OTOMOTİV 28 Mayıs 2021
78,1b OKUNMA     582 PAYLAŞIM

Araba Sürerken Yapılan Ölümle Sonuçlanabilecek Hatalar

Sürüş esnasında yapacağınız küçük bir hata bile ölümle sonuçlanabilir. O nedenle her zaman dikkatli olmakta fayda var.

yıldızlı hatalar

1. emniyet kemeri takmamak

emniyet kemeri sayesinde pestili çıkmış araçtan yara almadan çıkabilirsiniz. takmamış olsaydınız araçtan fırlamanız ve o esnada alacağınız darbeden dolayı ciddi yaralanmanız söz konusu

2. kararsız kalmak

trafikte kararsız kalmak ölümcüldür.  kararsız kalacağınız durumlara girişmeyin. yolunuzu uzatsa ya da hızınızı azaltsa bile riski az olan kararı tercih edin. mesela sapağı kaçırdıysanız aniden girmeye çalışmayın. mesela kararsız kaldığınız sollamayı yapmayın mesela şerit değişikliği esnasında fikrinizi değiştirip eski şeride tekrar girmeyin. mesela gidiş gelişli yollarda sollama yaparken kararsız kalmayın.

hatalar

1. yol harici şeylerle ilgilenmek

anlık telefona yada yanınızdakine bakmanız kazaya sebep olur. dikkat etmeyerek kaza yapmış biri olarak söylüyorum ki 2 saniyelik gözünüzü yoldan ayırmak arabayı perte çıkarabiliyor.

2. makas atarken emniyet şeridine girmek

sağ şeritteki araçtan dolayı emniyet şeridindeki aracı görmeden duvara toslar gibi toslarsınız. o kadar da değil demeyin sürekli bu kazalar yaşanıyor.

3. viraja yüksek hızla girmek

aracı toparlayamayıp şarampole yuvarlanmanız gibi bir sonuç doğurabilir

4. yağmur başlangıcında hız kesmemek

çiseleyen yağmur kadar tehlikeli çok az şey vardır. ha buzda kaymışsınız ha yağmur çiselemiş asfaltta.

5. tırı hatalı sollamak

tırın sağından sollamaya çalışmak intihar gibi bir şeydir. çünkü sizi fark edemez.

6. öndeki araçla takip mesafesi bırakmamak

günümüz trafiğinde takip mesafesi bırakmak çok zor ama 50-60km'lerden sonra hıza göre 2-6 araç boşluk bırakmanız fren yapmak yada farklı şeride geçmeniz için size zaman sağlayacaktır.

7. 10 araba önünüzü görmeden yüksek hızla gitmek. yada sonraki virajı görmeden viraja hızlı girmek

özellikle şehir dışında manevralı yollarda bir sonraki dönemeci görmeden hızla girmeniz aracınızla takla atmanıza sebebiyet verebilir. heyelan, çalışma yada duran arabayı bir anda virajın sonunda görmeniz henüz virajdayken refleks olarak frene basmanıza ve aracın savrulmasına sebep olur.

8. hatalı sollama

kazaların yüksek bir oranının sebebi olan durumdur. gidiş gelişli yollarda karşı yolu görmeden sollama yapmak, tırın sağından sollama yapmak, emniyet şeridini kullanmak suretiyle sollama yapmak ciddi kazalara davetiye çıkarır.

9. aracı tanımamak

bir çok gencin kaza yapmasının temel sebebidir.  aracınızın; fren mesafesini,  manevra kabiliyetlerini,  kazaya karşı dayanıklılığını, motor gücünü(aracı kontrolden çıktıktan sonra toparlayacak torku üretip üretmediğini) bilmeden giriştiğiniz her riskli manevra bir kaza sebebidir.

10. kendinize yada arabanıza güvenmeniz

hiçkimse kendisine yada arabasına güvendiğini söylemez ama her riskli manevra bunun göstergesidir. ne kadar iyi bir şoför olsanız da ya da arabanız ne kadar iyi olsa da dış etkenler devreye girdiği anda ikisinin de bir önemi kalmaz.  şoförlüğünüz hızlı girdiğiniz bir virajda sizi belki 10 takladan kurtarabilir yada aracınız sizi daha az zararla kazadan çıkarabilir ama ikisi de kaza yapmanızı %100 engelleyemez.

11. karşıdaki şoföre güvenmek

karşı şeride geçerek sollama yaptığınız takdirde karşıdan gelen aracın yavaşlamasını düşünerek hareket etmek yanlıştır. bunu örneklendirebiliriz.

