SEYAHAT 28 Kasım 2023
15,3b OKUNMA     190 PAYLAŞIM

Avustralya'nın Günlük Hayatına Dair Yerlisinden Başkasının Size Söyleyemeyeceği Detaylar

Avustralya'da yaşam nasıl? Orada yaşayan Sözlük yazarı "gezgin samuray", gidip görmüş kadar olacağınız güzel bilgiler paylaşmış.

avustralya... yavaş yavaş noel ve yeni yıl kutlamalarının yaklaştığı, doğası çok havalı ama aynı zamanda atarlı, dünyaya uzak, gönüllere yakın güzel ülkem.

türkiye'deki can sıkıcı başlıklardan birazcık da olsun kurtulmak amacıyla, yine avustralya'ya ait gereksiz bilgileri içeren bir genel kültür yazısı paylaşmak istedim sizlerle. umarım hoşunuza gider.

madem noel dedik, ilk ondan bahsedelim

christmas tatili yani türkçe noel tatili en büyük tatildir ve yeni yıl ile birleştirilerek, iş yerlerinin büyük bir kısmı yaklaşık iki hafta boyunca kapanır. aralık ayında genel olarak bişey yapmak, yaptırmak tatile çıkan insan çokluğu yüzünden genelde zordur. bir de christmas için geçit törenleri düzenlenir kasım ayında. (evet kasım ayında) her belediye, kendi okulları bünyesinde öğrencilerin düzenlediği eğlenceli etkinlikler yaparlar böyle. aralık ayında da christmas öncesi, christmas marketleri ve christmas şarkıları etkinlikleri düzenlenir. oldukça eğlencelidir büyük çoğunluğu. tabi ilginç olan kısmı, christmas genelde kış temalı olsa da biz yazın ortasında oluyoruz o zaman. o yüzden ren geyikleri ile gezen noel baba yerine, sörf yapan noel baba ve kardan adam yerine "kumdan adam" oluyor en fazla.


okaliptüs

okaliptüs ağaçlarının çok sıcak zamanlarda hayatta kalmak için devasa dallarını attığını daha önce söylemiştim. tabiki 700'den fazla okaliptüs ağacı çeşidi olduğu düşünüldünde hayatta kalma teknikleri de değişiyor. örneğin, kimi okaliptüsler her yıl sert dış kabuğunu dökerek yazın bembeyaz bir görüntü alırken, kimisi ise zıt yöne giderek, kabuğunu adeta bir zırh gibi iyice kalın hale getirilerek simsiyah bir görüntü alıyorlar. cidden muhteşem ağaçlar hepsi.

bir ilginç bilgi de bizim eyalet olan güney avustralya'dan vereyim

burada eski bir yerleşim yeri olan castambul denen bir yer var. bu isim bana doğal olarak çok tanıdık geldiğinden tarihini araştırdım ve gördüm ki buraya zamanında kastamonu ve istanbul' dan koyunlar getirilmiş ve uzun yıllar burada onlar yetiştirilmiş. bu yüzden bu iki ilin ismi birleştirilerek castambul ismi konmuş komik bir şekilde. şimdi ise hemen hemen terk edilmiş bir yer, ancak ismi hala duruyor.


bir ilginç bilgi de şişe hacimleri hakkında

örnek olarak, kutu içecek için standart miktar burada 333 ml değil 375 ml'dir. aynı şekilde litrelik miktarlarda 1 litre yerine genelde 1.25 lt vardır. kimi ürünlerde de 1.1 lt de bulunur. bira gibi ürünlerde ise durum genelde terstir. 500 ml şişe yerine 375 ml şişeler standarttır.

bir diğer enteresan bilgi ise avustralya'nın yerel saat uygulamasıdır

saatlerin ileri-geri alınıp alınmayacağına eyaletler karar verir. queensland, western australia eyaletleri ve northern territory yaz-kış saati uygulamazlar. toplamda 5 farklı yerel saat vardır. işin ilginç kısmı yaz zamanı, daha doğuda olan queensland eyaleti, saat değiştirmediği için, daha batıda olan güney avustralya eyaletinden yarım saat geridedir.

türkiye ismi

resmi konularda en titiz ülkelerden biri olan avustralya, türkiye'nin ingilizce ismini turkey'den türkiye'ye değiştirdikten hemen sonra bütün devlet resmi sayfalarını güncelledi ve bütün haber siteleri, tv'ler ve radyolar da türkiye ismini kullanmaya başladı. hatta buranın devlet kanalı abc, türkiye kelimesinin ingilizce nasıl okunacağına dair haber bile yaptı: haber link dünyanın geri kalanına oranına bu konularda gerçekten çok hassaslar.


ikinci el eşya alıp satmak veya ücretsiz vermek avustralya'da çok yaygındır

eğer ikinci el ürün alıp satmak istiyorsanız insanlar ağırlıklı olarak facebook marketplace ya da gumtree sitesini kullanırlar. eğer müşteri bulmak zor geliyorsa, buranın en yaygın ikinci el mağazalardan zinciri olan cash converters'a (kısaca cashies) ürününüzü biraz düşük miktara satabilir ve de oradan herhangi bir kullanılmış ürünü 3 ay garanti ile satın alabilirsiniz. eğer bir para peşinde değilseniz, eşyanızı en büyük yardım kuruluşu zinciri olan salvation army (kısaca salvos) dükkanlarından birine bırakabilirsiniz ve bu dükkanlarda çok düşük fiyatlara satılan bu ürünleri alabilirsiniz. son olarak da klasik bir avustralyalı olarak ultra tembel iseniz, kurtulmak istediğiniz eşyaları, malzemeleri kapınızın önündeki yol kenarına bırakmanız da yeterli. avustralya'da yollarda gezerken, birçok evin önünde yol kenarında eski koltuklar, sandalyeler, plastik oyuncaklar, elektronik eşyalar vs. görmeniz mümkündür. almak istiyorsanız bunları, durup arabanıza yüklemeniz yeterli.

- tembellik ata sporu olduğu için hemen hemen her hizmetin eve servis seçeneği mevcut. özellikle benim arabanın yıllık bakımı için kullandığım adrese servis hizmeti, servise gitmek için vakti olmayanlara için birebir.

ekstra kısa kısa bilgiler olarak da şunları ekleyebilirim 

- benzin istasyonlarında fiyatlar cent cinsinden yazılır. örnek olarak benzin litresi 1,812 dolar dersek, tabelalarda yazım 181,2 (cent) şeklindedir. bu arada benzin istasyonlarında pompacı yoktur, kendi depomuzu kendimiz dolduruyoruz.

- evdeki barbeküler genelde tüplü olduğu için birçok yerde tüp doldurma veya tüp değiştirme seçenekleri vardır. eğer tüp size ait ise biraz daha ucuz fiyata gidip doldurtabilir ya da birazcık daha yüksek fiyata boş tüpü bırakıp yerine dolusunu alabilirsiniz.

- iş yerlerinde yemek dahil değildir ancak her iş yerinin kendi büyüklüğüne göre bir mutfak alanı vardır. burada buzdolabı, buzluk, fırın, mikrodalga, sıcak tutma dolabı, tost makinesi, su ısıtıcı gibi hemen hemen birçok alet bulunur. aynı zamanda, hazır kahve, çay ve günlük süt ücretsiz olarak sunulur herkese. (sütlü çay ve kahve yaygın çünkü)

bir başka yazının daha sonuna geldik. bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle, cheers.