İLİŞKİLER 31 Ağustos 2022
25,7b OKUNMA     438 PAYLAŞIM

Bir Algı Yönetimi Uzmanından: Bir Yalancıyı İş Üstünde Yakalamanın 3 Yöntemi

Bir yalancıyı nasıl faka bastırırsınız? İşte size bu konuda yardımcı olacak 3 kısa ama etkili yöntem.
Liar Liar (1997)

sevgili dostlar bugün ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak büyük bir amme hizmeti şeklinde size yalancı ve dubaracıları iş üstünde yakalamanın üç kısa psikolojik yöntemini vereceğim. çok kısa ama etkili yöntemlerdir. vaziyet alın efendim.

yöntem 1

insan evlatlarının yalanı anlama konusunda çok becerikli olmadığını kabul ederek işe başla. en çok ben kül yutmam diyenler kül yutar, bunu da iyice anla dostum. bunu kabul ettikten sonra her tür iletişimde belli noktalara odaklanmayı alışkanlık haline getir. bu noktalar hususi olarak şunlardır efendim:

öncelikle sana atıp tutan arkadaş anlattığı konu hakkında detaylar veriyor mu, yoksa yalap şalap gargaraya mı getiriyor ona bak. amatör yalancılar genelde anlattıkları konular hakkında bolca laf üretir ama detay veremez ve iki tane ayrıntı sorduğun zaman çuvallar. biraz daha profesyoneller detaylı yalanlar düşünür ama sorduğun soruların derinliği arttıkça bu tür sondajlara dayanamaz ve fire vermeye başlar.

ikinci dikkat etmen gereken durum, bir soru sorduğun zaman karşındaki eleman hemen samimice cevap mı veriyor yoksa soruya soruyla mı karşılık veriyor? soruya soruyla cevap vermek çok klasik bir kaçınma hareketidir, bunlara düşme.

üçüncü dikkat vermen gereken husus, stresle alakalı beden dili sinyalleridir. örneğin insanlar strese girdikleri zaman saçlarını okşamaya, yüzlerine, bedenlerine dokunmaya ve dudaklarını yummaya başlarlar. bu tip sinyalleri kaçırmamaya kendini alıştır. çünkü durup dururken strese girmişse ya senden çok çekiniyor ya da yalan söylediği için bedeni isyan ediyor olabilir.

yöntem 2

bir yalancı sana süper süslü bir hikaye uydurabilir hatta mesleğinde iyiyse detayları da güzelce uydurur. ancak bir problem vardır. uydurulmuş hikayelerin belli bir kronolojik sırayla anlatılması gerekir. örneğin yalancımız sana akşam saat sekizde kafeye gittiğini ve kafede çocukluk arkadaşı rıfat'la görüştüğünü anlatır. eğer burada daha işin başında rıfat hakkında detay bir soru sorarsan kronolojik sıra bozulacağından tökezler. yani baktın biri sana hikaye sallıyor hemen kitabın sonundan ona bir soru sor ardından reaksiyona dikkat kesil.

yöntem 3

içgüdülerimiz dediğimiz bilinçaltı reaksiyonlar nasıl işliyor çok fazla somut fikrimiz yok ama beynimiz çok fazla veriyi işliyor ve ancak belli bir kısmı bilinç üstüne çıkarıyor olabilir. yani karşındaki kişi atıp tutarken ses tonundan, milimetrik yüz ifadelerine kadar beyninin algılayıp sana bir uyarı fişeği göndermesi ihtimali var. hani bazen "yav iyi güzel konuşuyor ama gözüm heç tutmadı" dediğin olay budur. "e peki hocam o zaman neden herkes yalancıyı şıpın işi anlamıyor" dersen "bilinçaltından gelen sinyalleri bastırıyorsun kardeşim" derim. yani aslında yalanı hissediyorsun ama bilinçli beynin "yok yahu yalan değildir" diye seni ikna ediyor. böyle durumlarda iç güdün bangır bangır "yalancıııı" diye bağırıyorsa dikkat kesilmende fayda var.

evet az ve öz tavsiyelerim bunlar. bir de bunların üstüne benim mütevazi kanalımda bulunan "kendini koruman gereken 5 manipülasyon tekniği" videomu güzel bir kahve eşliğinde izlersen kim tutar seni.

buyur, kanalım burada dostum


sevgilerimle...