MODA 10 Ekim 2022
32,9b OKUNMA     331 PAYLAŞIM

Bella Hadid'in Viral Olan Sprey Elbisesinin Arkasında Nasıl Bir Mantık Var?

Geçtiğimiz hafta Paris'teki moda haftasında Label Coperni markası, model Bella Hadid'in üzerinde spreyden ibaret bir elbiseyi seyircinin önünde üretti. Peki bu nasıl oldu? Elbisenin arkasında nasıl bir bilim yatıyor?

geçen hafta viral olan çok konuşulan, bella hadid'in spreyli elbisesinin arkasındaki bilim ufkunuzu açabilir


paris moda haftası'nda label coperni, bella hadid'in üzerine spreyli bir elbisenin yer aldığı bir performans sergiledi. birçoğumuz bunun gereksiz bir çılgınlık, ilgi çekmek için yapılan lüzumsuz bir gösteri olduğunu düşündük. gelin şimdi bu gösterin ardındaki bilime ve pazarlama başarısına bakalım. kim bilir, belki fikriniz biraz değişebilir.

kullanılan sprey kıyafet fikri aslında yeni değil. 20 yıllık bir çalışmanın ürünü. bu gösteride kullanılan sprey kıyafet teknolojisini geliştiren kişi manel torres, fabrican ltd şirketinin kurucusu ve genel müdürü. 2003 yılından bu yana bu konuda araştırmalar ve yeni teknolojiler geliştirmeye ve pazarlamaya çalışıyor. geleneksel kumaş üretimi, özellikle keçe üretimi ile yakından ilgilenmiş bir insan.

filistin asıllı bella hadid'in üzerindeki elbiseyi anlamak için keçenin nasıl üretildiğini biraz anlamamız gerekli. bu yüzden size üç adımda bir keçe nasıl üretilir, onu göstereceğim.

birinci adım: koyun, keçi yünü gibi lifli yapıda bir malzeme buluyoruz

lifleri tarakla tarayıp düzleştiriyoruz. ve bir zemine seriyoruz.


sonrasında bu liflerin üzerine ister farklı renkli ister aynı renkli yeni lifleri yine tarayarak yeni bir katman olarak ekliyoruz

ama bu sırada yeni liflerin farklı yönde eklenmesi önemli. çeşitli yönlende eklenmiş lifleri kat kat ve keçe yüzeyinde hiç boşluk kalmayacak şekilde eklemeyi sürdürüyoruz.


keçeniz bittiğinde çeşitli desenler içersin isterseniz son aşamada çeşitli figürler ilave edebilirsiniz


ikinci adım: sonrasında bu kalın yün katmanının üzerini bir kumaş ya da tül ile örtün


sonra keçe lifleriniz üzerine su ile sabun dökün ve sabunlu su ile iyice ovalayın


doğal yünden elde edilen lifler su eklendiğinde şişecek ve üst üste gelen lifler ve çapraz lifler arasında çeşitli kovalent ve iyonik bağlar kurulacaktır. keçenizi iyice sabun ve su ile ovaladıktan sonra bir sopa ile dövebilirsiniz. bu daha ince ve daha kaliteli bir keçe elde etmenizi sağlar.

3. adım: son aşamada ıslak keçenizi bir naylona sarıp (dürüm yapar gibi) elinizle sıkın

sonrasında açıp su ile durulayıp sabunun tamamen gitmesini sağlayın. ve tekrar sıkın. su ile durula - sık / su ile durula - sık... bu işlemi ne kadar fazla yaparsanız daha fazla lifler arası bağ kurulmasını sağlarsınız.

