OTOMOTİV 31 Ekim 2024
5,9b OKUNMA     74 PAYLAŞIM

Arabanızın İçine Dökülen Süt ve Diğer Kokulu Sıvılardan Kurtulmanın Yöntemleri

Arabadaki süt kokusu nasıl çıkarılır? Bir motor ustası, arabanıza sinen sıvıların kokularından kurtulmanın yollarını anlatıyor.

"arabanın içine süt dökülmesi..."

bazılarımız için "süt ne alaka, araba ne alaka" durumudur fakat vardır böyle bir şey. köyden akrabalar bidon içinde hediye eder, sokak sütü aldığınız daimi yer vardır, pakette aldığınız süt patlar vs olur işte birşeyler.. araç içerisine süt döküldüğü zaman hızlı müdahale edilmediği takdirde, bu istenmeyen olayın neredeyse geri dönüşü yoktur ve oluşan kokuyu gidermek için bir hayli para harcamak zorunda kalabilir veya gerçekten aracınızı satmak isteyebilirsiniz. işte esas önemli olan detay buradadır ve bazı kişiler bu kusuru gizleyip aracını satmak isterler. sizler de bu oyuna gelirseniz geçmiş olsun diyebiliriz. bir otomobil satın alırken içi gayet temiz, buram buram parfüm kokuyor ve camları sonuna kadar açık bir şekilde geldiyse ben olsam şüphe duyarım. eğer araç sahibi izin verirse, mevsim fark etmeksizin camı çerçeveyi kapatıp kaloriferleri tam sıcakta beş on dakika çalıştırmak ve stop ettikten sonra yine beş on dakika beklemek kusuru ortaya çıkaracaktır. kokuya hassas kişiler bu durumu saniyesinde anlayabilirler. araç sahibi bu konuda isteksiz davranıyorsa, bir sonraki seçeneği değerlendirmek sizin açınızdan daha doğru bir davranış olacaktır.

bu entryde sadece süt dökülmesi ile oluşan kokuya değil, farklı sebeplerle oluşabilecek birçok kokunun sebebini ve kurtulmanın yollarına bakalım.

süt ürünleri

süt ya da süt ürünlerinin, örneğin çocukların içtiği sütler, ayran, yoğurt, kefir, peynir suyu vb gibi sıvı ürünlerin aracın içerisinde döküldüğü yer çok önemlidir. koltuk üzerine döküldüğü zaman pek bir sorun teşkil etmeyebilir ve o meşhur koku sizi çok rahatsız etmez. fakat aracın tabanına dökülen ve halının altındaki keçeyi de atlayıp metal yüzeylere temas eden sıvı, hayatınızın en berbat günlerini size yaşatmaya başlar. başınıza böyle bir durum geldiği zaman ilk olarak internet, ardından eşe dosta sorulur. binbir türlü yöntemler karşınıza çıkar; sirke dökün, karbonat koyun, ozon temizliği yaptırın, kahve koyun, yaş pasta alın üstüne de mum dikin (bu şaka elbette), birçok tavsiye ile karşılaşabilirsiniz. para karşılığında reklam amaçlı girilen forum sayfalarında gördüğünüz ürünleri satın alır, sonradan hayal kırıklığına uğrarsınız. fakat acı olan gerçek şudur ki; bir daha o koku aracınızdan gitmeyecektir. peki çözümü nedir?

süt ya da türevi sıvı maddelerinin döküldüğü an yapılan en büyük hata şudur: ıslak bir şeylerle bölgeyi temizlemek. kesinlikle ama kesinlikle ıslak mendil veya ıslak havlu gibi şeyler kullanmayın. bu, sütün tabana daha çok temas edip yayılmasını ve süreci hızlandırıp kokunun daha keskin olmasını sağlamaktan başka hiçbir işe yaramaz. süt döküldüğü an çok ama çok hızlı bir şekilde elektrik süpürgesi bulmalısınız. bölgeyi yaklaşık on dakika detaylıca çektikten sonra, üzerine temiz su döküp tekrar çekmeli ve bu işlemi iki üç kez tekrar etmelisiniz. koku yine olacaktır fakat sizi pek rahatsız etmeyecektir. yaklaşık üç dört ay gibi bir süre geçtikten sonra koku neredeyse kaybolacak fakat burnunuz buna alıştığı için her zaman koku varmış gibi hissedeceksiniz. su ile yıkayıp süpürge ile çekme işlemini her hafta iki defa yapmanızı tavsiye ederim.

