SAĞLIK 17 Şubat 2022
17,1b OKUNMA     583 PAYLAŞIM

Bebeklere Neden Bal Yedirilmemesi Önerilir?

Uzmanlar, bebeklere bal yedirilmesi için genellikle en azından 1. doğum gününe kadar beklenmesini öneriyor. Peki neden?
iStock

bal, faydası olduğu kadar bebekler için birtakım zararları da olan bir besindir. bebeklere belli bir yaşa gelene kadar yedirilmez. neden yedirilmez? neden doktorlar özellikle bebeklere "bebeğinize bal yedirmeyin" derler?

sebebi "bebek botulizmi" olarak bilinen c. botulinum bakterisidir. bu bakteri, bebeklerin kalın bağırsaklarında toksin üretebilir ve ciddi hastalıklara yol açabilir. bu yüzden de en az 1 yaşına gelene kadar bebeklere bal yedirilmemesi önerilir. çünkü bebekler bir yaşına gelmeden önce bağırsaklarındaki bakteriler, bazı zararlı bakterilerin vücuda bulaşmasını engelleyecek kadar gelişmez.

c. botulinum dünyanın en öldürücü maddelerinden birini üretebilen bir bakteridir. toprak, polen, toz dahil pek çok yerde yaşar ve bal içerisinde bile yaşarlar. bebek botulizminin belirtileri korkutucu olabilir. kasların zayıflaması, çocuğun gevşek görünmesine ve kollarını veya bacaklarını hareket ettirememesine ve potansiyel solunum yetmezliğine neden olur. bununla birlikte, hastalığın uzun vadeli etkileri yoktur ve ciddi vakalarda yaşamı tehdit eden semptomlara yönelik tedaviler hızla mevcuttur. çoğu hasta, bir antitoksin aldıktan sonra hızlı bir şekilde iyileşir ancak enfeksiyondan kaçınmanın en iyi yolu (bebekler için), bir numaralı nedenden kaçınmaktır: bal.


c. botulinum büyüdükçe botulinum adı verilen bir toksin üretir. botoksta kullanılanlarla aynı şeyler. ancak botox, enfekte gıdaya kıyasla son derece düşük bir doza sahiptir. büyük miktarlarda toksin, sinir sisteminize saldırarak botulizm olarak bilinen hastalığa neden olur.

c. botulinum bebeğin kalın bağırsağına girdiğinde canlanır. çünkü çocuklar ve yetişkinlerin aksine, bir yaşından küçük bebekler katı yiyecekler yemezler. bunun yerine süt içerler ancak bebekler 4 ila 6 aylık olduklarında anne sütü içmeyi bırakırlar ve daha önce hiç yemedikleri diğer yiyecekleri yemeye başlarlar. sonuç olarak, bağırsak mikropları çok aniden değişir ve bebeğin bağırsağındaki bu geçiş döneminde, öldürücü c. botulinum bakterileri üremekte ve toksini üretmekte özgür olurlar. toksin bebeğin kan dolaşımına girerken, motor sinirlerin kaslara sinir sinyalleri gönderen kimyasal bir haberci olan asetilkolini serbest bırakma yeteneğini bloke eder. sonuç olarak, bebek kas kontrolünü kaybetmeye başlar, yorgun ve sarkık görünür. kan dolaşımına daha fazla toksin girdikçe, yutmayı ve nefes almayı kontrol eden kaslar çalışmayı durdurur.

bu nedenle, bebeğinizde güçsüzlük belirtileri varsa, onları hemen uzmanlar tarafından değerlendirilmeye götürmeniz önemlidir, bazı durumlarda doktorlar etkili bir antitoksin uygulayabilir ancak bebeklerin iyileşmesi haftalar sürebilir.

fda, bebeğinize, bal veya balla doldurulmuş veya batırılmış herhangi bir ürünü yedirmek için, onun ilk doğum gününe kadar beklemenizi öneriyor.

FDA: Food and Drug Administration. ABD Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, diyet eklentileri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu büro. Dünya çapında ağırlığı olan bir kurum.

kaynak