KÜLTÜR 29 Ağustos 2016
284b OKUNMA     1603 PAYLAŞIM

Antik Mısır'da Bugün Bile Zor Uygulanabilen Kadın Erkek Eşitlikleri

Tarihi milattan önceye dayanan Antik Mısır'daki gelişmiş kadın erkek eşitliği bugünlerde bile kıskandıran düzeydeymiş. Sözlük yazarı "kutsal tiramisu" aktarıyor, buyursunlar.

antik mısır'daki kadınlar, günümüzün modern toplumlarında yaşayan kadınlarla eşit haklara sahiplerdi. * (arada yaklaşık 200o yıl kadar bir fark var)

antik mısır'da bir kadın, mal mülk sahibi olabilir ve dilediği gibi satabilirdi. hukukla uğraşabilir, davaları dosyalayabilir, sözleşme yazabilir, eşinden boşanmak istediği zaman bu isteğini eşinden önce rahatça ifade edebilir, meslek sahibi olabilir ve sahip olduğu malı çocuklarına miras bırakabilirdi.

antik mısır'da herhangi bir kadın, antik roma veya antik yunan kadınlarının erişemeyeceği bir hakka da sahipti: yasalar önünde kadın ve erkek eşitti.

o dönemde otorite erkeklerin kontrolünde olsa da cleopatra, nefertiti, hatshepsut gibi kadın firavunlar da vardı. kocası ölmüş bir kadının kral naibi olabilmesi de mümkündü.

cansız bir beden mumyalandığında organlar 4 farklı kavanoza konulur. her kavanoz horus'un oğullarından birini temsil eder ve bu oğullardan her biri farklı birer "tanrıça" tarafından korunurdu.

vikipedi linki

en kesin örneğimiz firavunun gücünün sembolü olan tanrıça isis. isis "taht" anlamına gelmekte. isis, doğanın koruyucusu olduğundan aynı zamanda ideal bir anne ve eş örneğini temsil ettiğinden kendisine ibadet edilirdi. isis, aynı zamanda kölelerin de dostuydu. bunu anlatma nedenim, o dönem insanlarının güçlü tanrı algılarına tanrıçayı yerleştirmiş olmaları.

antik mısırlılar sekse ve insan vücuduna da çok doğal gözüyle bakıyorlardı. etrafta çıplak gezinmek bugünkü gibi tabu değildi.

bazıları antik mısır'daki bu olayı mısır'daki ortalama sıcaklığın yazın 48 dereceye varmasına bağlıyor. daha alt sınıftaki kadınlar üstsüz, daha üst sınıftaki kadınlar ise transparan kıyafetlerle gezebiliyordu. nudity in ancient egypt.

antik mısırlılar, seksin olumlu görüldüğü bir kültürde yaşadılar. bir kadının evlenmeden önce ilişki yaşaması da yanlış karşılanmıyordu.

antik mısır'daki fahişelik anlayışına bakalım:

o dönemde fahişe denince akla müşterilerini memnun etmek için yüksek topuklu ayakkabılar giymiş, suratını cart renklere boyamış kadınlar gelmiyordu. en bilinen süslenme yöntemi dudakları kırmızıya boyayıp bacaklara ve göğüse dövme yaptırmaktı. fahişe denince akla yüklü miktarda paraya 1-2 saat bir otelde, bir ceo'yla birlikte olmak gelirken antik mısır'da bu anlayışın tam tersi mevcuttu.

buyurun seks işçileri tarafından giyilmiş bir kıyafet.


sıkı durun: birçok seks işçisinin saygıyla karşılanıp tanrıçalık ve doğurganlıkla ilişkilendirildiğini biliyor muydunuz? ayrıca seks işçilerinin hepsi işlerini para karşılığı yapmıyormuş.

bazı erkek ve kadınların evlenmeden önce bu seks işçilerinden biriyle (erkek seks işçisi de mümkün, evet) , ileride eşlerini nasıl memnun edeceklerini öğrenmek için yattığına dair teoriler ortaya atılmış. elbette elimizde somut bir kanıt yok.

gelelim kadının yalnız yaşamasına, boşanmasına...

kadının ailesinden ayrı yaşaması bizdeki gibi tuhaf karşılanmıyordu.

erkeğin yatakta memnun olmadığı eşini ve çocuk doğuramayan eşini boşaması, kadının da mental bozukluğu ve fiziksel bozukluğu olan eşini boşaması serbestti. kadın eşinin gelirinin üçte birini alma hakkına sahipti.

ingilizceden okumak için buyurun.