SAĞLIK 12 Ağustos 2020
89,3b OKUNMA     499 PAYLAŞIM

Benlerin Üzerinde Çıkan Kıllar Hakkında Merak Edilenler

Benlerimizin üzerinde çıkan kıllar kanserojen mi? Ben üzerinde çıkan kıllar neden hızlı uzar? Ben üzerindeki kıllar nasıl alınmalı? Bu soruların cevapları içeriğimizde.

öncelikle yanlış bir inanıştan başlayalım. üzerinde kıl çıkan her ben, kesinlikle kanserojendir diyemeyiz. bir benin zararlı olup olmaması, o benin detaylı bir şekilde incelenmesi sonucu anlaşılır. yani kıl çıkmayan diğer benler belki görünüş olarak masum ama daha zararlı olabilir. benler ve cilt kanseri ile ilgili "patient understanding of moles and skin cancer, and factors influencing presentation in primary care: a qualitative study" (31 ağustos 2010) makalesi iyi bir yol göstericidir.

ben üzerindeki kıllar, vücudun diğer kıllarına göre daha hızlı uzar ve daha kalındır. bunun tam olarak nedeni bilinmemektedir. bu konu üzerinde ayrıntılı çalışılmış bir makale de bulunmamaktadır. dahası benlerin gizemi bile tam olarak çözülebilmiş değildir. fakat bazı dermatologların ben üzerinde çıkan kıllar ile ilgili görüşlerini aktaralım:

geogia agusta'daki dermatolog lauren ploch bu konu hakkında emin değiliz der ve ekler: "mikroskop altında bakıldığında, benlerde bulunan bir tür melanosit olan nevüs hücreleri, kıl köklerinin yapısını istila etmez ve kıl görünümünü veya büyümesini değiştirecek bir etkiye sahip değildir." fakat ploch, beni oluşturan ciltteki sinyal molekülleri ve hormon yerel ortamının lezyon içinde daha koyu, daha kalın kıllara yol açtığından şüphelendiğini savunur. temel olarak, vücudunuz, büyümek için ve daha iyi bir metabolizma için hormon kullanıyor. derinin bir bölgesine fazladan bir doz alırsanız, bu bir bene yol açabilir. bunu akılda tutarak, aynı hormonlar kıl büyümesini de uyarabilir. eğer beniniz androjen dalgalanmasına yanıt veriyorsa, tam oradaki kıl folikülünün de aynı şeyi yaptığını düşünmek zor değildir. yani hormonal bir durumdur. ben kılı da kaba olma eğilimindedir çünkü daha yoğun, daha sert cilt hücrelerini itmek zorundadır.

new york'taki mount sinai hastanesinde kozmetik ve klinik araştırma direktörü joshua zeichner "ben, aynı zamanda bir kıl folikülü içeriyorsa; hiper pigmentasyon, bundan çıkan kılın daha kalın ve daha koyu olmasına neden olabilir." der.

japon sağlık araştırmacısı junji takano ise "bunun nedeni, ben kılcal damarlarının hızlı ve aşırı derecede büyümesidir ve buna kıl kökleri de dahildir." şeklinde görüş bildirir.

son olarak dermatologlar, ben üzerindeki bu kılların cımbızla çekilmesi yerine makasla kısaltılmasını tavsiye ediyor. çünkü kökü ile birlikte çekilen kılın, benin altında enfeksiyon oluşturabileceği ve bene zarar verebileceğini belirtiyor.

kaynaklar: healthline, mayoclinic, ncbi.nlm.nih, manscaped websiteleri.