YAŞAM 7 Mayıs 2018
45,8b OKUNMA     708 PAYLAŞIM

Bir İşte Uzmanlaşmak İçin Harcanılması Gerektiğine İnanılan Süre: 10 Bin Saat Kuralı

Gazeteci Malcolm Gladwell, “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden bahsetmiş. Bunlardan biri olan "10 Bin Saat Kuralı", bir işte profesyonelleşmek adına en az on bin saat üzerinde çalışılması gerektiğini savunmakta.
iStock


on bin saat kuralını uygulamak için düzen ve istikrar şarttır.

10 bin saat kuralı için gereken temel şartlar

1. disiplin

2. yoğunlaşmak

3. sabır

4. kusursuz ilgi.

bu kurala hem benzeyen hem de karşı çıkan kural için: (bkz: ilk 20 saat kurali)

outliers'ta malcolm gladwell'in güzel örneklerle(şu an sadece beatles'ı hatırlıyorum. şöhrete kavuşmadan önce, hamburg barlarında, yıllarca sabahlara dek çalımışlar çalmışlar ve çalmışlar) desteklediği teorisi. yazara bakılacak olursa, bir işte gerçek manada uzmanlaşmak için 10.000 saat emek verilmiş olması gerekir.

hesaplayan adamlar mantalitesiyle devam edelim

uzmanlaşmak istediğiniz alana günde 8 saat mesai ayırsanız, haftada 5 gün bu mesaiye devam etseniz, yılda da totalde 240 güne(hafta sonu ve diğer tatiller sebebiyle 120 gün yan gelip yattığınızı farz edelim. yine de küçümsememek gerek. 240 gün oldukça iyi bir çalışma süresi bir yıl için) ulaşsa bu mesai,

240 x 81920 saat ediyor.

arzuladığınız yoda master seviyesi için geçmesi gereken süre ise;

10000 / 19205 yıl(küsuratı bir kenara bırakalım. yoksa sayıların inandırıcılığını artırmak için kullanılan "küsuratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın" modeline bağlı mı kalmalıydım?)

görünen o ki, eğer gladwell'in yöntemi bir hakikati ortaya koyuyorsa(bir önemi var mı bilmiyorum ama, ben katılıyorum kendisine), kendinizi paralamadan ve fakat ciddiyeti de elden bırakmadan çalışacağınız bir 5 yılın sonunda alanınızda uzman olabiliyorsunuz.

buradan hareket ederek önemli çıkarımlara ulaşılabilir

- alanınızda söz sahibi olmak için beyaz sakallı bir dede olana dek beklemeniz gerekmiyor(ara: yaşta değil başta).

- bir yerlerinden ter akarak, insanlık dışı performanslar sergileyip tırnaklarınızla kazıya kazıya da çabalamanıza gerek yok(sakin olun şampiyonlar).

- her gün, adım adım, sakince ve sükunet içinde emek vermek; duygusal patlamalarla yoğrulmuş, anlık sıçrayışlara göre çok daha mucizevi sonuçlar veriyor.

- düzenli çalışan bir insan, ömrü boyunca birkaç alanda uzmanlık elde edebilir. doyumsuz ruhlar için muhteşem bir haber bu.

- neye zaman ayırdığınıza dikkat etmeniz hayati bir değer taşıyor. 10 yıl sonra kendinizi twitter, facebook gibi sitelerin fenafili olarak bulmayın. öyle bulursanız da hayatınızdaki başarısızlıklardan dolayı başkalarını ve kaderi suçlamayın.

- en fantastik olanı; 5 yılı bir insanı tanımaya adadığınızda o insanda kaybolabilir, sevdiğiniz kişide diğerlerinin görmediği muhteşem detaylar görüp onda yitebilirsiniz.

bu önermeyi destekleyebilecek dünyanin en büyük sporcularından birinin sözlerine kulak verirsek;

michael jordan: "kariyerim boyunca 9000'den fazla başarısız atış yaptım, 300'den fazla oyun kaybettim, 26 kez oyun kazandıracak atışı ıskaladım. çabaladıkça başarısız oldum, başarısız oldukça çabaladım. işte başarımın sırrı..."

Bu içerik de ilginizi çekebilir