12. virajlarda şerit ihlali yapmak

gidiş gelişli yollarda viraja hızlı giren çoğu araç ters şeride giriyor. karşıdan gelen araçlar sizi görmediği için bunu yapmak kazaya davetiye çıkarır.

13. tali yoldan ana yola kontrolsüz girmek

türkçesi: yan yoldan ana yola kontrolsüz girmek. yan yoldan ana yola bağlanacaksanız ana yol girişinde durup aracın gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz.

*** sizin gireceğiniz şeritte seyreden aracın yavaşlayıp size yol vereceğini düşünerek ana yola girmek kaza sebebidir. bu hatadan kaynaklı kazalar her gün olmakta.

14. göbekte araç üstünlüğünü unutmak

göbekteki aracın her zaman geçiş üstünlüğü vardır ancak ülkemizde bu kural sanki yokmuşçasına davranılıyor. göbekteki aracın geçiş üstünlüğünü görmezden gelenler nedeniyle göbeklerde trafik oluyor.

15. ana yolda sapağı kaçırdıktan sonra emniyet şeridine girip geri geri sapağa gitmek

bunu yapmak emniyet şeridi ihlali ve kaza sebebidir. yolunuzu 30-40 km uzatsa bile kaçırdığınız sapağa geri geri gitmeyin.

16. doblo tarzı araçlarla yüksek hıza çıkıp makas atmak

doblo tarzı araçlar yük taşımak için güçlü motorlara sahip olabilir. bu motorlar yüksüzken aracın yüksek hızlara çıkmasını sağlayabilir.

*** ancak bu araçlar aerodinamik yapıları nedeniyle virajlara hızlı girdiğinizde sizi savurur. o yüzden o motorun hız yapmak için feğil yük taşımak için konulduğunu aklınızdan çıkarmayın.

- kuru havada gittiğiniz yol üzerinde anlamsız ıslaklık görürseniz ya önceden yavaşlayın ya da tehlikeli olmayacak şekilde yanından geçin. sakın üzerindeyken fren yapmayın. sizden önce aracın birinden yağ dökülmüş olabilir.

- asfaltın yan taraflarında mıcır varsa sakın tekeri mıcıra kaptırmayın. iyi ihtimalle spin, kötü ihtimalle takla atarsınız. özellikle gidiş dönüş dar şose yollarda karşıdan gelem araçtan kaçmak için ya da virajlarda aracı az da olsa sağa kaçırma eğilimi vardır; işte o zaman mıcıra girersiniz, hızlıysanız ya vitesle yavaşlamaya çalışın ya da dua edin. sözün özü böyle yollarda hızlı gitmeyin.

- köylerden geçerken hız ikaz tabelalarına uyun; viraj dönüşünde bir anda kendinizi bir inek sürüsünün içinde bulabilirsiniz. daha da kötüsü, oynayan şakalaşan çocuklar önünüze atlayabilir.

- araç kullanırken sadece önünüzdeki araca değil, daha öndekilere bakın. önünüzdeki dalgın olabilir, frenleri daha sağlam olabilir. daha ileride gerçekleşmiş olan bir durma ya da çarpışmada, önünüzdeki aracın geç tepki vermesi ya da vermemesi durumunda, siz ve arkadakiler vaziyeti kurtarmış olursunuz.

- ani frenlerde anlık orta aynadan arkaya bakın, arkadaki sizin freninizi görmemişse aracınıza arkadan girebilir, eğer önde mesafeniz olursa frenden ayağınızı kaldırmanız bile kazadan kurtarabilir.

- hızlı gidilen yollarda ani fren yaptığınızda ya da yavaşladığınızda dörtlülerinizi yakın.

- sinirliyken yola çıkmayın, arabadayken yanınızdakiyle tartışmayın. yoksa özür, affetme ya da barışma şansınız olmayabilir.

- kadınları sıkıştıran hayvanların (aslında burada hayvanlara hakaret edilmektedir istemeden de olsa) nerede ne şekilde ortaya çıkacağı belli olmaz; hanımlar hep tetikte olun, durmak zorunda olursanız ve tenha bir yerde iseniz (ekip arabası ya da polis motoru yoksa) polis bile olsa, kapıları kilitleyin camınızı tam açmayın, içeri el girmeyecek şekilde aralayın sadece. arabanızda bir şey olduğunu selektör vb ile ikaz eden başka bir araç varsa temkinli yaklaşın, uzaklaştıktan sonra durmanız gerekiyorsa durun. kasten durdurmak isteyen, canınıza, malınıza zarar vermek isteyenler olabilir.