4. adım: keçenizi açıp güneşte kurutun


ev ortamında yapılan basit keçe üretimi bu şekildedir. fabrika koşullarında özel kimyasallar ve pres makineleri kullanılır. keçe kumaşı belirli kalıpların içinde hazırlanır. böylece hiçbir dikiş kullanılmadan üretilen giysiler elde edebilirsiniz... aşağıdaki fotoğraflar dikişsiz keçeden üretilmiş ceketler:


sprey kutusundaki elbise düşüncesinin mucidi işte bu keçe üretiminden ilham almış. ve tabii ki örümceklerden. örümceklerin ördükleri ağlar ilk başta, biliyorsunuz, sıvıdır. ama bu sıvı buharlaşır ve geriye çelikten güçlü örümcek ağları oluşur. "örümcekler bu işi yapabiliyor, ben neden yapamayım" demiş. ve çeşitli doğal ve sentetik lifleri bir araya getirip vücuda zarar vermeyen ve kolay buharlaşabilen bir çözücünün içinde eritmiş.

lif çözücü karışımı sprey olarak sıkıldığında vücutta temas ettiği yüzeyin şeklini alıyor. sonrasında ise kısa sürede çözücü kuruyor. ve lifler tıpkı bir keçe gibi kendi aralarında iyonik bağlar ve kovalent bağlar kuruyor. böylece bir kumaş elde ediliyor. dikişsiz. gerçek bir kumaş.

ve bu kumaşın güzel yanı şu; kullanıldıktan sonra uygun çözücü içine atıldığında tekrar lifler eriyebiliyor. ve tekrardan farklı bir elbise haline getirilebiliyor.


pratik bir yöntem olsa da moda sektöründe her şeye rağmen kullanılması pek mümkün değil

zaten firma da günün birinde bu sprey elbiseleri almamızı 3d yazıcılar ile üzerimize pantolon yazılmasını umut etmiyorlar. onların bu ürünü pazarlamak istedikleri sektörler farklı... mesela yanık hastası birinin vücuduna sprey bandajlar uygulamak, otomotiv sektöründe delinen koltuk kumaşlarını onaran spreyler, kampçılık sektöründe kullanılacak sprey çadır ve diğer malzeme üretimi, var olan tekstil ürünlerinin üzerine logo ve kabartmalı desen basımları, kimi tarihi eser nitelikli ürünlerin onarımı gibi spesifik alanlarda kullanılabilecek bir tür kumaş mürekkep üretmiş adamlar.

peki bu malzeme bella hadid'in üzerine neden kaplandı?

işte burada, sosyal medyada bu malzemenin konuşulması için. hatta bu konuda başlık bile açıldı. bella hadid'in kusursuz vücudu, 15 dk süren sihir benzeri şov... ortaya çıkan elbisenin beklenenin aksine oldukça güzel görünmesi,  bu ürünün artık kusursuz hale geldiğini göstermenin, markanın kendi tanıtımını yapmasıydı.

bu bilgiler ufkunuzu ikiye katlamasa da burun kıvırdığımız, bu ne işe yarayacak, ne kadar gereksiz ve saçma şey dediğimiz kimi şeylerin perde arkasında gayet mantıklı şeyler barındırdığını görmemize belki biraz yardım edebilir.

türkiye'de neden tekstil ürünlerinde ünlü bir markamız yok peki?

paris moda haftası neden önemli ama türkiye de uluslar arası arenada böyle etkin gösteriler olmuyor?

var olan ve bilinen bir teknolojiyi adamlar alıp kusursuzlaştırmış ve dikkat çekici bir show ile sunmuşlar. bundan alınacak ders: ürün böyle tasarlanır, böyle tanıtılır. hem ürün hem de paris moda haftası markası böyle kurulur ve güçlendirilir. yapmazsan fason ürün üretirsin. adamlar logosunu basar geçer. senden çok kazanır. bu işler böyle... şov yapma deriz ya, şov yap kardeşim! katma değerli üretim için şova ihtiyaç var. ürünün bir hikayesinin olmasına ihtiyaç var.

sağlık ile ilgili paylaşım yaptığım instagram sayfama da beklerim:

örnek gönderi 1 / örnek gönderi 2