EKONOMİ 2 Ocak 2019
121b OKUNMA     1011 PAYLAŞIM

Bir Poşet Üreticisinin Gözünden: Marketlerde 25 Kuruşa Satılan Poşetin Maliyeti

1 Ocak 2019 itibarıyla marketlerde plastik poşetler 25 kuruşa satılmaya başladı. Daha ilk günden oldukça tepki çeken uygulamaya bir de maliyetler açısından bakalım. Poşet üreticisi bir Ekşi Sözlük yazarı anlatmış.
iStock

açılın, ben poşet üreticisiyim. bu konuya farklı açılardan yaklaşan arkadaşlar olmuş. sektörle ilgili bazı bilgileri ortaya koyarsam sanırım tartışma daha sağlıklı olacak.

öncelikle günümüzde poşetler o kadar çevre düşmanı değil. içine konan maddeler sayesinde toprakta 6 ay ile 1 yıl arasında eriyor çoğu; tabii bu üreticisine de bağlı, hükümet çevreyi düşünseydi denetleme getirmesi gayet yeterliydi.

bu düzenlemenin arkasında yatan en önemli şey para, hatta bir nevi vergi de diyebiliriz. plastik sektörü milyar dolarların döndüğü bir sektör, e tabii haliyle bazı düzenlemeler bu parasızlıkta kaçınılmazdı. sağ olsun hemen yapıştırdılar düzenlemeyi.

mevzuyu şöyle açıklayacak olursak orta ebat poşetlerin 1 kg'lık paketlerinin içinde ort. 160 adet oluyor. (bu rakam kalınlığına göre hammaddesine göre değişmektedir) piyasa fiyatı 13 tl ile 16 tl arasında değişmekte ve marketlerde satış fiyatı tanesi 0.25 kuruş yani 1 kg poşet 40 tl. 0.15 kuruşu kendisine alan devlet, 1 kilo poşetten 24 tl kazanç elde ediyor. kaldı ki ben hammadde alırken ve satış yaparken kdv'lerle birlikte bir kg poşetten elde edilen kazancı siz düşünün (günlük, aylık, yıllık)

bir poşet üreticisi olarak bana artısı artık müşterilerim poşet sipariş verirken en azından havaya atılan bir para olarak görmüyorlar poşetlerini. eksisi ise tüketimin düşmesi olabilir. ve tabii aslında bilinmeyen bir gerçek de şu: bu poşetler satılırken üzerine barkod basılacak ve bu barkodu bizim gibi üreticiler devletten tane hesabıyla satın alacak. 2 binden kapı açılıyor, adede göre 10 bin tl'yi bile geçebiliyor.

özetleyecek olursak öncelik çevre olsaydı daha farklı yaklaşımlarla bu sorunun çözülebileceğine inanıyorum. bu uygulamayla bütün marketler vergilendirmede satış noktası oldu diyebiliriz.

Süpermarkete Girdiğimiz Andan İtibaren Nasıl Adım Adım Alışveriş Yapmaya Yönlendiriliyoruz?