MİMARİ 4 Temmuz 2024
14,1b OKUNMA     202 PAYLAŞIM

Barselona'daki Ünlü La Sagrada Familia, Neden 142 Yıldır Bitirilemiyor?

Yapımına 1882'de başlanan ünlü bazilikanın etrafında neden hala vinçler falan var?

Nedir bu yapı?

la sagrada familia (kutsal aile), ispanya’nın barselona şehrinde bulunan modern mimarinin öncülerinden sayılan antoni gaudi’nin 1883 yılında yapımını üstlendiği, fakat ünlü mimarın 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır. yapımı halen devam etmektedir. halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir. 1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan mimarinin bitmemesinin nedeni hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve gaudi’nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür. ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19.yüzyıldan kalması nedeniyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluktur. 2026-2028 yılları arasında biteceği tahmin edilen kilise yardımseverlerin katkılarıyla yapılmaktadır.

gaudi, bazilikadaki büyük kulelerden bir tanesinin bitimini görebilmiştir

kuleleri tasarladıktan sonra bu kulelerin barselona’ya gelecek olan gezginler için mükemmel bir karşılama olacağına inandığını belirtmiş ve kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağlarmış gibi göründüğünü de ifade etmiştir. gaudi, tüm mimari bilgisini karmaşık sembollerle meryem, isa ve kutsal ruhu simgeleyen bu kiliseye aktarmak istiyordu. o yüzden 1908’den itibaren başka iş yapmayı bıraktı. tüm enerjisini bu esere ayırdı. stüdyosunu inşaata taşıdı, hatta vefat edene dek burada yatıp kalkmaya başladı. gaudi’nin notları ve tasarımları 1936-39 yılları arasındaki ispanya iç savaşı'nda yanınca katedralin inşaatına ara verildi. 1940 yılında yeniden başlanan yapının mimari ekibi francess quintana, isidre puig boada, lluis bonet i gari ve francess cardoner gaudí’den oluşuyordu. 1987’de heykeltıraş josep m. subirachs de proje ekibine katıldı...


gaudi şehirde yaptığı bütün yapılardan elde edilen geliri bu yapıya yatırmıştır

la sagrada familia tutkusunun barselona’ya damgasını vuran gaudi’nin sonunu getirdiği rivayetler arasında. öyle ki ünlü mimarın görkemli eserine karşıdan nasıl olmuş diye bakmak için geri geri giderken trenin altında kaldığı söyleniyor. 10 haziran 1926’da hayata veda eden usta mimarın naaşı katedralin 1986’da inşasına yeniden başlanan kripta (mahzen mezar) kısmında yer alıyor.

rivayete göre ispanyollar, eserin yarım kalmış hali turistlerin daha çok ilgisini çektiğinden bitirmeye yanaşmamaktadırlar

oysa ki işin aslı şudur: gaudi'nin vasiyeti üzerine tamamlanmasında devletin hiç payının olmaması gerektiğinden inşaatı bu denli yavaş ilerlemektedir. inşaatın tüm masrafları barcelona halkı başta olmak üzere ispanyol halkının geneli tarafından yapılan bağışlarla karşılanmaktadır. öğrenildiği üzere insanlar bu kiliseye işledikleri günahlarla doğru orantılı biçimde para yatırmaktadırlar.

kilisenin ön bölümü geneline göre daha modern ve gaudi tarzının biraz dışında olduğundan barcelona halkı tarafından beğenilmemektedir. ancak her gün binlerce turist kapısının önünde her şeye rağmen kalabalıklar oluşturup ilgiyle eseri incelemektedir.

kilisenin bitmiş halinin resmine ulaşmak mümkündür

Gri kısımlar yapılması planlanan bölgeleri temsil ediyor.

Gaudi neden bitirmedi peki?

gaudi'nin kendisi, projenin tamamlanmasının uzun yıllar alacağını öngörmüş ve "müşterim acele etmiyor" diyerek tanrı'nın sonsuz zamana sahip olduğunu ifade etmiştir. gaudi, hayatının son 15 yılını tamamen bu projeye adamış ve hatta bazilikada yaşamaya başlamıştır. mevcut planlara göre, bazilikanın 2026 yılında, gaudi'nin ölümünün 100. yılına denk gelecek şekilde tamamlanması hedefleniyor.

sagrada familia'nın inşaatı başlangıçta bağışlarla finanse edilmiştir ve günümüzde de büyük ölçüde giriş ücretleri ve özel bağışlarla finanse edilmeye devam etmektedir. bu kendine özgü finansman modeli, projenin süresinin uzamasına neden olmuştur.