EKONOMİ 26 Nisan 2021
80,2b OKUNMA     599 PAYLAŞIM

Ayı Sezonunu Sağ Salim Atlatan Bir Bitcoin Yatırımcısının Dikkat Ettiği Noktalar

Uzunca bir süredir kripto para piyasasında işlem yapan bir Ekşi Sözlük yazarı, bu işlere yeni girenler için piyasanın gidişatına nelerin etki ettiğinden bahsetmiş.
not: bu içerikte yer alanlar yatırım tavsiyesi değildir. kripto piyasası oynaklığa, dalgalanmaya çok açık ve riskli bir piyasadır.

uzun süredir bu piyasada işlem yapan, koca ayı sezonunu sağ salim atlatmış bir abiniz olarak uzun süredir acaba yeni başlayan veya çok tecrübesi olmayan biri bana piyasanın gidişatına dair en net göstergemi sorsa ne cevap veririm diye düşünüyorum, sizinle de paylaşayım en çok dikkat ettiğim ve temkinli moda geçtiğim noktaları:

1. funding fee (fonlama maliyeti)

herkesin kolaylıkla ulaşabileceği ve en kuvvetli gösterge olarak tartışmasız futures funding fee'ler. funding fee aslında "herkes satarken alacak, herkes alırken satacaksın" mevzusunun rakamlara yansımış halidir, o kağıt/coin/token'e çok fazla long pozisyon açıldıysa artı yönde, çok fazla short işlem açıldıysa eksi yönde yükselir.

ne zaman altcoin'lerin funding fee ortalaması 0.20'nin üzerine çıkar, 0.30 üzerinde gezinen altcoin'ler görürsünüz, orada anlayın ki yön yukarı dahi olsa çok kanlı bir ara düzeltme "gelebilir". bunun tam tersi de geçerli, ne zaman ki baktınız çok kan aktı, likidasyon'lar tavana, funding fee'ler dibe vurdu, çoğunluk 0.01 civarında gezinirken birkaç eksi funding bile gördünüz ve acaba piyasa daha aşağı gider mi diye düşünüyorsunuz ve korkuyorsunuz, anlayın ki orası yüksek ihtimalle alım seviyesidir, olmasa bile alım seviyesine çok yakındır. bu gösterge o kadar güçlüdür ki bitcoin mart dump'ının üzerine 19-20k'ları görüp x6 değer kazandığında ve çoğu trader bullrun bitti deyip pozisyonunu kapattığında bile bitcoin funding fee'si 0.01'in üzerine çıkmadı, ta ki 50k'lara kadar. bu matematikte baktınız ki elinizdeki mal çok değer kazandı ama funding fee'si hala düşük seviyelerde, orada anlayın ki o hareketin henüz başlarındasınız ve fiyatı şişiren futures piyasası değil spot alımlar, büyükler hala mal topluyor.

2. elliott dalgaları

 bunu anlayabilmeniz için elliott dalga teorisi bilmeniz lazım, bilmiyorsanız okumayıp üçüncü maddeye geçebilirsiniz ama biraz aşina olanlar için söylüyorum: dördüncü dalga düzeltmeleri şeytandır, bitene kadar nerede biteceğinden asla emin olamazsınız. bakın son dump'tan örnek veriyorum; atom yani cosmos vardı elimde, baktım çok temiz dördüncü dalga üçgeni vuruyor, dalga yapıları uyuyor, bir-iki-üç-dördüncü dalgaları tamam, beşinci'yi tamamlamadan yukarı çok temiz beş dalgalık impulsif hareket başlatınca aha dedim bu beşinci dalgayı truncate edip üçgeni kırdı yukarı, impulse başlangıcı olduğunu düşündüğüm yere gittim koydum stoploss'u, iki gün sonra geldi güm diye patlattı, meğersem orospu çocuğu üçgen falan değil b dalgasını çok genişten alan bir flat düzeltme vuruyormuş, patlattı trade'i zararına. hiçbir zaman unutmayın, dördüncü dalga teknik olarak birinci dalga'nın tepesine kadar inebilir, bu yüzden dördüncü dalga düzeltmeleri olduğuna inandığınız düzeltmelerde her zaman temkinli olun, baktınız ki bitmiş gibi görünüyor ama funding fee'ler hala çok yüksek, orada mutlaka expanded flat düzeltme olasılığını göz önünde bulundurun, trade falan açmayın, nakitte bekleyin. aç gözlü olmayanlar ve kendini kontrol edebilenler için en temizi üçüncü dalga tepesinde trade kapatıp karını almaktır, dört çok derine atarsa oradan pozisyon açarsın veya açmazsın, açacağın pozisyon da zaten sana en az kazandığın kadar daha para kazandırır.

3. rsi indikatörü (göreli güç endeksi)

üçüncü sırada rsi indikatörü var. tercihen 4saat ve üzeri grafiklerde oluşmuş bearish veya bullish divergence'lar "genelde" çalışıyor, 4 saatlikler ara düzeltmeler için. günlük ve üzeri zaman dilimlerinde oluşmuş sağlam divergence'lar ise hareketin bitip bitmediğini kestirebilmek için bence sağlıklı sonuç veriyor.

hiç teknik bilmiyorsunuz, kulaktan dolma işlem yapıyorsunuz, açın birinci ve üçüncü maddedekileri okumayı öğrenip risk yönetimi kurallarına dikkat ederek işlem yapın yine sıkıntıya girmezsiniz. risk yönetimi nedir? ingilizce kaynak:

https://twitter.com/…tatus/1348102725423263746?s=20