peki hızlı müdahale edemediğiniz ya da fark etmediğiniz bir durum sonrası ne yapılır?

onu da anlatayım. sütün miktarına göre koku sizi birkaç gün içinde arabayı süremeyecek ve içine dahi girilemeyecek konuma getirir, araç içerisinde küçük beyaz kurtlar görünür ve işi bilen birisi size ne olduğunu gayet güzel açıklar. yaz mevsiminde iseniz koku dayanılmaz bir noktaya gelir. bu noktadan sonra yapılması gereken tek şey aracın koltukları sökülür, taban halısı duruma göre yenisi ile değiştirilir ve keçe sökülüp çöpe atılır. eğer aracın tabanında yalıtım malzemesi varsa ve bu zamana bağlı olarak çatlamış ise (sütü tabana sızdırmıştır), onun da sökülüp (bayağı zordur) yenisinin yapılması gerekir. sac bölüme ciddi bir temizlik işlemi yapılır ve gerektiği takdirde özel koruyucu boyalar kullanılıp araç içerisindeki kokudan kurtulunur.

deniz ürünleri

şimdi gelelim en tehlikeli olaya. eğer aracın içerisine balık kanı dökülürse bu süt ürünlerinden çok daha daha tehlikelidir. tehlikeli olandan kastım; eğer fark etmezseniz sütten daha keskin bir koku oluşur ve net olarak aracınızı süremezsiniz. maske falan işe yaramaz. sürmeniz için koku duyunuzun kaybolmuş olması gerekir. böyle bir durumda eliniz ayağınıza dolaşır ve bazı durumlarda, örneğin uzun süren park halinden sonra aracınızın yanına geldiğinizde içeriye hiçbir şekilde giremezsiniz. kurtlar ve sinekler oluşabilir. bu durumda sadece profesyonel kişilerden destek alınır. kimi zaman bu sebeple aracını kurtarıcı ile sanayiye getiren olur ve araç günlerce sanayide kalabilir.

balık kanı konusuna çözüm olarak sizin yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. kanın temas etmiş olduğu bölgeyi hızlıca süpürge ile çektirmek bir çözüm gibi görünebilir fakat ilerleyen zamanlarda oluşacak kokuyu engellemez. bu olay benim başıma gelmişti ve kendim bu işlerden anladığım halde kokudan aylarca kurtulamamıştım. bagaja koyduğum balık poşeti ben farkında olmadan yanlışlıkla delinmiş ve kan döşemeye sızmıştı. ertesi gün hafifçe, iki gün sonra burnumuzun kemiklerini sızlatan bir koku sonrası ne olduğunu bulmuştuk. şöyle tarif edeyim kokuyu; iş yerinden uzak bir yere koyup havalandırıyorduk ki çevre esnaf rahatsız olmasın diye. öyle bir koku.

balık kanı dökülmesi durumunda oluşabilecek kokuyu gidermenin tek yolu süt dökülmesi sonrası yapılan işlemlerin aynısıdır. farkı ise, ilk başta elektrik süpürgesi gibi işlemler çok fayda etmez ve net olarak döşemeler sökülür. tüm işlemler yapıldıktan sonra bile araç içerisine sinen koku uzun süre hafif hafif araç içerisinde burnunuza gelecektir.

