sağa ve sola oynatılabiliyordu.

- 40 top atışından sonra 30 metrelik namlusunun değişmesi gerekiyordu ve bu da 2,5 gün sürüyordu.

- zaten her halinden silahın yapımına 1930'lu yıllarda karar verildiği ortadadır.

ama ortada çok güçlü ve korkutucu bir alman kararlılığı söz konusudur.

yani bu büyüklükte bir şeyi bir araya getirip daha büyük ve dağıtıcı bir top yapmak ve bunu kullanabilmek başlı başına bir başarıdır. 1. dünya savaşında çok daha kullanışlı olabilirdi.

Hitler'in Açık Denizlere Hükmetmek İstemesinin Vücut Bulmuş Hali: Bismarck Gemisi