HAYVANLAR 5 Ekim 2021
28b OKUNMA     638 PAYLAŞIM

Bir Profesyonelin Kaleminden: Annesiz Kalmış Kedi Yavrusuna Nasıl Bakılır?

Sokakta annesi tarafından terk edilmiş kedileri sahiplendikten sonra dikkat etmemiz gereken şeyleri sektörün içinden biri anlatıyor.
iStock

annesiz kalmış kedi yavrusu bakımı... bir klinisyen olarak bu konuda doğrusunu anlatmak istediğim şeyler var acizane, yanlışım varsa lütfen düzeltiniz.

bebek kedi bulunduğunda yapılması gereken ilk adımlar:

• annesini aramak
• süt anne bulmak
• bir veteriner hekime/kliniğe danışmak
• en son çare insan eliyle beslemek.

en son seçeneği açmak gerekirse

önce bebeğin vücut ısısını dengelememiz gerekir. çünkü vücut ısısı düşmüş bir bebek ne mama yer ne de bebek tepkileri verir. hava kaç derece olursa olsun bebek kediler anne altında 28-38 derece kadar dış ortam sıcaklığı ister. optimum vücut ısıları 37-39 derecedir.

elimizde sıcak su torbası varsa: torba çok sıcak olmamalı çünkü bebek kendisi dönemez/ akıl edemez ve tek tarafa yatacağı için yanabilir, çok kaynamamış su doldurup havluya sarın. bilek içinizi yakmayacak ısıdaysa bebek de zarar görmeyecektir. su torbası yoksa pet şişeyi yassı şekle getirip aynı işlemleri uygulayabilirsiniz, kapağının tam kapalı olduğuna ve şişenin patlamayacağından emin olun.

bebeği beslemeden önce hafif nemli pamuk yardımıyla genital bölgesine masaj yaparak önce idrarını yaptırın. idrarı/dışkısı olan hayvan mama yemez. önce oraları bir rahatlatın. sonra beslemeye geçin. pamuğu bir kere sürtünce hemen idrar gelmeyebilir, çok bastırmadan 5-10 dakika sürtme hareketi yaparsanız idrar gelecektir. 2-3 gün dışkılama yapmazsa bu tolere edilebilir. ancak 3. gün sonunda hala yapmadıysa lütfen bir veteriner kliniğine götürün.


mama seçme işi çok sıkıntılı

mutlaka kedi süt tozu/yavru kedi maması olarak satılan ürünleri alın.

inek sütü, aptamil, milupa, bebelac, yumurta, yoğurt, peynir vs gibi insan bebekleri için kullanılan tüm ürünler hayvan bebeklerinde bağırsak florası bozulması sebebidir. ciddi derecede beslenme bozuklarına bağlı hastalıklara yol açar!

kaldı ki insanın da inek sütüne bağlı laktoz intoleransı vardır ancak göze batmıyor nedense. lütfen ama lütfen bebek hayvanlara onlar için üretilmiş bebek süt tozlarından verin. inek sütünün hem besleyici değeri olmaz hem de ishal yapar, geri dönüşü olmayan hastalıklara sevk eder.

bu zamanda bu saatte açık yer sıkıntısı diye bir şey kalmadı artık. 7/24 veterinerler, kapınıza kadar getiren market zincirleri var, teknolojiyi kullanın. marka da vereyim, gimcat ve royal canin bebek mamaları en iyilerdir. ben 10 sene bunları kullandım, bir ton marka denedim senelerdir, en ishal yapmayan marka bunlar. mama geçişlerinde de ishal olabilirler, o yüzden iyi gelen markayı olabildiğince sürdürün. zaten en fazla 2 ay kullanacaksınız, aynı markadan bozmadan devam etmeye dikkat edin.

onlara uygun süt tozunun verilmesi mantığını da açıklayayım, bu mamaların moleküler yapısı bebek protein metabolizmasına uygun, rahat sindirilen ve mikro- makro mineral oranı yüksek, anne sütü kadar olmasa da günlük enerji ve büyüme enerjisi miktarını karşılayacak kaloride oluyorlar.

bebekler 2 saatte bir acıkır. maksimum 3 saat erteleyebilirsiniz ama 3 ve sonrasında açlık stresine girmeye başlarlar. gece için saat kurup 2 saatte bir beslemeye özen gösterin. büyüdükçe acıkma aralığı uzayacak ve siz de rahatlayacaksınız ama ilk dönemlerde mutlaka 2 saat beslenmeli.

beslerken biberon seçeneği işi en zoru. ağzına tam oturacak, delik aralığı orta büyüklükte, ucu sert olmayan biberon seçmelisiniz. bir de yedekte 5’lik enjektörünüz olsun çünkü emme refleksi her bebekte aynı olmaz ve geç gelişir. bazı bebekler annelerini bile zor emer refleks gelişmediği için. bu yüzden biz alıp besleriz zorla ki, öğrensin.

sütün sıcaklığını ve kıvamını anlatmıyorum çünkü artık bunu bilmiyorsanız zaten lütfen bebeği profesyonel bir ele teslim edin.


bebeği beslerken yatay tutmayın, akciğerlerine süt kaçması sonucu hayvanı kaybedebilirsiniz. bunun belli bir eğimi var ama göstererek anlatmak gerek burdan yazdığım için şöyle söyleyeyim, dizlerinizi kırıp oturun (bgv) ve bebeği iki dizinizin arasına yaslayıp dikey pozisyonda tutun. çok hafif bir eğim olacaktır, biberonu da bu eğimde tutun.

işin en zor kısmı biberonu emmemesi olacaktır. emmezse 5’lik enjektörü kullanın. iğnesini çıkarın tabii :) çok çok yavaş damlalarla mamayı verebilirsiniz. enjektörü hemşirelerin sıktığı gibi değil, avcunuza alıp baş parmağınızla doz verecek şekilde tutun. böylece kontrolü daha kolay olacaktır.

bebekler çok dayanıklıdır, yemiyor veya kaka-çiş yapmıyor diye lütfen panik yapmayın. bebek hayvanlar hakkında çok bilgisiz bile olsanız size hareketleriyle neye ihtiyacı olduğunu anlatacaktır zaten. ya acıkmıştır, ya çişi gelmiştir, ya üşümüştür ya da gazı vardır. sakince tüm ihtiyaçlarını giderdiğinizden emin olun.

panik yapan bir yapıda iseniz bunu bir gurur meselesi yapmayın lütfen ve çocuğa bakamıyorsanız bir kliniğe götürün. sanmıyorum ki hiçbir klinik bebek kedi bakımı için fahiş fiyatlar istesin. zaten aslında başta da söylediğim gibi, ilk seçenekler arasında kliniğe götürmek olmalı. ancak çok zor durumdaysanız yukarıda saydıklarım günü kurtaracaktır. uzun vadede zaten profesyonel hizmet almanız mutlaka gerekecektir.

sevgiler.