fare

araç içerisine (motor bölümüne) bazen fare girebilir ve bu gayet olağan bir durumdur. çoğumuz bilmek istemese de, bazen soğuk havalarda fareler sıcak motora gelir ve geceyi orada geçirir :) çok ender de olsa bu sevimsiz hayvanlar dış hava kanalından girip aracın içerisine kadar gelebilir. çıkış yolunu bulamaz ise birkaç gün sizinle seyahat ettikten sonra ölür. bu genelde silecek motoru ve kollarından, kalorifer pervanesinden ya da açlık sebebiyle olur. fare öldükten sonra o meşhur koku yavaşça içeriyi sarar ve durumu idrak ettiğiniz an araştırmalar başlar. ölü fare basitçe çıkarılabilen bir yerde olabilir ya da iş ön konsolun tamamen sökülmesine sebep olabilir. ön konsolun sökülmesi çok ciddi bir işlemdir ve aracınız günlerce sanayide kalabilir. ölü fare bulunduktan sonra kokunun yok olması bir hafta sürebilir (farenin bulunduğu yerde kalma süresine istinaden değişebilir), süt ve kan kokusu gibi kalıcılığı yoktur. bu aynı şekilde yılan için de geçerlidir. ölü yılanın kokusu fareden daha keskin olur ve kalıcılığı daha fazladır. siz yinede fare gibi kemirgen ve sürüngen hayvanların araç içerisine girmesinin tedirginliğini bir kenara bırakıp, daha çok motor bölmesini kontrol edin. büyük çoğunluğu oralarda ölür. unutmayalım; farenin ölmesinden daha çok, kabloları kemirmesi daha fazla zarar verir aracınıza.

evcil hayvanlar

eğer bir evcil hayvan sahibiyseniz ve bu dostunuz araç içerisine idrarını yaparsa ve özellikle hava sıcaksa inanılmaz derecede rahatsız edici olmaya başlar birkaç gün içinde. eğer hayvanın idrarını yaptığı bölgeyi sonradan bulduysanız, üzerine beyaz sirke dökmek bir çözüm olabilir. ardından karbonat dökülür ve bölgenin tamamen kapanması sağlanır. yaklaşık yarım gün bekledikten sonra tüm bölge elektrik süpürgesi ile çekilmelidir. koku gidecektir. bu işlemi üç dört gün arayla birkaç kez yapmanız tavsiye edilir.

tütün ürünleri

sigara kokusu zaten malum. sonradan sigarayı bırakıp aracınızın hiç sigara içilmemiş gibi kokmasını istiyorsanız birkaç önerim var. öncelikle bir tam gününüzü bu iş için ayırmalı ve araç içerisinde detaylı bir temizlik işlemine girmelisiniz.

öncelikle banyolarda kullandığınız liflerden (yumuşak) bulun ve bir kova içerisine kaliteli bir firmanın döşeme temizleyicisini talimatlara göre boşaltın. elinizdeki lifi nemli hale getirene kadar sıkın ve tavanı güzelce silin. çok ıslatmamaya dikkat edin, sonrasında tavan döşemesi aşağı sarkabilir. imkanınız var ise sildikten sonra özel bir uç ve düşük güç ile dikkatlice tavanı çekin.

- aynı bez ve deterjan ile kapı döşemelerini silin. plastik yüzeylerde bildiğimiz küçük boya fırçası kullanabilirsiniz detaylara girmek için. ıslak zarar vermez korkmayın, yağmurda inip binerken daha fazla ıslak yiyiyor oralar.

- koltuk döşemeleri sizi en zorlayacak olan kısım. koltuklar için yine döşeme temizleyicisi kullanmanız gerekir ve uzun bir silme kurulama süreci başlar.
imkanınız var ise aracınızı kapıları açık bir şekilde bekletebildiğiniz kadar bekletin ve tamamen kuruduğundan emin olun.

- özellikle bagaj kısmında yoğun bir sigara kokusu oluşur zamanla, bu sebeple bagaj temizliğine çok dikkat edin. tüm malzemeleri dışarı çıkarın ve yerlerine koymadan önce detaylıca silin. battaniye vs gibi şeyleri yıkayın.

- taban temizliği yine koltuk döşemeleri gibi yapılmalıdır ve elektrik süpürgesi ile çekilmelidir. paspaslar kumaş ise kesinlikle tazyikli su tabancası ile yıkanmalıdır.

tüm işlemler bittikten sonra würth'ün şu ürününü kullanın ve kullanım talimatlarına uyun

bir otomobil tamircisi olarak yazdığım, aracınız hakkında tüm bilgilere ulaşabileceğiniz ve özellikle ikinci el otomobil almayı düşünenlerin keyifle okuyacağı 620 sayfalık kitabıma şuradan ulaşabilirsiniz (bkz: #165049934)