YEME İÇME 2 Nisan 2018
22,6b OKUNMA     717 PAYLAŞIM

Bir Kahve Delisinin Gözünden Gerçek Bir Cappuccino'nun Püf Noktaları

Cappuccino hakkında size bildiğinizi sandığınız şeyleri sorgulatacak bir yazı.
iStock

hakkında çok az şey bilinen fakat buna rağmen çok rivayette bulunulan italyan orjinli espresso bazlı sütlü bir içecek cappuccino.

halbuki espressodan sonra hazırlanması en basit içecek olup, temelde sadece espresso ve buharla ısıtılmış sütten ibarettir, fakat her sütlü yada köpüklü kahve cappuccino değildir. cappuccino'yu diğer sütlü kahvelerden ayıran özellikleri;

- minimum 150ml maksimum 180 ml hacmindeki fincanlarda sunulur.

- sadece espresso şeklinde hazırlanmış kahve ile yapılabilir.

- içecek hazırlanırken fincan 1/3 şeklinde 3 eşit parçaya bölünür, ilk 1/3 bir shot espressodur, ikinci 1/3 ısıtılmış süttür, üçüncü 1/3 süt köpüğüdür (cappuccino adı kaşson, başlık, şapka manasındaki cappuccio'dan gelir, süt köpüğü koruyucu bir başlık görevindedir, zaten kuru köpüklü cappuccinolarda görsel olarak da bir kukuletaya, başlığa benzer)

- cappuccino için köpürtülecek süt; kuru köpük veya yaş köpük şeklinde hazırlanabilir. kuru köpük görünümde traş köpüğüne benzer ve iri baloncuklardan oluşmuştur. yaş köpük ise inceltilmiş yağlı boya yada köyü bir salep akışkanlığındadır, mikro baloncuklardan oluşmuştur ister kuru ister yaş köpük olsun, elde edilen köpük "doğru hazırlanmışsa" süt kabından fincana herhangi bir ekstra müdahale olmadan rahatlıkla dökülebilir. özellikle kuru köpükte barista bir kaşık veya benzeri bir araçla sütü ayrı köpüğü ayrı döküyorsa bu, baristanın cappuccino'yu yanlış hazırladığını gösterir. iri baloncuklu yada mikro baloncuklu fark etmez, espresso shot üzerine köpürtülmüş süt dökülür, süt köpüğü fincan içerisinde ayrışır üst kısımda köpük kalır, 1/3 oranı bu şekilde sağlanır. bunu yapamayan barista işten çıkarılır yerine yenisi alınır.

- cappuccino'nun kuru yada yaş köpük olmasını 2 faktör belirler. barista ve kullanılan süt tipi. köpük oluşumunda birincil rol şut içerisindeki proteinlerdir. protein miktarı fazla olan süt ile baloncukları zor patlayan mikro köpük elde etmek daha kolaydır. tam yağlı süt de mikro köpük elde etmeyi kolaylaştıracaktır. ancak aşırı yağlı bir sütle fazla köpük elde edilmesi zordur. eğer kuru köpük elde edilmek isteniyorsa proteini yüksek yarım yağlı sütlere yönelmek gerekir. ayrıca kullanılan sütun kalitesini anlamak için sütü köpürttükten sonra kulağınıza yaklaştırıp patlama seslerini dinleyebilirsiniz. sesler seri bir şekilde ve yüksek geliyorsa o sütü bir daha almayın. türkiyede üretilen sütlerden uht olmayan günlük sütler daha doğru seçim olacaktır.

- cappuccino için ısıtılan süt minimum 140f/60c maksimum 160f/70c sıcaklığında olmalıdır. bir kere ısıtılan süt bir daha ısıtılamaz zira değişime uğramıştır, ayrıca bakteri üremesine açık hale gelmiştir. özellikle ülkemizde buna zerre dikkat edilmemektedir. insanlar rahatsızlandıklarında yedikleri yiyeceklerden hangisinin buna sebeb olduğunu düşünürken o gün içtikleri sütlü içeceği akıllarına pek getirmezler. halbuki temizlenmemiş buhar çubuğu, birkaç kere (bazen onlarca kez) tekrardan ısıtılmış süt sizi rahatlıkla hastanelik edebilir.

- içeriğinde çikolata, kakao yada benzeri başka ürünler yoktur, bunlar içerisine eklendiğinde o içecek salt cappuccino olarak adlandırılamaz. sadece köpüğün üstüne süsleme amaçlı, alttaki içeceğin tadını değiştirmeyecek şekilde kakao tozu yada başka ürünler konulabilir.

- bu içecek sadece espresso makinesinde yapıldığında cappuccinodur. yukarıda anlatıldığı gibi ve espresso makinesinde yapılmıyorsa o içecek cappuccino değil, cappuccino muadilidir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir