İLİŞKİLER 6 Mayıs 2016
168b OKUNMA     1100 PAYLAŞIM

Bazı Şeyleri Neden Zamanla Daha Çok Severiz?

Hayatınızda illaki ilk başta sevmediğiniz fakat sonradan sevmeye başladığınızı birileri olmuştur. İlk dinlediğinizde kulağınıza pek de güzel gelmeyen bir şarkıyı da daha sonra defalarca dinlemişsinizdir eminiz. İşte yaşadığımız bu şeyin bir adı var; maruz kalma etkisi.

(bkz: mere exposure effect)

bir uyarıcıya ne kadar "maruz bırakılırsanız", ona o kadar aşina olmaya başlarsınız. mere exposure effect, diğer bir deyişle maruz kalma etkisi tam olarak bunu söyler. ilk başta gözünüze çirkin gözüken birinin zamanla dış görünüşünün hoşunuza gitmesi ya da fobi sahiplerinin korktukları nesneye maruz bırakılarak fobilerinin tedavi edilmesinin açıklaması da bu etkidir aslında. mesela zamanla tadını sevmediğimiz sebzeleri şimdilerde yiyebiliyor olmamız da bundan kaynaklıdır. hatta politikacılar bu etkiyi kullanmaya çok meraklıdırlar. orada burada şurada kendilerini gösterip adlarını telaffuz ettirmeye bayılırlar.

şimdi sizinle bu etkinin ilginç bir sonucunu paylaşacağım.

yapılan bir deneyde, bir grup insana kendilerinin fotoğraf makinesiyle çekilmiş fotoğrafları gösterilir. daha sonra da katılımcılara ayna görüntülerinin fotoğrafları verilir. deneyin sonunda çok çok büyük bir çoğunluk, ayna görüntülerini, fotoğraf makinesiyle çekilmiş gerçek fotoğraflarına tercih etmiştir. çünkü onlar kendilerini hayatları boyunca aynadan görmüşlerdir. ancak bu kişilerin yakınlarına aynı iki fotoğraf gösterildiğinde sonuçlar farklıdır. tahmin edeceğiniz üzere katılımcıların yakınları, fotoğraf makinesiyle çekilmiş gerçek görüntüleri daha tercih edilir bulmuşlardır. ne de olsa onlar da hayatları boyunca bu insanlara aynadan değil de direkt olarak karşıdan bakmışlardır.

edit: deney için kaynak belirtmem istendi. buyrunuz kaynağınız.