İLİŞKİLER 12 Nisan 2022
23,1b OKUNMA     358 PAYLAŞIM

Bazı Yetişkin Çiftler Birbirleriyle Neden Bebek Tonlamasıyla Konuşurlar?

Yetişkinlerin bebekleri severken onlarla bebek gibi konuşması çok da tuhaf gelmez ama yetişkinlerin birbirleriyle bebek gibi konuşması?

yetişkinlerin bebekleri severken onlarla bebek gibi konuşması çok da tuhaf gelmez. ama yetişkinlerin birbirleriyle bebek gibi konuşması hem tuhaf hem de koniktir. neden büyük insanlar -yetişkinler- birbirleri ile bebek gibi konuşur ki? the conversation'daki makalede açıklanmış:

çiftler bunu neden yapar?

"bebek konuşması" ile anlatılmak istenen aslında, ebeveynlerin küçükleriyle konuşurken kullandıkları abartılı perde, tempo ve tonlamadır – dilbilimciler buna “anne dili” veya “ebeveyn dili” derler.

konuşma ve işitme uzmanı patricia kuhl'a göre; bu özel konuşma tarzı, bebeklerle sosyal etkileşimi kolaylaştırarak nasıl iletişim kuracaklarını öğrenmelerine yardımcı oluyor. ve bu sadece ingilizcede bir fenomen değil. her kültürde ve her dilde konuşanlar, bebeklerle iletişim kurarken perdelerini değiştirecek ve tonlamalarını abartacaktır.

araştırmalar, bu konuşma tarzının aslında bebekleri öğrenmeye motive eden nörotransmitterlerin salınımını tetiklediğini göstermiştir.

bununla birlikte, romantizm söz konusu olduğunda, bu konuşma tarzı öğrenmekten çok sevgiyle ilgilidir.

iletişim araştırmacısı kory floyd tarafından önerilen "sevgi alışverişi teorisine" göre, belirli ses davranışları sevgiyi işaret eder. bunlar arasında yüksek perde, abartılı tonlama ve yumuşak bir ses - çoğu insanın bebeklerle konuşma şekliyle örtüşen özellikler yer alır.

ancak fenomenin başka bir yanı daha var: dünyanın geri kalanından duvarlarla çevrili özel bir dilsel peyzajın oluşumu, çiftlerin kendilerini ifade edebilecekleri, rutin yetişkin konuşmalarının karmaşıklıklarından ve geleneklerinden arınmış bir alan.

“kendine özgü” veya kişiselleştirilmiş iletişimin kullanılması, yakın arkadaşlıkların ve romantik ilişkilerin önemli bir yönüdür. bunları duyan biri için tuhaf görünebilir. ancak çift için bu tarz eylemler ya da birbirlerine isim/lakap takmalar, aralarındaki bağın bir işaretidir, onları herkesten ayıran bir sınırdır.

“tatlı turtam” ve “böcüğüm” vb. seslenmeler veya "tavşanım", "civcivim" gibi evcil hayvan isimleri de bunun bir parçasıdır ve çiftler arasında daha fazla ilişki doyumuna işaret ettiklerini gösterilmiştir.

bu nedenle de yetişkinlerin, kelimenin tam anlamıyla birbirlerine aşık olmaları kulağa tuhaf gelse de, bu insanlığın ayırt edici özelliğindendir.

aşk güzel şey vesselam.