SPOR 10 Haziran 2016
20,6b OKUNMA     1028 PAYLAŞIM

Ayrımcılığın Dilde Başladığının Kanıtı Niteliğinde Basketbolda Kadın mı, Bayan mı? Tartışmaları

Son yıllarda kadınları tanımlarken kullanılan, bayan ve kadın terimleri üzerinde birçok kesim açıklamalarda bulunup hangisinin doğru olduğunu tartışıyor. Bunlardan biri de Kadınlar Basketbol Ligi. 2010 yılının başındaki tartışmalardan sonra "Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi" olarak değiştirilmesi sürecinde kadın ve bayan terimleri üzerine yapılan açıklamalar.

birçoğumuz hala kadınların basketbol liginin adını "türkiye bayanlar basketbol ligi" olarak bilse de aslında 2010 yılının başındaki tartışmalardan sonra "türkiye kadınlar basketbol ligi" olarak değişti. akıl fikir sürekli kadının kızlık zarında (hymen dokusunun adını kim kızlık zarı koymuşsa belasını bulsun) olunca, türkiye basketbol federasyonu bu değişiklik kararını açıkladığında zaytung’a haber diye konsa kimsenin farkı anlamayacağı absürd açıklamalar peşi sıra gelmişti.

tbf’nun yeni sezonda "bayan" yerine "kadın" ifadesinin kullanılacağını açıklaması üzerine gelen akla zarar açıklamalar ve kendi yorumlarım:

"kadın kulağa hoş gelmiyor"

bana göre bayanlar denmeli. kadınlar ligi veya müsabakası demek kulağa hoş gelmiyor. bugüne kadar nasıl uygulama yapıldıysa öyle devam ederiz.

eyüp gözgeç (boks fed. bşk)


yani eyüp bey’in bir federasyon başkanı olarak kriteri: kendi kulağına hoş gelip gelmemesi. yarın "boks" kulağıma hoş gelmiyor deyip adını değiştirmek isterse şaşırmayalım.

"bayan daha kibar"

iki kelime de türk dil kurumu sözlüğünde var. ancak genellikle bayan kullanılıyor. bu tip olaylarda toplumun nasıl kabul ettiğine de de bakmalı. toplumun kabul ettiği, benimsediği bir şey kullanılabilir. ama bayan kelimesi daha kibar bir ifade taşıyor.

hasan akkuş (halter fed. bşk.)

hasan bey bir demokrasi aşığı olduğu için "toplum nasıl benimsemişse öyle olsun" diyor. toplum genelde bayan ve kadın yerine karı olarak benimserse türkiye karılar ligi olmasında da bir sakınca yok. bir de "bayan" kelimesinin kibar olduğunu söylüyor. yani kibarlık olsun diye türkiye hanımefendiler ligi de gayet uygun bir isim olarak düşünülebilir.


"kadın sporcu mu olur?"

kadın sporcu olur mu? bayan sporcu olarak devam edeceğiz. dünyada ne ise bizde de öyle olacak. kafamıza göre değişiklik yapamayız.

emin müftüoğlu (bisiklet fed. bşk.)

emin bey sporcuların kadın olamayacaklarını söyleyerek adeta bir devrim yapıyor. ayrıca "dünyada ne ise bizde de öyle olacak" diyerek adeta sıvıyor. acaba bahsettiği dünya hangi dünya?

"kadın sevimli değil"

bayan olarak devam edeceğiz. televizyonda bazen duyuyorum. kadın lafı sevimli gelmiyor. okçuluk federasyonu bayan kelimesini kullanmaya devam edecek.

abdullah topaloğlu (okçuluk fed.bşk.)

federasyon olarak isim belirlerken sevimlilik kıstası ile çığır açan abdullah bey’e önerim "tontişler ligi". sevimlilikse al sana sevimlilik.


"bayana devam"

gündemimizde böyle bir değişiklik yok. bizim zaten ligimiz bulunmuyor. bayan ve erkek branşımız var. bayan olarak devam edeceğiz.

özer ayık (kayak fed. bşk.)

özer bey ligleri olmadığı için adeta pepee gibi üzülüyor. "ligimiz yoksa bayan olarak devam ederiz, kimse de bir şey diyemez tamam mı?"


"anlamları çok farklı"

böyle bir değişikliği düşünmüyorum. bayanlar olarak devam edeceğiz. ben türkçe öğretmeni değilim ama "kadın" ile "bayan" kelimeleri arasında fark vardır. "bayan" kelimesinin içine kadın da girer, kız da. oysa "kadın" kelimesinin anlamı ise çok farklıdır.

atilla örsel (cimnastik fed. bşk.)

türkçe öğretmeni olmadığını söylemesiyle yüreklere su serpen atilla bey "bayan kelimesinin içine kadın da girer, kız da ama kadın öyle mi?" dediğine göre olayı tamamen seks üzerine kurmuş. "erkek" kelimesinin içine de "oğlan" girmesi nedense kendisi için sıkıntı yaratmıyor. küçücük oğlanları erkek liginde oynatmaya utanmıyor. oysa kendi mantığına göre 14-15 yaşındaki oğlan çocukları bekaretlerini kaybetmiş gibi oluyorlar, adeta aşağılanıyorlar!!!!!


"değişiklik yok"

böyle bir isim değişikliği olamaz. dünyada ve avrupa’da womens league denir. bu da bayanlar ligidir. men league’i de adamlar ligi olarak mı kullanmalıyız? kadınlar liginin altına genç kızları nasıl eklersiniz. bayanlar deyince hepsini kapsarsınız. biz herhangi bir değişiklik yapmayacağız.

oktay çimen (masa tenisi fed. bşk.)

oktay bey’in kafası öyle karışmış ki benim bile kafamı karıştırdı. women’s league bayanlar ligi demekmiş, "men league’i adamlar ligi olarak mı kullanmalıyız?" gibi hiç anlamadığım açıklamalar yapmış. beynim yandı.


"zorlamaya gelmez"

biz bayan takımlarımızı bayanlar, erkek takımlarımızı da erkekler adıyla tanımlamaya devam edeceğiz. kadın sözü aynı anda kız çocuğu ve genç kızı kapsamaz. dil kendi gelişimini kendi tamamlar. zorlamaya gelmez, zorlarsan tutmaz.

e.ünal karabıyık (voleybol fed. bşk.)

yine bir kadın dersek kız çocuklarını ne yapçaz? vakası. erkek deyince oğlan çocuklarını düşünen yok!!

dünyada kadın ligi ve erkek ligi denir. bunun 18 yaş altı, 16 yaş altı gibi branşları vardır. erkek demekten gocunmayan insan kadın diyemiyorsa, bir cinsiyeti seks üzerinden, namus üzerinden şekillendirmeye çalışıyordur. kibarlık zart zurt da bunun bahanesi olmuştur. erkek seks yapsa da yapmasa da erkektir ama nedense kadın seks yapmadan önce kız, seks yaptıktan sonra kadın olur. ayrımcılık dilde başlar.