BİLİM 30 Ocak 2018
19,8b OKUNMA     1001 PAYLAŞIM

Astronomiye Fiziği Getirerek Zamanında Çığır Açmış Olan Bilim İnsanı: Johannes Kepler

1571-1630 yılları arasında yaşamış olan Alman gök bilimci Johannes Kepler, insanlık tarihi için çok önemli biri.


bu coşkun bilim insanı 1571'de doğmuş, 1630'da ölmüştür. kendisi protestan bir ailenin çocuğudur ve dolayısıyla protestandır. bu sebepten dolayı anti reform hareketleri hayatı boyunca kendisini etkilemiştir. hatta yaşadığı/çalıştığı şehirler 3 kere protestanlardan arındırılmış fakat kutsal roma imparatorluğuna yakınlığı sebebiyle kendisi doğrudan etkilenmemiştir. (tabi psikolojik etkisi üst düzeyde) annesi de çok garip bir kadındır. ufak tefek huysuz birisi olmasının yanında cadılıkla suçlanmış ve idama giden yolda kepler kendisini kurtarmıştır. 7 çocuk yapmış bunların birçoğu çocukken ölmüştür. 2 tane de evlatlık çocuğu vardır.

gelelim düşünce yapısına ve bilime kazandırdıklarına

din okulunda okumuş ve her zaman mezheplerin gereksiz olduğunu düşünmüştür. gün gelecek bütün mezheplerin doğru yönlerini alarak iyinin bulunacağına inanmıştır.

matematik ve gökyüzüyle ilgilenmeye başlamasının asıl sebebi ise çevredeki düzeni anlayıp, tanrıya ulaşma yolunda adım atmaktır.(kendisini ne kadar sevsem de biraz saçmalamış tam bu noktada) devam edelim efendim, 23 yaşından ölene kadar -3 tane imparator değişmesine rağmen- imparatorun matematikçisi olarak çalışmıştır. işte bu görev ne kadar alakasız görünse de kendisinin kitaplarını daha rahat yazmasını ve din çatışmalarından en az seviyede etkilenmesini sağlamıştır. 

bilimsel anlamda dönüm noktası ise tycho brahe ile tanışmasıyla olmuştur. brahe kendisini mars'ın yörüngesi ile ilgili bir şeyleri araştırmakla görevlendirince biraz hayal kırıklığına uğramıştır fakat daha sonra brahe'nin en kral kankası olmuş facebooktan kuziiiş diye mesaj atar konuma gelmiştir. bu olaylardan bir yıl sonra tycho brahe öldüğündeyse, kendisini hazırlanması gereken hesap cetvelleri projesinin başında bulmuştur. 25 yıl boyunca geceli gündüzlü olmasa da hatırı sayılır ölçüde bu cetvellerle ilgili çalışmış; kitap bittiğindeyse gayet mütevazı bir şekilde kitaba tycho brahenin ismini yazdırmıştır.(bu kitabın çok da güzel bir iç kapağı vardır ve konusu gezegenlerin konumlarını belirlemekle ilgilidir. cetveller de öyle..)

çok bilinen 3 yasasına da şöyle bir değinelim. gezegenlerin elips yörüngelerde dolanım yaptığı ve eşit zaman aralıklarında eşit alanlar taradıkları ilk 2 yasasıdır. sanılanın aksine eşit zamanlarda eşit alanlar tarama ilkesini diğerinden önce bulmuş "nasıl olur, nasıl olur?" derken ani bir aydınlanmayla ilk yasası aklına gelmiştir.

3. yasası ise yine anlık bir aydınlanma ve bol miktarda işlem hamallığıyla gelmiştir. bu yasa da: gezegenlerin dolanım sürelerinin karesiyle, güneşe olan uzaklıklarının küpünün oranının sabit olduğudur. (merak edenlere nasıl bulduğunu açıklayabilirim bu 3 yasayı)

kendisiyle ilgili az bilinenlere de değinip popülizme selam edelim

newton'dan yaklaşık 70 yıl önce integral hesabına benzer bir hesap yöntemi aklına gelmiş ama bunun üzerine hiç gitmemiştir. tabii gitse sonuç farklı olur muydu bilinmez. 

birinci eşi öldükten sonra hovardalık işlerine girmiş ve yaklaşık 10-12 tane bayan talibi inceleme fırsatı bulmuştur. hatta bir arkadaşına yazdığı mektuplarda bu kadınların hepsine numaralar vermiş ve gökbilimle birlikte maçoluğun da temellerini atmıştır. mektuplarda şu tarz ifadeler sıklıkladır:"azizim 3 numara iyi güzel ama derisi hastalıklı gibi, bunun yanında 11 numaranın kalçaları bende yeniden koşma isteği doğuruyor, 6 numarayı da unutmamak lazım hem çok zengin hem de iyi bir anne adayı..."

somnium isimli bir de bilim-kurgu hikayesi yazmıştır. bu hikayeyi yazma sebebi gençliğinde karşılaştığı "dünya hareket ediyor olsa hissederdik" şeklindeki eleştirilere, başka bir gezegenden* gözlem yapma ihtimalimiz olsa nasıl olurdu şeklinde cevap vermektir. zaten 3-5 sayfa bir eserdir kendisi de.