HAYVANLAR 8 Mayıs 2018
28,8b OKUNMA     955 PAYLAŞIM

Bazı Hayvanlar Nasıl Oluyor da Depremi Önceden Hissedebiliyor?

Bilimsel olarak kesin bir şekilde, tüm dünya tarafından kabul edilmiş olmasa da, bu konuda akla epey makul gelen teoriler mevcut. Sözlük yazarı "ayfonkullanansosyalist", bunların en önde gelenini açıklıyor.
2011 Van depremi sırasında çekilen bir fotoğraf / iStock


sanılanın aksine insanda 5 duyu organı varken diğer canlılarda bu duyu organ sayısı ve işlevleri farklılık gösterir

örnek verilecek olursa güvercinlerde fazladan 1 duyu organı vardır ki bu dünyanın manyetik alanına göre güvercinin tam olarak nerede ve hangi konumda duracağını sağlayan bir organdır. bu sayede güvercinler kör olsalarda uçabilirler. aynı şekilde hiçbir karaya çıkmış memeli veya omurgalı deniz suyu içemez. fakat albatroslar deniz suyu içebilir. bunu da burunlarının üzerinde geliştirdikleri böbrek benzeri organ ile tuzlu suyu süzerek yaparlar. bu sayede okyanusları aşabilen tek kuş türü ünvanını almışlardır.


bu örnekler yarasanın radar sisteminden tutun da köpek balığının kimyasal analiz yapan burnuna kadar arttırılabilir.


bu, hayvanların doğa üstü yeteneğinden kaynaklı bir durum değil sadece gelişmiş duyu organlarından kaynaklı bir durumdur. biz aklı yetemeyen insanoğlu ise bunu 6. his olarak tanımlarız.

deprem mevzusuna gelecek olursak

insan burnu çok gelişmiş bir koku alma duyusuna sahip değildir. diğer bir çok canlı çeşitli element veya moleküllerin kokularını alabilirken bizlerin bu spektrumu çok daha dardır. deprem öncesinde topraktan havaya radon ve benzeri soygazlar çıkar. bu gazları koku duyusu gelişmiş bir çok canlı alabilir fakat insanlar alamaz. ve bu gaz iç güdüsel olarak canlılarda "tehlike" sinyalini oluşturan bir uyarandır. bu sebeple hayvanlar iç güdüsel olarak bu gazı soluduklarında tehlikede olduklarını düşünüp değişik davranışlar sergilerler.

2005'te Muzaffarabad, Pakistan'da meydana gelen deprem öncesindeki helyum değişimini gösteren çizelge.

bunu şöyle de düşünebilirsiniz

insan olarak bir bebek havuza atıldığında otomatik olarak nefes tutar. halbuki bebeğe nefes tutması gerektiği öğretilmemiştir. bu durum ile ilk defa karşı karşıya kalmıştır ama bebek ne yaptığını bilmeden nefesini tutar. bu sayede boğulmadan hayatta kalabilir. işte bu içgüdüsel davranıştır, öğrenilmiş davranış değildir. aynı davranışın farklı versiyonu radon ve benzeri soygazların açığa çıkması ile hayvanlarda da gözlenir. bu gazların hayvanın beyninde oluşturduğu sinyal ile bir bebeğin suya atıldığında beyninde oluşacağı sinyal aynıdır. biri havlar, diğeri nefes tutar.

doğada yaşayacağınız hiçbir şey metafiziksel değildir. sadece duyu organlarınızın sınırlılığı beyninizi farklı düşünmeye itmektedir.

kaynak

Bu içerikler de ilginizi çekebilir