YEME İÇME 20 Şubat 2020
29,8b OKUNMA     701 PAYLAŞIM

Baby Led Weaning (Bebek Liderliğinde Beslenme) Nedir?

Belli bir süreden sonra yemek işini bebeğin kontrolüne verme diye özetleyebiliriz kısaca Baby Led Weaning'i ancak tam olarak kavrayabilmek için bu yöntemi uygulayanları dinlemek gerek.
iStock

Baby Led Weaning tam olarak nasıl bir şey?

bebeklerin, katı gıdalara geçerken hangi besinleri ne miktarda yiyeceği konusundaki kontrolün, doktorların verdiği listelerde ya da ailede değil, bebeğin kendisinde olması gerektiğini savunan görüşün adıdır baby led weaning (bebek liderliğinde beslenme).

bunun, alışıldık ek gıdaya geçiş sürecinden farkı şudur: bebeklere ek gıdaya geçişte verilen meyve/sebze püreleri bebekleri önce yutup sonra çiğnemeye yöneltir. eğer püre vermeden ufak katı besinler vererek bebeğin kendisinin yemesi sağlanırsa, sanılanın aksine bebek boğazına kaçırıp boğulmaz. havuç, salatalık, mango vs. küçük parçalar halinde ya da belki rendelenmiş halde verilerek başlanabilir. yetişkinlerin yediği yemekleri tuzsuz olarak pişirmek bebeğe vermek için yeterlidir, bebeğe haşlanmış sebze püresi vermeye gerek yoktur.

bebek bunları mama sandalyesinin tepsisinde kendi yiyeceği ve dökeceği saçacağı için mutlaka ortalık batacak ama çocuğunuz yemek yemeyi böylelikle öğrenecek der bu görüş.

Baby Led Weaning yöntemini uygulayan ebeveynlerin görüşleri

iyi ki, 'o tabak bitecek mi?' kitabını okumuşum, iyi ki bu yöntemi kullanmışız. evde, dışarıda çok memnunum. 1 yaşında kızımız ve kendi kendine löpür löpür yiyor. sabır gerektiren bir yöntem olduğu doğru. eskilerin deyimiyle "ko önüne yesin" diye özetlenebilir. 

etrafın batmaması için bazı çözümler var tabii:

- halı, kilim vs. kaldırınız.
- sandalyesinin altına gazete koyunuz, iş bitince toplayıp atınız.
- sandalyesinin altına hiçbir şey koymayınız, ıslak bir bezle artıkları siliniz.
- yumuşak, dayanıklı, güzel bir kollu önlük alınız. yerken giysin.
- bırakınız evi bok götürsün, rahat olunuz.

ek gıdaya geçiş süreci o kadar şukela, o kadar rahat oldu ki bu yöntem sayesinde, anlatamam. resmen hiç zorlanmadan, pıt diye kendiliğimizden geçiverdik. onu yicek mi, bunu yer mi yok, ne verelim endişesi yok. üstelik de seyretmesi çok komik.

5.5 ay civarı ufaktan başladık, 6 ay civarı tam gaz blw'ye geçtik. şimdi adam 7.5 aylık, brokoliden kuşkonmaza, dolmadan köfteye, omletten gözlemeye her şeyi yiyor. evet, etraf batıyor; ona yapacak bir şey yok ama hem biz eğleniyoruz, hem kendisi çok zevk alıyor. bu yöntemi deneyip başarıyla uygulanışını gözlemledikten sonra püre niye hala var diye soruyor insan.

ek gıdaya geçecek bebiş sahiplerine kesinlikle öneririm. altındaki mantığı okuduğunuzda çok da doğru geliyor üstelik.

boğaza kaçma endişesi doğal elbet ama kaçmıyor. öksürüyor, öğürüyor ama boğazına kaçmıyor gerçekten de. istatistikler de bu yöntemle boğaza kaçma riskinin püreyle aynı olduğunu söylüyor zaten. biraz güvenmek gerek bebişlere!

Yeni Doğmuş Bebeklerin Gözleri Neden Mavi Görünüp Sonra Koyulaşır?