YAŞAM 6 Ekim 2017
41,3b OKUNMA     763 PAYLAŞIM

Avcı-Toplayıcı Yaşayarak Şehir İnsanından Daha Az Eforla İhtiyaçlarını Karşılayan Ju/'Hoansi Kabilesi

Botsvana'nın büyük bir kısmı ile Namibya ve Güney Afrika'nın bazı kesimlerini kaplayan Kalahari bölgesinde yaşayan Ju/ʼHoansi kabilesinin günümüzde halen sürdürdüğü yaşam tarzı, modern hayatın inşa ettiği medeniyeti acı bir şekilde yorumlamanıza neden olabilir.

1966'da kalahari'de yaşayan ju/’hoansi bushman halkı, üzerlerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yaşamlarını sürdürmek için modern toplumdan daha az efor sarfeden insanlar.

bu kabile yeterli yiyecek elde etmek için haftada ortalama 17 saat, ev işleri ve diğer angaryalar için de 19 saat harcıyormuş. günde aldıkları ortalama kalori 2300, yani tavsiye edilene çok yakın. kendilerine yetecek kadar yiyecek bulduklarında avlanmayı ve toplayıcılığı bırakıyorlarmış, yani fazlasını biriktirip saklama kültürü yok.

aynı zaman periyodunda abd'de yaşayanlar haftada ortalama 40 saati mesaiye, 36 saati de ev işleri ve diğer angaryalara harcıyormuş.

James Suzman

antropolog james suzman'ın 90'lı yıllarda ju/’hoansi bushman kabilesinin içinde yaşayarak yaptığı gözlemler sonucu elde ettiği bilgiler de enteresan. avcıların getirdiği et en değerli yiyecek ve bu herkese eşit oranda dağıtılıyor. kabilenin önemli ritüellerinden biri de eti kötüleyip şikayet etmek imiş, bunun nedeni de avcı tayfanın tevazuyu kaybedip egolarının şişmesini engellemek. kabile üyelerinden biri bunu suzman'da şöyle açıklamış: "genç bir adam bu kadar et getirdiğinde kendini üstün görmeye, bizlere de köle ve kendisinden daha aşağı varlıklar olarak bakmaya başlar. biz böyle bir şeyi kabul edemeyiz"


suzman'ın kitabında yazdığına göre, bu eşitlikçi toplumda kara dayalı değiş tokuş, hiyerarşi ve materyal eşitsizlik asla tolere edilmiyormuş. kendilerini yakından gözlemleyen bilim insanlarının anlattıklarına bakılırsa, modern hayatın getirdiği konforlar ve modern tıbbın nimetleri haricinde adamlar aslında bizden çok daha iyi ve mutlu yaşıyor.


Suzman'ın ilgili hayatları anlattığı kitabı 2017 yılında Bloomsbury tarafından yayınlandı. Umarız Türkçe'de de görürüz.


kaynaklar

https://www.theguardian.com/books/gallery/2017/oct/02/the-changing-world-of-the-juhoansi-bushmen-in-pictures

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4191796/

Eğitim İçin Yurt Dışına Gideceklerin Kültür Şoku Yaşamaması Adına Bilmesi Gerekenler