SAĞLIK 24 Ocak 2023
33,6b OKUNMA     320 PAYLAŞIM

Beta (Strep A) Enfeksiyonu Yüzünden Oğlunu Kaybeden Annenin Farkındalık Çağrısı

Halk arasında beta olarak bilinen, streptokok adlı bir bakterinin neden olduğu enfeksiyon, çocuk ölümlerine sebep olması yüzünden gündemde. 3 yaşındaki çocuğunu bu enfeksiyon nedeniyle kaybeden Ekşi Sözlük yazarı, farkındalık yaratma amacıyla konu hakkında bir yazı yazmış.


3 yaşındaki oğlunu kaybeden Ekşi Sözlük yazarının yazısı

13 gün önce en kıymetlimi, oğlumu, 3 yaşına girdiği gün, daha pastası dolapta dururken aniden bu bakteri yüzünden kaybettim.

öğlen doktora götürdüğümde cildinde hafif kızarıklık, hafif soğuk algınlığı ve hafif halsizlik vardı. kaşınma vardı panik olup götürmüştüm hafif ateş yapar denildi. boğazları hafif kızarıkmış ciğerleri iyiymiş, hafif soğuk algınlığı denildi ve eve geldik.

akşam her zamanki gibi benim hakemliğimde babasıyla koşma yarışı yaparak dişini fırçalayıp yatağına giren oğlum sabaha karşı toksik şoka girmiş bu bakteri sebebiyle. saat gece 5'te “annecim yaşasın kakam gelmiş di mi” diyerek kakasını yapan çocuk 2 saat sonra burun kenarlarından morarmaya başlamış. apar topar hastaneye gittik, önce ne olduğunu anlamadılar, menenjitten şüphelendiler ama tüm aşıları vardı, sıvı aldılar kesinlikle menenjit değil dediler, ama çocuk morardı. çok hızlı yayılan tanımlayamadığımız bir bakteri dediler. (ölümünden sonra “sadece en fazla faranjite sebep olabilecek streptokok çocuğu bağışıklığı düşükken yakaladığı için böyle kötü etkilemiş binde bir olabilir”dediler.) hızla organları iflas etmeye başladı, kalbini etkiledi hemen, kan pompalamıyormuş ameliyata aldılar makineye bağlamak için. ancak hızla her yerini sardı ve ne yaptılarsa kurtaramadılar. kurtarılsa da o saatten sonra hem fiziksel hem bedensel engelli kalacakmış bu arada benim daha gece koşarak yatağına giden oğlum.

böyle yazarken hikaye gibi olsa da yaşarken ölümden beter saatlerdi. 

öğlen anlaşılsaydı kurtulur muydu, bilmiyorum ama lütfen çocuklarınıza dikkat edin. bu meret açık yaradan bile bulaşıyormuş, sinsi ilerleyince benim oğlumda olduğu gibi son ana kadar ciddi bir belirti vermiyor.

sürekli bu sebeple çocuk ölümü haberleri almaya başladım. kendimi toparlayabildiğim kadar yazmak istedim. ankara etlik şehir hastanesi çocuk dolu. günlerdir bu sebeple vefat eden çocuk haberleri almaya başladım. binde bir olabilecek bir şeyse bu meret neden bu kadar çok çocuk ölüyor? neden kimse uyarılmıyor neden ölen kişilerin çevresi dışında kimsenin umrunda değil? gündem bu olmalı çocuklar ölüyor.. ölmeyen de kalp böbrek bir şekilde etkilendiğini söylüyorlar ama hep kulaktan kulağa...

o kadar büyük bir salgının içindeyiz ki ve cılız bir iki ses dışında o kadar kimsenin haberi yok ki çok korkuyorum. lütfen en ufak soğuk algınlığı şüphesinde streptokok olabileceğini atlamayın, bizimki gibi bir felaket yaşamayın.

bunlardan başka, ankara medicana hastanesi'nin sahibinin torununun aynı sebeple vefat ettiğini farklı kişilerden duydum. bugün de bir akrabamdan kendi arkadaşlarının çocuklarından 4 çocuğun gene vefat ettiğini 3'ünün de kritik olduğunu duyunca ekşi sözlük'te başlık açmaya karar verdim. çok zor bir süreçten geçtik umarım görenler daha dikkatli olur.

aras'ımın bu dünyaya 3 senelik ömründe gelme amacı arkadaşlarını kurtarmaktır belki de...

Tam olarak nedir bu Beta (Strep A) enfeksiyonu?

halk arasında beta olarak bilinen streptokok enfeksiyonu, ingiltere'de pek çok çocuğun ölümü ile batı'nın dikkatini çekmiş bir durumdur.

genellikle boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür. bazen nadir de olsa bakteri, invaziv grup a streptokok hastalığı (igas) olarak bilinen, yaşamı tehdit eden bir şoka sebep olabiliyor.

- 15 yaşa kadar olan dönemdeki çocuklar
- 65 yaş üstü bireyler
- bağışıklık sistemi zayıf olanlar
- kronik hastalığı bulunanlar
- hijyen kurallarına dikkat etmeyenler

hastalık konusunda zayıf kişiler.

enfeksiyon, özellikle çocuklarda boğaz ağrı, yutma güçlüğü, bademcik iltihabı yani tonsilit denilen durum, kızıl hastalığı, selülit, impetigo denilen cilt hastalıkları, zatürre, böbrek iltihapları, kalp romatizması, akut romatizmal ateş ve toksik şok sendromuna neden oluyor.

- bilinen belirtiler:
- boğaz ağrısı
- ateş
- ciltte kızıl benzeri döküntülerin olması
- boğazlarda beyaz iltihaplı görünüm
- lenf bezlerinde büyüme
- damakta oluşan kırmızı noktalar
- halsizlik, yorgunluk
- kas ağrıları
- baş ağrısı

şüphe halinde strep a testi yapılıp boğaz kültürü alınmalı. hastalığın belirtilerinin başlamasıyla birlikte 9 gün içerisinde tedavi edilmesi gerekmekte.

diğer boğaz enfeksiyonlarının hiçbir türünde antibiyotik kullanılması gerekmez ancak beta’da tedavinin amacı kalp romatizması, böbrek iltihabını gibi komplikasyonları önlemektir. tedavilerde (alerji olmaması durumunda) tek doz penisilin iğnesi yapılabildiği gibi ağızdan antibiyotiklerin de 10 gün, 20 doz kadar kullanılması gerekir.

strep enfeksiyonu için en sık kullanılan ilaçlar penisilin ve amoksisilindir.

enfeksiyonu tamamen öldürmek için antibiyotik tedavi rejiminizi bitirmeniz önemlidir. bazı kişiler durumları iyiye gittiğinde ilacı almayı keser. bu durum nükse neden olabilir ve belirtiler geri gelebilir.

boğaz enfeksiyonlarında çocuklar tedaviye başladıktan 12 saat sonra okula gidebilir.