DOĞA 3 Temmuz 2017
18,3b OKUNMA     919 PAYLAŞIM

Avrupa'daki Flamingoların %30'una Ev Sahipliği Yapan Gediz Deltası Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

İzmir Körfez Geçiş Projesi, Gediz Deltası ve İzmir Körfezi'nin doğal ve kültürel değerlerini yok edebilir. Gediz Deltası Hepimizindir oluşumu, projenin durdurulması için doğayı seven herkesi birlikte hareket etmeye davet ediyor.
iStock.com


Flamingoların yok olmasına sebep olacak İzmir Körfezi Geçiş Projesi hakkında ayrıntılı bilgi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nün altı şeritli yol ve tren yolunu içeren İzmir Körfezi Geçiş Projesi, İzmir’i ve flamingoların ülkemizdeki iki üreme alanından biri olan Gediz Deltası’nı tehdit ediyor. Bu proje uygulandığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve birinci derece doğal sit alanı yok sayılacak ve kent planlaması konusunda tarihi bir hata hayata geçirilmiş olacak.

Projenin yapılması öngörülen bölge, Türkiye ve Avrupa’daki flamingolar için önemli üreme alanlarından biri. Her yıl 15 bin flamingoya ve 30-40 bin sukuşuna yaşama alanı sağlıyor. Önemli Doğa Alanı ve 1. Derece SİT alanı olan bu bölgeye yapılması planlanan İzmir Körfezi Geçiş Projesi, burada yaşayan sukuşlarının yarısının yaşam alanını tehdit ediyor.

Atlas Dergisi, Cüneyt Oğuztüzün

Proje ile İzmir Körfezi’nin ortasında, yaklaşık 4.2 km. uzunluğunda köprü ve ayakları ile, 800 metre uzunluğunda 200 metre genişliğinde yapay ada oluşturulması planıyor. Narlıdere ve Gediz Deltası’nın güneyi arasında planlanan bu proje, deltadaki kuş çeşitliliğinin beslenme alanını, balık üreme alanlarını, kıyı balıkçılığını ve Körfez’de görülen üç yunus türü ve akdeniz foklarının beslenme ve yaşama alanını tehdit ediyor. Körfezi ikiye bölerek kent silüetini değiştirme sorununu da beraberinde getiriyor. Proje tüm bu yönleri ile ulusal ve Türkiye’nin dahil olduğu uluslararası mevzuatlar (Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi) ile zıt düşüyor.

Projenin ÇED raporu, çok sayıda kişi ve kurumun itiraz ve önerileri dikkate alınmadan onaylandı. Bu nedenle Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 kişi İzmir Körfezi’ne yapılması planlanan İzmir Körfezi Geçiş Projesi çevre etki değerlendirme raporu “olumlu” kararının iptali için dava açtı.

Atlas Dergisi, Cüneyt Oğuztüzün

İzmir körfezinin su sirkülasyonuna yapay ada ve köprü ayakları ile engel oluşturarak kirliliğe neden olacak olan, yerel ekonomiyi yok sayan, ülke bütçesi için fizıbıl olmayan, kentin erişim, ulaşım talepleriyle ve kent içi ulaşımla hiçbir ilişkisi bulunmayan, kentin ulaşım ve imar planlarının önerisi olmayan ve Gediz Deltası’ndaki sulak alanlara, doğal sit alanlarına ve koruma alanlarına büyük zarar verecek olan projenin iptalini talep ediyoruz.

Tüm Avrupa’daki flamingolar yüzde otuzuna yaşama alanı sunan Gediz Deltası’nı bu proje ile parçalamak, dünya tarihinin gördüğü en büyük yıkımlardan olabilir. Gediz Deltası ve İzmir Körfezi’nin tüm doğal ve kültürel değerlerini geri dönüşsüz olarak tehdit eden İzmir Körfezi Geçiş Projesi’nin durdurulması için birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

#flamingomadokunma


Konuyla ilgili Ekşi Sözlük yazarlarının tepkileri

izmir körfezi geçiş projesi dünyanın en lüzumsuz projesidir. bakın türkiye'de çeşitli lüzumsuz projeler hayata geçirildi ve halen parasını ödüyoruz. ancak bu izmir'in hiç bir işine yaramayacağı gibi yarayacak olsa bile izmir'in istanbul gibi gereksiz büyümesi için çok büyük bir adım/katliam olacaktır. çünkü gediz deltasından sonra izmir'i kuş cennetinin sonuna kadar uzatmak istenen bir yönetimin (belediye değil) projesi bu. bu yol ve geçiş ile izmir o yönde uzayacak ve tabii ki gökdelenler (kuş cenneti çevresine de ne kadar olursa artık!) ve avmler ile saçma sapan bir şehir çıkıntısı oluşturulmak istenmektedir. 

çünkü körfez geçişi istanbul/çanakkkale yönünden gelen araçlar için zaten otoban üzerinden yapılmakta gayet güzel. şehire girmeden. körfezden geçilmesi belki 10-20-30 hatta 40 km kısaltacak. ama bunun başka hiç ama hiç bir faydası olmayacak. çünkü bu geçiş körfeze tüp geçitler yapılması ile körfezin su akımını zorlaştıracak. ayrıca gördüğünüz gibi gediz deltasını da doğrudan talan edecek. şu an bostanlı'dan sadece 15 dakikalık bisiklet sürüşü ile izmir'den çıkmış gibi yeşil alan içine ulaşıyorsunuz. bu şekilde buralar otoyol olacak. kime faydası olacak? yolu yapana. 

bence bu izmirlilerin tamamının hayır demesi gereken bir talan/projesidir.

gediz kuşlara mezar olmasın. 

bu cümle yıllar önce atlas dergisi'nin diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürüttüğü ve gediz deltası'nın 2. derece sit alanı ilan edilmesiyle sonuçlanan projenin sloganı idi. yıllar önce dediğimi bakmayın 10-15 yıl kadar önce. o dönem inşaatçılar deltaya göz dikmişti. gediz kuşçuları adında bir grup, doğa derneği kurulmuş muydu emin değilim ama onların ekibi ile birlikte atlas'ın da desteği ile büyük iş başarmışlardı. sanırım içlerinden adı ortaç onmuş olan biri bu yüzden çiğli kipa'daki bir söyleşide rantçılardan dayak bile yemişti. ama deltanın korunmasında tuzu olduğu için eminim bundan gocunmamıştır. neyse gel zaman git zaman -çok zaman olmadı- bu kez başkaları deltanın peşinde. şimdi onları sittir etme zamanı.

şehirden sadece 10 dakika uzaklaşarak flamingo veya pelikan görme şansı izmir'e özgü bir lütufdur. bostanlı, mavişehir tarafında oturanlar bilirler. karabatakları falan hiç saymıyorum bak, onlar bizim için güvercin gibi, her yerde karşınıza çıkıyorlar :)
eğer bu lütfu yok edecek olan olursa, onun canını acıtırım. net.

bak bu bir arkadaşımın çektiği fotoğraf:

tamamen spontane. hangi şehirde karşınıza üç tane pelikan çıkar?
kıymayın şu güzelliklere :/