OTOMOTİV 19 Temmuz 2023
16,1b OKUNMA     284 PAYLAŞIM

Arabalardaki Güneş Yanığı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Arabalardaki güneş yanığı, bir araç sahibinin en istemeyeceği şeylerden biri.


arabalardaki güneş yanığının nedenleri

bu güneş yanığı olayı genel olarak boyanın zarar görmesi şeklinde biliniyor ama aslında boya üzerindeki verniğin zarar görmesinden dolayı oluyor. çok ileri düzey hasarlarda, boya üzerinde hiç vernik kalmadıysa artık boya zarar görüyor. bu da çok sık olan bir durum değil. yanlış uygulanmış pasta işlemleri de, güneş yanığı ihtimalini daha erkene çekebiliyor.

arabadaki güneş yanığı nasıl giderilir?

son zamanlarda oluşan bu güneş yanıklarına çözüm diye çıkan ürünler var. bunlar aslında basit vernik çözücü kimyasallar. yani zarar görmüş verniği çözerek söküyorlar ve boya çıplak kalıyor. bu sayede o yanık görüntüsü gidiyor fakat boya kalınlığı 120 mikronlardan 40 mikrona kadar düşüyor. üzerine seramik kaplama da yapsanız, wax da atsanız boyayı çok riskli şekilde hassas halde bırakıyorsunuz. hiçbir seramik yada wax ürünü vernik katmanı kadar koruyucu olamıyor. o sebeple illa bu vernik sökme işlemi yapılacaksa, sonrasında çıplak boya yüzeyine vernik atmak bence en sağlıklı yöntem olacaktır. iyi bir usta ve işçilikle fabrika boya kalınlıkları da tutturulabilir bu şekilde. bu yöntem bile %100 güvenilir değil. çünkü fabrikada ya da herhangi bir boya atölyesinde, boya işlemi sonrası vernik atılırken boya tam kurumuş olmuyor. bu da boya ile verniğin etkileşime girerek, birbirlerine yapışmasını sağlıyor. kuru boya yüzeyine vernik atıldığında, ileriki zamanlarda vernikte kavlama, soyulma gibi sorunlar çıkıyor. o sebeple güneş yanığının en güvenli ve gerçek çözümü, tekrardan yüzeyi boyamak ve vernik atmak oluyor.


arabalardaki güneş yanığından kaçınmanın bir yolu var mı?

bu olaydan kaçınmanın yolu ise düzenli pasta ve sonrası boya koruma işlemleri oluyor. düzenli pastadan kastım; yılda bir ya da iki yılda bir gibi düşünülebilir. eğer araç kapalı garajda kalıyorsa, güneşe fazla maruz kalmıyorsa bu aralık uzatılabilir. pasta işleminden sonra mutlaka koruyucu bir yüzey oluşturulması gerekiyor. bu da wax, seramik kaplama ya da ppf folyo kaplama şeklinde olabiliyor. bunların her birinin tabi ki ucuzu pahalısı var. uzun ömürlülük de bu oranda değişiyor. en kaliteli wax ürünü bile en fazla 6 ay dayanım sağlarken, 7 yıla kadar dayanımı olan seramik ürünler var. ppf kaplamalarda ise 10 yıl garanti bile veren markalar var. tamamen ne kadar para harcadığınıza ve araca ne süre binmeyi düşündüğünüze göre değişecek işler.