Beşiktaş'ın Transferi Gündemde Olan Alex Teixeira Nasıl Bir Futbolcu?
öncelikle, kendisini bir beşiktaşlı futbolcuya benzetmem gerekirse
ilk dönemindeki aboubakar gibi; uçan kaçan, hızlı ve etkili vuruşları olan bir oyuncu. 1.73 boyunda, 31 yaşında, iki ayağını da isabetli kullanan bir ön taraf oyuncusu. ön taraf diyorum; forvet, sol forvet, forvet arkası ve nadir de olsa sağ forvet oynamışlığı var. bana sorarsanız, ofansif oynayan bir takımda ikinci forvet oynaması en verimli dönemini yaşatabilir. ama dünya futbolu "önce defans"ın peşinden koştuğu için, kovacevic - nihat gibi ikililer pek seyredemiyoruz. teixeira'nın bir kovacevic'i olsa muazzam olurdu. tabii ki shakhtar döneminde bunun denemeleri yapılmış ve başarılı da olunmuş. ama çin ligi, oyuncuları "gol atsın" diye aldığı için, daha çok en önde oynatmış.
ama ilginç bir bilgi vereyim; son 50 maçında 37 kere forvet, 5 kere forvet arkası oynamış. oyun puanına göre ise forvet arkası oynadığında daha verimli olmuş. forvet arkası oyununu ikinci forvet olarak değerlendirebiliriz.
en büyük handikapı 5 sezondur çin ligi'nde oynaması. avrupa futbolundan uzak kalması, kafalarda soru işareti bırakıyor.
gelelim istatistiklerine
geçtiğimiz yıl çin ligi'nde 16'sı ilk 11 olmak üzere 19 maça çıkmış ve 10 gol 4 asistle tamamlamış. bir önceki sezonda ise 30 maçta 18 gol, 9 asist yapmış. çin ligi'ndeki en iyi sezonu da 2019 sezonu. bu istatistik şu açıdan değerli; 5 yıldır çin ligi'nde olmasına rağmen oyundan düşmemiş, istatistikleri aşağı inmemiş. tabii bu istatistiklerin hiçbiri shakhtar'dakilerin yerini tutmuyor. orada gerçekten çok başka oynamış. ukrayna'da son sezonunda ligde, 15 maçta 22 gol 2 asist ile oynamış. ve zaten bu oyunla 50 milyon euroya jiangsu'ya transfer olmuş.
pas yüzdesinde ofansif oynayan ve topu çok kullanan bir futbolcu olmasına rağmen %84'lük bir isabet oranı yakalamış. gerçekten muazzam. maç başına 1 ofsayt ortalaması ile oynayan teixeira, kafa toplarında %30'da kalmış. ki kendisi uzun bir oyuncu değil, oyunu havadan oynamanın çok mantıklı olmadığı bir forvet.
maç başına 2.4 şut ortalaması ile oynuyor. gol sayısına baktığımızda yine çok isabetli bir istatistik olduğunu görüyoruz. şutlarının 2.4 şutunun 1.4'ü de kaleyi bulmuş. bu kadar golcü bir oyuncu için maç başına 1 isabetsiz şut ile oynamak gerçekten çok değerli. maç başına 2 faul yapmış, 2 faul almış. burada biraz disiplinsizlikten söz edilebilir. son sezonunda da 19 maçta 5 sarı kart görmüş.
şampiyonlar ligi'nde oynayacağımız için son şampiyonlar ligi istatistiklerine de bakmak gerek diye düşünüyorum. shakhtar'ın real madrid ve psg'nin ardından 3 puanla 3. olduğu gruplarda 3 gol atmış. bunlardan 2'si real madrid'e. aynı sezon ön elemede fenerbahçe'ye de 1 golü var.
peki, bu istatistikler bize neyi söylüyor?
31 yaşında böyle skorer bir oyuncuyu getiren takım müthiş bir iş yapmış olur. çin ligi dolayısıyla kafalarda soru işareti var ama bizim ligimizin de kalitesi ortada. herkes yeni talisca diyor ama bu çok yanlış. asla talisca gibi bir oyuncu değil. talisca daha farklı. talisca skor üretmek için sahada olan özel bir futbolcu. ama teixeira takımla birlikte hareket etmeye daha yatkın bir oyuncu. örneğin ghezzal pas verecek ki, teixeira gol atsın. talisca ise kendi golünü kendi atıyordu. yani demek istediğim etrafına kaliteli adamlar koyabilirsek müthiş skorlara ulaşacaktır. ki şu an ona en yakın mevkide oynayan larin'in istatistiklerine bakarsak bize az çok öngörü sağlayabilir.
ama şunu da hep kenarda tutalım; bu tarz oyuncular başa çıkması zor oyuncular da olabiliyor. larin yıldız olmadığı ve bunu da bilerek oynadığı için bu kadar skor üretti. teixeira ise yıldız olduğunu bildiği için "pas alamadım, şut çekemedim, penaltı attırmadılar" gibi kısımlarda süreci iyi yönetmek lazım.
bir de şöyle değerlendirmek lazım. hatırlar mısınız, bilmiyorum ama bir rizespor deplasmanında ailton ve kleberson'un yedek kulübesinde bir konuşması vardı. ailton, kleberson'a "sen dünya kupası'nı kazan, sonra gelip rize deplasmanında yedek otur" gibi bir şeyler söylemişti. biz o gün gülüp geçtik ama çok kritik bir söylemdi. türkiye'ye gelen yıldızların idaresi anlamında ilginç ip ucu veriyordu. aynı şey teixeira için de geçerli. piyasa değeri 50 milyon euroyu görmüş bir futbolcuyu, elindeki futbolcularla ve rakiplerle nasıl motive edeceğiz? talisca beşiktaş'ta prime dönemini yaşamıştı, keza aboubakar da... ama teixeira shaktar'dan giderken yıldız gitti. işte işin psikolojik tarafı burada başlıyor.
velhasıl kelam, olursa harika olacağını düşündüğüm, çok zor bir transfer
"neden bir premier league takımı almıyor da biz alıyoruz?" diye bakıyorum. ama geçen sezonun en iyi oyuncusu olarak gördüğüm josef ile aynı grupta olması, beraber etkinlikler yapması ve beşiktaş ile ilgili paylaşımları umut verici.
hayırlısı olmasını dilerim. inşallah maliyeti abartılmadan gelir. düzgün paralara, futbol oynamaya gelirse zaten oynar. okuyan herkese teşekkür ederim.
twitter'da takip etmek için: fixqoydu twitter linki