BİLİM 23 Mayıs 2019
28,3b OKUNMA     643 PAYLAŞIM

Beynin, İnsanı İnsan Yapan Tarafı: Orkestra Şefi Edasıyla Bizi Yöneten Prefrontal Korteks

Saçma rüyaları uykunuzda neden sorgulamadığınızı hiç düşündünüz mü? Peki ya bazı insanların muhafazakarlığının bilimsel açıklamasını? İnsan beyninin en son evrimleşen halkası prefrontal cortex, bunları bir bir cevaplıyor.
iStock

prefrontal cortex, beynin insanı insan yapan kısmıdır

beynin karar ve yargılama mekanizması olduğu için; entelektüel bilgi birikimi elde etmenize, hayatı anlamanıza, çevrenizde olup bitenleri tutarlı bir mantık düzlemine oturtmanıza, duygusal olmayan çıkarımlar yapmanıza yarar.

ayrıca insan ırkının beyin bölgesinde en son gelişmeye başlayan kısmıdır. bebeklerde ve çocuklarda görülen aniden sevinme-üzülme, tutarsız davranışlar sergileme, aşırı duygusal reaksiyonlar gösterme gibi davranışların sebebi prefrontal korteksin bebek ve çocuklarda belli bir yaştan sonra gelişmesiymiş.

amigdala'nın aksine binlerce yıldır devam eden insan evriminin son halkası, medar-ı iftiharıdır.

uykunun rem evresinde (rüya görülen), bu bölümün aktivitesi sıfıra iner

bu sayede en abuk rüyaları görürken bile "la bi de get! böyle saçma şey mi olur?" sorusu sorulmaz. bilindiği gibi zat-ı âlileri; beynin rasyonel kararlar alma, dışarıdan alınan verileri düzgün bir mantık düzlemine oturtma merkezidir. aklıma prefrontal korteks'in aktivitesinin sıfıra indiği kısa bir zaman dilimi daha geliyor ama burada yazmak olmaz şimdi...

duygularımızı ifade edebilmemizi sağlayan merkezdir kendisi

buraya hasar verildiğinde karar verme mekanizmasının da bozulduğunu ve doğru kararlar verilemediğini bulmuşlar (fareler ve doğumda beyni zarar gören çocuklar üzerinde yapılmış çalışmaların sonuçları).

muhafazakarlığa etkisi

amerikan northwestern university'deki araştırmacıların yaptığı bir çalışma, prefrontal cortex'in bir kısmının hasar görmesinin insanı daha inançlı hale getireceğini ortaya koyuyor.

araştırmacılar, beyinlerinin bu kısımlarının zarar gördüğü hastalar üzerinde yaptığı çalışmada, hastaların, yeni fikirleri kabul etmede isteksiz olduklarını ve dinsel inanışlarında daha radikal hale geldiklerini gördüler. yani muhafazakârlığın arttığını.

kaynak: http://www.independent.co.uk/…western-a7722946.html

Kadın Milli Futbol Takımımızın 10 Numarası Melike Pekel'in İlham Verici Hayat Hikayesi

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü