TARİH 12 Mart 2018
119b OKUNMA     1061 PAYLAŞIM

Atatürk'ün, Sonradan Kıyafet Devrimi Yapmasına Sebep Olacak 1910 Picardie Manevraları Ziyareti

12-18 Eylül 1910'da Fransa'da gerçekleştirilen Picardie Manevraları, uçağın Fransız ordusunda ilk defa kullanıldığı bir tatbikattı ve Atatürk de kıdemli yüzbaşı olarak bu tatbikatı gözlemlemesi için Osmanlı tarafından gönderilmişti.

atatürk'ün, yukarıdaki fotoğrafın çekildiği tatbikatta yaşadığı bir olay bizi kıyafet devrimine kadar götürmüştür

tatbikat sırasında fransız bir general karargahta kendi birliği için plan düzenlerken vahim bir stratejik hata yapar. mustafa kemal hatayı fark eder ve fransız generali uyarır. fransız general hiç oralı olmaz ve kendi bildiğini okur ve tatbikatta fransız generalin o hamlesi yüzünden mağlup olunur. bu olayı gören başka bir asker mustafa kemal’le olan sohbetinde bu konuyu açar ve “kıyafetleriniz ve başlığınız (fesi kastediyor) yüzünden kimse sizi burada ciddiye almaz” der. mustafa kemal bu eleştiriyi ciddiye alır ve ertesi gün kendisine tüm parasıyla bir takım elbise ve fötr şapka alır tatbikat sonundaki baloya o kıyafetle katılır.

baloda son parasıyla aldığı takım elbise ve fötr şapka


yıllar geçer, bellidir ki avrupanın halkımıza karşı derin bir ön yargısı vardır, bu bir şekilde kırılmalıdır. "biz de yeteri kadar çalışırsak en az avrupalılar kadar her konuda başarı gösterebiliriz" özgüveni oluşmuştur. fakat tek bir engel vardır: bu kıyafetlerle ağzımızla kuş da tutsak bizi aşağı göreceklerdir.

kastamonu ziyaretinde de yerel halk içinde giyim uyumsuzluğu gözüne çarpar. şalvar üstü ceket giyenler, hoca olmadığı halde sarık cübbe tarzında giyinenler. tüm bunların üstüne atatürk olarak kıyafet devrimini yapar.

bu hikaye bize gösteriyor ki atatürk’ün yaptığı her devrimin bir alt yapısı vardır. hiçbir hamlesi keyfi ya da sırf bazı çevreleri rahatsız etsin diye yapılmamıştır. o gerçek bir realist, baştan aşağı milliyetçi ve ömrünü halkının istikbaline adamış bir kahramandır.

büyüksün atatürk. sandığımızdan da bildiğimizden de daha büyüksün.

picardie manevraları günlerinin atatürk'ün fikir dünyasına katkısı çoktur

atatürk havacılık konusunda sandığımızdan daha da ileri görüşlüydü ve oraya boşuna yollanmadı. yorumlarıyla, bilgisiyle katılımcıları şaşırttı. özellikle de yüzbaşı mustafa kemal, etkinliğin düzenleyicisi fransız mareşal ferdinand foch'u şaşırttı. osmanlı yüzbaşısı, fransız mareşali şaşırtıyor ve ilgileri üzerine çekiyor diyorum. rütbe ve statü farkı anlaşılıyordur umarım.

atatürk'ün stratejik açıdan havacılığın önemini nasıl kavradığını istikbal göklerdedir sözünden anlamak mümkün. anlayan için harika bir söz etmiş. atatürk'ün havacılık üzerine teknik bilgisi ise günümüzde bile sayılı ülkelerde olan (bkz: ankara rüzgar tüneli) projesini başlatacak kadar ileri seviyedeydi. kurdurduğu uçak fabrikasını, türk hava kurumunu söylememe gerek yoktur herhalde. o günün aktörleriyle vizyon farkını kavrayabiliyor musunuz bilmiyorum ama hani şu etkinliği düzenleyen mareşal ferdinand foch var ya vizyon farkı dedik, onun bir sözünü ekleyeyim siz karşılaştırın:

"uçaklar enteresan oyuncaklar ama askeri değerleri yok" kaynak

aklıma gelmişken söyleyeyim. hepimizin bildiği gibi atatürk, manevi kızı sabiha'yı pilot yapmıştır. burada ince bir detay var. sabiha gökçen'e "gökçen" soyadını verdiği tarihte sabiha gökçen'in pilotlukla alakası yoktu. atatürk, manevi kızının pilot olmasına çok önceden karar vermişti de kimsenin haberi yoktu...

atatürk'ün de yer aldığı manevradan diğer fotoğraflar


daha o dönemlerden hayranlık uyandıran bir duruşu var paşamızın.

Bu içerik de ilginizi çekebilir