TEKNOLOJİ 10 Şubat 2021
53,9b OKUNMA     591 PAYLAŞIM

Artıları ve Eksileriyle Televizyonunuzu Akıllı Yapan Cihaz: Xiaomi Mi TV Stick

Nispeten eski televizyonlarınızı kolay bir şekilde akıllı tv'ye çevirebilen Xiaomi aparatı Mi TV Stick hakkında bilgilendirici bir yazı.

eksileri, artılarıyla xiaomi'nin bir çok insan için kurtarıcı niteliğinde olan, düzgün kurulup ayarlandığında güzel sonuçlar elde edilen bir cihazı mi tv stick. kendisiyle yeni tanıştık. tecrübelerim;

öncelikle ısınma sorunu var, evet; ve buraya gelip bende yok vs. diyenler aceleci bence. bekleyin. ısınacak o cihaz.

cihaza dışarıdan gayet kolay apk yükleniyor, smart tv'ye uygun launcher yükleyince çok daha iyi ve verimli oluyor. atv launcher gibi ki bu launher'a bayılıyorum, her smart tv'ye ilk kurduğum launcher; sadelik, kullanışlılık, hız... budur.

bence bu cihazlarda en önemli sorun; arka planda sürekli çalışan uygulamalar bu cihazı uzun kullanım sürelerinde yoruyor ve arayüzde de açık uygulamaları sonlandırma yolu seçeneği de yok. bu nedenle button mapper uygulaması süper iş görüyor, hayat kurtarıyor, kumandaya yeni birçok görev ekleyebilirsiniz.

sesli asistan çok gereksiz. ilk kapattığım bu özellik oldu. stremio, seyirtürk ki ulusal tüm kanalları sunarken uzaktan kumandayla uyumu, ileri geri sağa sola kanal atlama, ekranda anlık izleme üzerinde kanalları görüp seçip atlama normal tv geçişinden de hızlı bu çok iyi bir özellik, aynı kanalın alternatifleri olunca bir ip den kesilen yayına diğer alternatiflerden hızlıca geçiş çok iyi.

fark ettigim bir diğer konu cihazla ilgili degil ama iptv izlerken bağlantı gücünüze bakıyor, zayıfladıkça hd görüntü sd'ye dönebiliyor, iyi görüntü için iyi bağlantı şart.

global canlı tv, netfliks, amazon prime, button mapper, atv launcher, teamviewer, chrome, stremio, x-plore file manager ki super program, file commander olmazsa olmaz. bunları google drive ve diğer bulup depolamalarla entegre edince tadından yenmiyor. tabii ki dışarıdan google drive uygulamasını yüklerseniz televizyonunuzda hariçten bir 17 gb depolama alanınız olacak ve her şeyi buluttan google drive üzerinden kurup kullanabileceksiniz. alternatif bir sürü bulut depolama ekleyebilirsiniz, bulunmaz nimet, 50 gb alan sunanı dahi var ama ben, güvenilirlik açısından google drive derim.

bu arada teamviewer'ı bir şekilde dışarıdan eklentileriyle kurdum kendi uygulama mağazasından, gerekli bir eklentiyi uyumsuz deyip kurmuyor ama apk olarak telefondan kopyalayıp cihaza kurdum, evde olmadığımda sorun durumunda uzaktan bağlanıp müdahale de iyi bir seçenek, telefondan ve pc'den bağlandım. sorun çıkarmadı şimdilik.

bence en önemli iki sorun var: birincisi, mouse şart ve güzel bir bluetooth mouse çok çok iyi iş görüyor. kurulumu oldukça basit, hızlı ve kolay tavsiyedir. logitech pebble m350 çılgın oluyor.

fiziksel klavye, zevkinize kalmış. mouse yetiyor da artıyor ama ikinci sorun sanal klavye ki smart tv i.in mevcut modifiye gboard ile o iş yürümüyor. yani uzaktan kumanda ile klavye kullanacağıma o cihazı hiç kullanmam daha iyidir. berbat bir deneyim. klavye için diğer sorun türkçe karakter sorunu. ayrıca gboard klavyeyi güncellerseniz direkt arapça sanırım, mısır alfabesine dönüyor, sapıtıyor ve tr dil desteği yok listesinde.

telefondan da zank remote alternatif bir uygulama. klavyeyi de kontrol edebiliyor hatırladığım kadarıyla telefondan, sadece kurup denedim ve kaldırdım ama iyi, verimli ve güzel sayılır. hem tv'ye, hem telefona kurup her iki cihazda da geliştirici seçeneklerinden usb hata ayıklamayı aktif etmelisiniz.

bir diğer sorun da şu; diyelimki bluetooth mouse taktınız iyi, güzel ama o mouse ile default gboard klavyeye müdahale edemiyorsunuz. google asistanı ve gboard klavyeyi kapatmayan saç baş yolar efendim. android klavye yönetimi altında sesli klavye ile swift hariç hepsini kapatın ki ben gboard'ı devre dışı bıraktım. kumanda ile klavye nedir yahu. bu sorunun kökten çözümü gboard klavyeyi önce fabrika ayarına döndürüp ardından devre dışı bırakmak, yerine de swift klavye kurmaktır, kurduktan sonra default klavye yapıp iyi bir tema, tahmin vs. özelliklerini de kapatırsanız harika sade bir seçim oluyor.

kodi veya vavoo gibi işlere girmek gereklimi bilmiyorum ama özellikle kodi gibi kaotik uygulama sevmiyorum ki canına okur bunun gibi geliyor, tavsiye etmem. ilk etapta sorun olmayabilir ama zamanla yoracaktır. vavoo'nun modifiye bir sürümünü kurup tüm yerli, yabancı paralı, parasız kanallarını aktif edip denedim ve ardından kaldırdım, gayet iyi de gerek varmı bilmiyorum,

usb'ye güç vermek için prize takmak yerine usb'den beslemeniz de tavsiyemdir. bunları hallettiniz mi? ısınma harici olmuş, güzel ve keyifli bir cihaz.
...

bunlar usb versiyonu için ama çoğu yine mi box versiyonu için de geçerli, neticede aynı cihaz bunlar.

önce gerekli tüm apk'ları toparlayın, buluta atın, ardından x-plore file manager veya alternatif file commander kurup google drive vs bulut depo(lara)ya entegre edin ardında tıkır, tıkır kurun, özelleştirin, keyif yapın, aynı wifi ağı üzerinden file commander ile çok kolay telefon ve bilgisayara bağlanıp çok hızlı dosya aktarabiliyorsunuz, bunu da sevdim.

ekran yansıtma hızlı ve çok iyi bu tarafını da beğendim.

ileriyi düşünüyorsanız usb yerine box versiyona yönelin (4k) için, usb bir aileyi bir gün hiç durmadan, mola vermeden götürmez gibi gelse de iki gün full açık hiç bir tekleme yok, ama ısınıyor bu net fakat bir smart tv ye hariçten takılan içinden film izlenen standart usb de en az bu kadar ısınıyor.

uygulamaları pro kurun, reklam vs. ile uğraşmayın ki canı az zaten gücünü reklama ve onları engellemeye yedirmeyin veya direkt modem üzerinden dns ile reklam engellemek gereksiz uygulama yükünü ortadan kaldırır.