İŞ HAYATI 4 Aralık 2017
119b OKUNMA     1009 PAYLAŞIM

"ASELSAN İntiharları" Mitinin Ne Derece Mantıklı Olduğunu Verilerle Açıklayan İsabetli Bir Analiz

Son olarak elektronik mühendisi Kerem Parıldar'ın intiharıyla bir kez daha gündeme gelen ASELSAN intiharları, son on bir yılda sekizinci vakasına ulaştı. Gittikçe bir mit haline gelen bu olay ne derece şüpheli, bakalım.

askerde iken ölen, trafik kazasında ölen, "ben hastayım işe gelmeyeceğim" diye haber verip birkaç gün sonra ölü bulunanlar (doğal gazdan mı zehirlenmiş yoksa gazla intihar mı etti sorusu olan erdem uğur) hariç son 11 yılda hüseyin başbilen, evrim yançeken, ve bu kasım sonunda intihar eden kerem parıldar gerçek intihar olarak görünen ve aynı zamanda şüphe konusu olabilecek üç olay.

bu ölümleri, aselsan'da çalışan mühendislerin toplam sayısını, türkiye'de 20-35 yaş aralığındaki erkek nüfusun intihar oranı ile karşılaştırıp anlamlı bir fark var mı bakmak lazım

yoksa komplo teorileri anlamsız ve zorlama olur. eğlence için, zihin jimnastiği olarak yapmak, medyada içerik üretmek, tıklanmayı artırmak için yapmak ise ölenlerin hatırasına karşı ayıptır. komplo teorisi üretmek isteyenler öncelikle bu başlıktaki entry'leri okusunlar, somut, olgusal bilgileri (mesela intihar eden kişi sayısı 11 mi, 8 mi, 4 mü, 3 mü) bir teyit etsinler. mesela halim ünsem ünal adı 2006-2007 yıllarında geçen üç intihar anlatısındaki üçüncü kişidir ancak kendisi intiharından 7 yıl önce 6 ay çalışmış aselsanda, yani öldüğü zamanda aselsanla alakası yok. son 11 yılda sekiz intihar deniyor, oysa şüphe unsuru içermeyen erdem uğur'u da sayarsak 4 intihar var. istenirse (ve belki de güvenlik prosedürü gereği kural olarak) hepsinden de gerçekten de intihar mıydı diye şüphelenmek mümkün. 

ASELSAN Akyurt Tesisleri.

şimdi baştaki hesaba dönelim

intihar oranları bir toplumda cinsiyetler ve yaş gruplarına göre farklıdır ve istatistikleri tutulur. erkeklerde 20-35 yaş aralığının intihar oranı bu kaynağa göre yaklaşık yüzbinde 10. yani yüzbin kişilik böyle bir gruptan 10-11 yılda 110 civarı intihar bekliyoruz. aselsan'da ise çalışan mühendis/araştırmacı/nitelikli çalışan sayısı (işçi, şöfor, çaycı, rutin ve gizlilik derecesi olmayan işler yapan idari personel hariç) 5 bin civarında hesaplanıyor. bunların çoğuna erkek ve bahsedilen yaş grubundan dersek, kaba bir kestirme ile iki yılda bir, 10 yılda beş civarı intihar beklenir. belki de bu gruptaki insanlar hayatta başarılı, sosyo ekonomik durumu, eğitim durumları yerinde yeni başlayanı 10 bin tl'ye yakın maaş alan insanlar olduklarından tüm toplumdan rastgele 5 bin kişilik örneklem alındığında beklenenden az sayıda intihar etmişler bile denebilir.


kendim başka bir örneklemden bahsedeyim

odtü beşeri bilimler tayfası, sosyoloji, psikoloji, felsefe vs.de okuyan master doktora yapan kişilerden son 10 yılda 3-4 kişinin ölümle veya kalıcı sakatlanma sonuçlanan intihar girişimini biliyorum, medyadan çevremden gördüm. bu kategorideki insanların ne kadar kişi olduğunu bir 5 bin kişi ederler mi bilemiyorum ama ediyorlarsa yine beklenen intihar sayısına uyuyor. burada bu insanların ölümlerini felsefe veya eleştirel kuram alanında yayın yapmasını çekemeyen düşman çevrelerle açıklamak anlamsız olur.

benim medyadan izlediğim kadarıyla gerçekten üzerine gidilmesi gereken şüpheler içeren tek intihar hüseyin başbilen'in ölümü.

Not: İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz