Bir Hataylı Özetliyor: Hatay Usulü Dönerin Orijinali Nasıl Bir Şey?
51 yıllık antakyalıyım. evet antakya usulü diye bir döner var; ama sosyal medyada yazılanlarla alâkası olmayan bir dönerdir. gelin anlatayım:
80'li ve 90'lı yılların başı, türkiye'nin -her tarafını bilmem, yanlışım varsa düzeltin- dört bir yanında somun ve benzeri ekmeğin içine bilumum malzemeler konup döner hazırlanırken, bizde şahane bir lavaş ekmeğin içine, kıyma ve biraz parça etten hazırlanmış döner doldurulur (dikkat ederseniz et dedim, tavuk değil), içine isteğe göre ince ince kesilmiş soğan ve maydanoz eklenir, üzerine hafif bir salçalı yağlı sos dökülür (ketçap mayonez değil). bu sosu da usta kendi hazırlar ve az döker, öyle vıcık vıcık olmaz. sonra o lavaşı bir güzel sarar, dürüm haline getirir, afiyet olsun. aksini iddia eden beni bulsun.
çocukluğum ve gençliğimde yediğim döner budur, bizim dönerimizdir. öyle vıcık vıcık soslu turşulu, patatesli tavuklu döneri, yaşlılarımıza al bak, sana hatay döneri getirdik diye versek bizi döverler.
ama son saydığım bu uyduruk döner, ilk yediğinizde lezzetli gelen ve doyuran döner cinsi olmasından dolayı aldı başını gitti, o ayrı bir konu...
Bir yorum daha ekleyelim
hatay usulü döner diye satılanın antakya veya iskenderun'da satılanlar ile alakası yok.
yeni nesil dönercilerin ekmekleri/lavaşları artık ne diyorlarsa adına lastik gibi. o ekmeğe sosu sürünce iyice hamura dönüyor. bu dönerin orijinalinde kullanılan ekmek az mayalı ve hafif puf olur. dönerciler iki kenarından kesik atıp tezgahın altına atar o parçayı. sararken boş yere kabalık etmesin diye. sonrasında o ekmeğe az salça-yağ- kırmızı biber karışımı sürülüp sac üzerinde veya döner ateşinde hafifçe ısıtılır. dönere asıl lezzeti veren hareket budur bana göre.
içine konulan patates superfresh tarzı hazır patateslerden değildir. bildiğin eski usul kızartmadır. turşusu, domatesi, marulu, maydanozu ve isteğe bağlı soğanı koyup üstüne de domates sosu ve mayonezi dökülür. bu işin sırrı aynı tezgahta 6-7 tane ekmeği serip el kararı bütün malzemeleri koymaktır. bu sebepten kimi dürümde 50 gr tavuk, kimisinde 80 gr olur. 100 gr üstü tavuk olan döner pek göremezsiniz :)