EĞİTİM 11 Ekim 2018
14b OKUNMA     769 PAYLAŞIM

Bilimsel Makaleler Neden İlerleme ve Teknoloji İçin Elzem Şeylerdir?

Zaman zaman "bilimsel makaleler işe yaramıyor, makaleler sadece prestij için yayınlatılıyor" şeklinde serzenişler görmüş ya da duymuşsunuzdur. Sözlük yazarı "istheisare", basitçe açıklıyor.
iStock

bilimsel makalelerin bir işe yaramadığı iddiası, gerçek olmayan ve kişinin burnunun önündekinden ötesini göremediğine işaret eden bir iddiadır. makale ile açıklanmamış, revize edilmemiş, onaylanmamış hiçbir 'bilim', bilim değildir. makaleler hakkında yapılan sektörde önüme gelmedi gibi yorumlar cidden boşuna okula gidildiğine işaret ediyor. aslında çoğu imalatçı/üretici olan insanın kendisini mühendis sanmasından dolayı da, neyse.

bir kere (bkz: vagueness) ve (bkz: broadness)

bu kelimelere yetecek türkçem yok ama açıklayayım: bilimsel makale derken neyden bahsedildiği tamamen muamma bu bahislerde. yani mühendislik falan deniyor ama öylesine bir sallanıyor ortaya yani ki inşaatından, bilgisayarına, yazılımından, çevresine, mühendislik tamamen makale ile dönen bir alan, sadece tıp kadar bariz değil. mühendislik gibi kendini sürekli yenileyen bir alanda makaleler ne zaman ise yaramış demek aslında imalatçılık yaptığınıza işaret ediyor.

Vagueness: Muğlaklık, Broadness: Açıklık

ikincisi 'bilim' kavramında da yine aynı tarz bir genişlik, karmaşa var

teknoloji ile aynı anlama geliyormuş gibi ele alınıyor. bir cismin/maddenin (veya neyse neyin) a şeklinden, b şekline gelişi için birkaç "yöntem" geliştirilebilir. fakat bu 'yöntemin' çalışıyor/başarılı olmasının sebebi, bilimsel makalelerle açıklanmış fiziksel veya kimyasal kurallar. yeni teknolojilerde bu bilimsel makalelerin içinde yazan gerçekleri esas alarak gerçekleşiyor zaten. eğer bahsedilen teknoloji a işini yaparken bugüne kadar kabul edilen işleyiş ve esas alınanlardan farklı bir şey yapıyorsa makalesi yazılır, arkasındaki bilim revize edilir. eğer bugüne kadar var olmayan bir teknoloji ise, arkasındaki bilim tartışılır, revize edilir, onaylanır.

yani teknoloji bilim değildir. teknoloji bilimi kullanır. bilim denilen şey sadece ve sadece makalelerle açıklanmış, revize edilmiş, objektif kişiler tarafından test edilebilecek formda olan buluşlara verilen bir addır yani. gerisi zaten bilim değil.


evet biri televizyonu icat edince, 60'lı yaşlarında 3-5 adam eline makale almadığında televizyonun var olduğu gerçeği değişmiyor. ama televizyon bir bilim değildir. televizyonun nasıl çalıştığıdır bilimi ilgilendiren. bunun da kabul edilebilmesi sadece ve sadece makale yoluyla mümkündür. bu teknolojinin arkasında yatan bilimsel teknik ve yöntemler önemlidir. çünkü aynı teknikler ileride başka teknolojiler içinde kullanılır. eğer makalesi yayınlanmazsa, revize edilmezse, gerekirse değiştirilmezse televizyonun nasıl çalıştığı muamma olur. televizyonunu nasıl çalıştığını bilmeden, televizyon buluşunu takip etmiş/edecek buluşlar zarar görür, aksar, var olmaz. zira televizyon da kendinden önce gelen teknolojiler için yazılmış makaleler yazılanları esas alarak bulunmuştur.

sağlık ve biyolojik bilimlere girmiyorum bile. ilaç sektörüne, doktorlara falan bir desenize 'makaleler çok gereksiz yeah' diye falan.

bu boş cümlenin amacı türkiyedeki işsiz güçsüz mühendislik araştırma fakültelerine saydırmak olabilir. fakat 'bilimsel yol' asırlar önce belirlenmiş, gayet iyi işleyen, değiştirilmesi mümkün olmayan bir dizi kanundur. boş konuşmayalım.

en ileri teknolojik gelişmelerin de uluslararası dergilerde en çok makale yayınlayan araştırma üniversitelerinin olduğu ülkelerden çıkması tesadüf değildir.

Sıfırdan Başlayıp Bir Dergide Bastırmaya Kadar Aşama Aşama Makale Hazırlama Rehberi

Akademik Makale Yazarken En Çok Zorlanan Kaynakça Bölümü İçin Hayat Kurtaracak Yöntem