TARİH 23 Ağustos 2024
3,8b OKUNMA     87 PAYLAŞIM

Avrupa'da Gergedan Çılgınlığını Başlatan Hint Gergedanı Clara'nın İlginç Hikayesi

1741'de Rotterdam'a getirilen dişi Hint gergedanı Clara, Avrupa'yı kasıp kavurdu. Gizemli ve efsanevi bir yaratık olarak görülen Clara, kısa sürede büyük bir ilgi uyandırdı ve Avrupa'da bir gergedan çılgınlığı başlattı.

1741 yılında yedi aylık bir deniz yolculuğunun ardından hollandalı kaptan douwemout van der meer, dişi genç bir hint gergedanıyla rotterdam limanına geldi. 1579 yılından bu yana avrupa'ya gelen ilk gergedandı bu!

avrupalılar için gergedan, tek boynuzlu at kadar efsanevi bir varlıktı. o güne dek gerçekten yaşadığına bir çok insanın inanmadığı hayvanın gerçekten var olduğunun tek kanıtı albrecht dürer'in 1515 tarihli gravür baskısıydı.


bayan clara ismi konulan dişi hint gergedanı, 1744'te almanya'nın hamburg kentine ilk gezisini yapmadan önce birkaç yıl boyunca hollanda'da sergilendi . ardından tüm avrupayı gezen gergedan 3 kez de ingiltere'ye götürüldü ( bu seyahatler sırasında onu taşıyamadığı için çöken vagonlar, roma'da olduğu sırada kapalı tutulduğu ağırda sıkılıp boynuzunu ahşap duvarlara sürterek kırması gibi pek çok detayla sizi sıkmayalım).

hayatta olduğu süreçte avrupa'da bir gergedan çılgınlığı başladı. çok sayıda gergedan temalı hediyelik eşyalar, resimler vb üretildi ve satıldı. dönemin ünlü ressamları fransız ressam jean-baptiste oudry, venedikli ressam pietro longhi gibi.


isimlerin tabloları ünlü müzelerde sergilendi. bronz ve mermerden heykelleri yapılıp ünlü mekanlara konulurken, çizimleri anatomi atlaslarına girdi.

aslında clara'nın hikayesi çok acıklı başlamıştı, annesi 17387'te hindistan'da öldürülünce bir hollandalı yönetici'nin evinin bahçesinde " evcil bir hayvan olarak " kaldı bir kaç yıl. 1740'da onu kaptan van der meer satın aldı ve ona çok iyi bakarak ülkesine götürdü. avrupa'ya getirilmeye çalışılan ya da getirilen pek çok egzotik hayvan ya yolda ya da karaya ayak bastıktan kısa süre sonra ölmüştü. diğerlerinden çok daha uzun yaşasa da clara nisan 1758'te londra'da öldü ( nedeni bilinmiyor).