FUTBOL 26 Kasım 2018
39,7b OKUNMA     723 PAYLAŞIM

Basının Konuşmadığı Football Leaks Türkiye Belgelerinin İçinde Neler Var?

Dünyada büyük ses getiren ancak Türkiye'de nedense pek dile getirilmeyen Football Leaks belgelerinin içinde Türkiye'ye dair detaylar da var. WikiLeaks'in futbol versiyonu olan Football Leaks belgelerinde Türkiye'ye dair detayları kısaca inceleyelim.


Football Leaks nedir?

öncelikle football leaks denilen hadise wikileaks’in futbol versiyonu tarzı bir şey. der spiegel ve european investigative collaborations (eic) konsorsiyumu tarafından paylaşılan football leaks belgeleri, avrupa ve dünyada ses getirdi. 3 haziran 2017 real madrid-juventus maçı sonrasında sergio ramos adlı oyuncunun doping testinden geçemediği ancak uefa’nın bunu örtbas ettiği ortaya çıktı, real madrid ise yalanladı. psg-city-uefa ve katar aslında olayın dört kare ası, psg ve city’nin ffp kuralından aklanması için uefa-fifa ve katarlılar sıkı çalışmış. ayrıca eski fifa başkanı blatter, infantino’nun araştırılması gerektiğini ve bunun için her şeyi yapacağını söylemiş.

Football Leaks'in Türkiye ayağı

bu inanılmaz belgelerin türkiye boyutu ise en başta türkiye futbol federasyonu başkanı yıldırım demirören’i ilgilendiren belgelerdir. ahmet bulut ve jorge mendes adlı menajerler ile kirli işlerini ispatlayan belgeler, spor klüplerini değil futbolumuzu yöneten insanların kirliliğini ispatlamaktadır.

para aklama ve vergi kaçırma olayları çok ciddi suçtur. mendes ve ahmet bulut’un beşiktaş’a kazandırdığı 8 futbolcunun transferinde usulsüz sözleşmeler ve faturalar ile demirören’in beşiktaş’ı 8.7 milyon euro kazıkladığı 6 milyon euro tutarlı pay ise bu üçlü arasında off-shore hesaplara aktarıldığı açıklandı. vergi cenneti ülkelerde açılan off-shore hesaplara aktarılan 6 milyon euro’dan mendes’in vatandaşı olduğu portekiz’den ve ahmet bulut/yıldırım demirören’in vatandaşı olduğu türkiye’den vergi kaçırıldığı açıklandı. belgelere göre dönemin bjk başkanı yıldırım demirören, ahmet bulut & mendes ortaklığında yaptığı 8 transferle beşiktaş’tan haksız kazanç elde etti. o isimler ise, quaresma, simao, almeida, manuel fernandes, sidnei, alves, bebe, carlos carvahal.

dönemin beşiktaş başkanı yıldırım demirören, bonservis bedeli için 900 bin euro ödediği fernandes transferinde menajer jorge mendes’e 1 milyon euro komisyon ödedi. beşiktaş, ffp anlaşması yaptığı dönemde uefa'ya kulübün sponsorluk anlaşmalarını ederinden 2.8 milyon euro daha fazla, zararını ise 9 milyon euro daha az gösterdi. demirören'in “fon ile bedavaya aldık” dediği almeida transferinde tff ve uefa talimatlarının dışına çıkılarak transferde usulsüzlük yapıldığı ve adı geçen fon şirketine 2.6 milyon euro, menajer mendes'e ise 1.5 milyon euro ödeme yapıldığı açıklandı. bu yolsuzluklarının yaşandığı sıralarda demirören, istanbul’da bir avm açacaktı. açılacak avm’nin hukuksuz olduğuna dair gündemde eleştiriler vardı. demirören’in yardımına yine yol arkadaşı mendes yetişti ve futbolcusu ronaldo’yu açılışa getirdi. mendes’in menajerliğini yaptığı dünyaca ünlü futbolcu cristiano ronaldo’nun demirören’in avm açılışına gelmesiyle ‘hukuksuz’ tartışmaları gündemin dışında kaldı, örtbas edildi ve açılış festivale dönüştü. beşiktaş eski yönetim kurulu üyesi ibrahim altınsay, yaşananlarla ilgili bir açıklama yapmıştı: “bir iş adamının kendi özel avm açılışına, iş yaptığı menajerin futbolcusunun katılması normal bir kulüpte olamaz.” demişti. menajer jorge mendes’e ait gestifute şirketinin beşiktaş ile imzaladığı kârlı komisyon sözleşmelerinin fıfa ve tff talimat/kurallarına aykırı olduğu football leaks ile belgelendi.

ispanya’da futbol oynadığı dönemde arda turan’ın ve yine menajeri ahmet bulut’un off shore hesaplar aracılığıyla ispanya’dan milyonlarca liralık vergi kaçırdığı football leaks tarafından açıklandı. uefa, football leaks'te adı geçen kulüpler ve şahıslar hakkında soruşturma başlattı. avrupa’da gündemin başında olan football leaks belgelerinin türkiye’de gündeme gelmemesinin sebebi ise demirören’in sahip olduğu yayın organları. football leaks’te yer alan bir başka iddia ise türkiye’de rüşvet alan spor yorumcuları, gazeteciler ve medya kuruluşları. bu konu hakkında henüz açıklama yayınlanmazken yakında listelerin deşifre edileceği bilgisi verildi. (daha detaylı bilgi)

gaziantep belediyespor (yeni ismiyle gazişehir gaziantep) ile manisaspor arasında 2016-17 sezonunda oynanan maçta şike yapıldığı ancak siyasi nedenlerle şikenin aklandığı iddiaları var. o sezon ses kayıtları bile vardı ellerinde. şanlıurfa’ya davası çekmesi için 2 milyon euro ödendiği söyleniyor. (bkz: şanlıurfaspor’un tff’ye şike başvurusu)

not: bu site ise bütün belgeleri sunan bir sitedir. dileyen asıl internet sitesine bakabilir orada çeşitli belgeler, linkler ve kanıtlar bulunuyor.

1 Maçlık Kariyeriyle Premier Lig'i Trolleyen Efsane Futbolcu: Ali Dia