TEKNOLOJİ 31 Ağustos 2021
28,4b OKUNMA     489 PAYLAŞIM

Apple Neden Televizyon Üretmiyor?

Neredeyse çıkardığı her teknolojik üründe başarılı olan Apple, neden bir akıllı televizyon üretmiyor olabilir?


apple'ın tv üretmemesi ilginç bir durum

bugün akıllı televizyon dediğimiz şey zaten aslında kocaman bir tablet. apple'ın elinde teknoloji var. zaten en alasından ekran üretiyor (imac). uygulama altyapısı var (app store). kendilerine ait içerik var (apple tv), (bkz: apple tv+). hayatımızdaki diğer ürünleriyle yaratmış olduğu dijital bir ekosistem var. bu durumda hala televizyon üretmemesinin iki farklı sebebi olabilir:

a) üstünde hummalı bir şekilde çalışıyorlar. daha lansman aşamasından uzaklar ama karşımıza bugünkü televizyon anlayışımızdan çok daha öte bir şey çıkarmak için sınırları zorluyorlar. yani iphone'un cep telefonu tanımını değiştirdiği gibi televizyon tanımını değiştirecek bir ürün yaratmak istiyorlar.

b) yakın ve orta vadeli planlarında otonom araç, giyilebilir bilgisayar gibi konular daha ciddi yer tuttuğu için televizyon olayına odaklanmıyorlar.

halihazırda koca bir pazar varken ve apple sadece ismi ile bile onbinlerce televizyon satabilecekken b şıkkı çok mantıklı görünmeyebilir ama televizyon piyasasında ciddi bir rekabet olduğunu unutmamak lazım. yani cep telefonunda samsung dışında sağlam bir rakip yok belki ama televizyon diyince işin içinde onlarca üretici var. üst gelir kesimine hitap eden yeni model ürünleri ayrı tutarsak, ortaya çıkan son ürün de üç aşağı beş yukarı birbirine yakın. fiyat savaşı telefonu piyasasına göre çok daha üst seviyede. apple'ın genel stratejisi bu tip bir pazara girmemek olabilir o yüzden a şıkkında belirtilen "ürünü yeniden tanımlamak" gibi bir olaya giremedikçe de hiç girmemeyi tercih etmesi mantıksız değil.

panel üretimi günümüz itibarıyla tamamen çinlilerin (boe, csot, auo) elinde olan ve kar marjı çok düşük olan bir sektör

lgd, sammy, arçelik vs. demeyin boşuna; alayının panelleri çin'de üretilmektedir. sharp, pioneer, toshiba, panasonic gibi kaliteli üretim yapan japon devlerinin hiçbiri panel sektöründe rekabet edemedi. apple neden böyle bir sektöre girsin ki? paneli her türlü çinli bir üreticinden alacak, apple tv'yi entegre edip akıllı tv diye satacak. sonra; yok ışık sızması, yok ekran yanması, yok bulutlanma sorunu diye müşteri sorunları ile uğraşıp iki kuruş kar edeceğim diye marka imajını düşürecek.

günümüzde üretilen panellerin %90'ı düşük maliyetli, kalite problemlemleri olan ürünlerdir. meşhur üst kalite diye satılan qled, oled tv'lerde bile yüzlerce şikayet ve ürün iadesi var. 10 tane tv satacağına bir iphone satar, kafası rahat şekilde karına bakar.

bunların dışında şunlar da sebep olarak sayılabilir

- televizyonlar; telefon, bilgisayar kadar sık yenilenen ürünler değil. televizyonların ömrü uzun ve her sene yenisini satmaları zor.

- hadi çıkardılar ve sattılar diyelim. bunun kurulumu ve teknik servisi için yepyeni bir operasyon ekibi kurmaları gerekecek. televizyon bozuldu diyelim, “hadi koca tv'yi duvardan sök getir, mağazada genius bar ilgilensin” gibi bir durum olamaz.

- piyasa zaten büyük üreticiler tarafından paylaşılmış. rekabet etmek için televizyona ne özellik ekleyebilirler bilmiyorum. ekran çözünürlüğünü arsa çıkarsalar bu sefer de piyasadaki içerikler ve standartlar izin vermez.

- akıllı televizyon için zaten apple tv var. sıfırdan akıllı televizyon üretmek mantıksız. herhangi bir televizyonu akıllı hale getirebiliyorlar zaten.

son olarak

dev samsung firmasının 2017-2020 gelir tablosunda, tv satışları %5-6 arası bir pay alıyor. o da büyük ihtimal, led display ekran üretiyoruz, arkasına iki kart koyup tv olarak da satalım derdindendir, yoksa değecek iş değil.

bu elektronik teknoloji trendleri çok ilginç, dalga dalga gelir ve giderler. bir teknoloji çıkar, diğerlerini silip süpürür, zirveye ulaşır, sonrasında doyum noktasında dalgalanırken yerine yeni bir teknoloji çıkar, önceki yok eder. dalganın yükselen trendini zamanında erken yakalamak mesele. yakalayınca da 5-10-15 yıl ömrün var, sonra adaptif olarak yeniliklere uymak zorundasın, yoksa batarsın.