SİNEMA 6 Mart 2023
6,8b OKUNMA     434 PAYLAŞIM

Ant-Man ve Wasp: Quantumania Filminin MCU Hakkında Düşündürdükleri

Yeni Marvel filmi, fragmanlarından itibaren bizlere Marvel Sinematik Evreni hakkında neler söylüyor?

Filmin yayınlanan son fragmanı

ant-man and the wasp: quantumania filminin ikinci fragmanının çok başarılı olduğunu belirtmem lazım

fragmanların en temel amacı filme karşı olan heyecanımızı ve beklentimizi arttırmaktır. bu fragmanda bunu fazlasıyla yerine getirmiş. aslında bu yazıda fragmanla birlikte biraz mcu'nun genelinden, biraz disney'deki değişiklerden, biraz genel süper kahraman filmlerinden bahsetmek istiyorum. phase 5'e başlarken sohbet havasında bir yazı olsun istiyorum.

bir önceki fragmanın incelemesinde de bahsettiğim gibi quantumania filminin üzerine düşen görev önceki ant-man filmlerinin üzerine düşen görevlerden çok daha farklı. o filmler izlemesi keyifli, evrene güzel detaylar katan, mcu'nun diğer filmlerine göre daha ufak çaplı filmlerdi. lakin avengers: endgame ile birlikte ant-man filmleri ile hayatımıza giren quantum realm önem kazanmaya başladı. hatta bunun daha da ötesinde kahramanlarımızın zamanda yolculuk yapmasına olanak verdi. bu yolla ilk kez bir variant ile de karşılamış olduk. avengers endgame aslına bakılırsa infinity saga'yı kaparken, multiverse saga'nın da gayriresmi ilk filmi olmuştu. quantumania filmi de iki devasa hikaye arasındaki köprünün en önemli ayağı belki de.


phase 4 seyirciyi en fazla bölen phase oldu

bu aşamadaki en büyük değişiklik elbette ki dizilerdi. disney+'ın açılması ile birlikte platforma marvel studios'un içerik üretmemesi gibi bir seçenek olanaksızdı zaten. total kalitedeki sıkıntının ana kaynağının ben diziler olduğunu düşünüyorum. marvel studios'un iş yükü bir anda üç katına çıktı. prodüksiyon takvimi, pre-prodüksiyon süreci, ortak hikaye anlatısı derken iş kontrol edilmesi zor hale geldi. disney+ bob chapek döneminde agresif bir büyüme çabasına girdi. niceliğin ön planda olduğu bir dönemdi. marvel studios'un yılda 5 dizi bile vermesi bile gerekti. bir ara takvim yılda 4 film, 5 live-action dizi ve animasyonlar gibi yapılabilitesi düşük, yapılsa bile kalite kontrolü imkansız hale geldi.

bu dönemin seyirci açısından psikolojik tarafları da oldu

özellikle phase 3 başladığı zaman seyircinin avengers: infinity war ve avengers: endgame'e dair beklentisi çok üst düzeydi. marvel studios, captain america: civil war ile başlayan phase 3 sürecini çok iyi yönetti. üst üste bütün filmler hit oldu. normal zamanda çok daha az gişe yapacak captain marvel gibi filmler bile muazzam gişe başarıları elde etti. ama phase 4 ile birlikte mcu'un dizilerle birlikte evlerimize girmesi filmlerin yarattığı mcu'nun kendine has özel hissiyatını elimizden aldı. çünkü artık her hafta bize misafir oluyorlardı. chapek'in pandeminin de etkisiyle vizyon filmlerini disney+'da yayınlama kararı bu hissi yok eden en büyük unsurlardan biriydi. black widow, disney+ yayını ile birlikte ciddi sorunları beraberinde getirdi. (pixar filmleri halen toparlanamadı mesela.)

wandavision ve loki gibi diziler yine de mcu'nun sinematik hissiyatını belli ölçüde devam ettirdi. ama ms. marvel ve she-hulk gibi diziler yukarıda bahsettiğim o özel hissiyatını televizyon işi seviyesine çekti. filmleri takip etmek için dizilerin de izlenmesinin zorunluluğu yine belli bir seyirci kesimini yordu. doctor strange in the multiverse of madness zamanı wandavision'ın izlenme zorunluluğu üzerinden yapılan tartışmaları hatırlayabiliriz.


disney'de takip edenler bilir, yine bir ceo değişimi oldu

bob chapek görevinden alındı ve disney'in efsanesi bob iger görevine geri döndü. yeni dönemle birlikte marvel studios'un yarınlar yokmuşçasına disney+'a içerik üretmesi yavaşlayacak. filmler de belli ölçülerde yeniden takvimlenecek. echo ve agatha gibi sadece içerik olması için üretilen diziler önemli ölçüde ertelendi. en azından izlenebilecek ve evrene bi'şeyler katabilecek hale getirilecek. avengers: secret wars ertelendi ve the multiverse saga'nın hakkını verecek diğer filmlere yer açılmış oldu.

bütün bunların ışığında ant-man and the wasp: quantumania'yı mcu'nun en kritik filmlerinden biri olarak görüyorum. black panther: wakanda forever ile tekrar hale yola girdik. ant-man ile yine beklentilerin yüksek olduğu, üst üste hitlerin gelme şansının olduğu bir noktadayız. dizi olarak secret invasion gelecek en yakın. ki o da belli oranda ertelenerek geliyor aslında. echo'nun ertelenmesi ile birlikte secret invasion da önemli ölçüde gecikti.


quantumania filminde ilk dikkatimizi çeken karakter elbette kang the conqueror

karakter benim en sevdiğim villain'lardan biri. zamanında karakterin hakları fantastic four bağlantısı yüzünden fox'taydı. disney'in fox'u satın alması sonucu karakteri marvel studios kullanabilir hale geldi. fragmanda gördüğümüz kadarıyla görsel anlamda kang muazzam şekilde sinemaya aktarılmış. origin, karakterizasyon ve motivasyon gibi özelliklerini filmde öğreneceğiz. bunlarda da iyi bir iş çıkardılarsa thanos'un ardından yine çok iyi bir villain görürüz demektir. süper kahraman filmlerinin yazısı kurallarında biri olan "villain ne kadar iyiyse film de o kadar iyidir" sözünden yola çıkarak kang'in etkisini arttırmaya başlamasıyla multiverse saga'nın da her geçen filmle daha iyiye gideceğini düşünebiliriz (ya da düşünmek isteyebiliriz.)

kang gibi bir villain yaratıcı anlamda çok fazla seçenek sunuyor. avengers: secret wars'a kadar istedikleri her filmde farklı versiyonunu kullanabilirler. fantastic four'da rama-tut versiyonu, loki sezon 2'de immortus versiyonu, young avengers ile alakalı bi' projede iron lad versiyonu gibi. jonathan majors çok iyi bir aktör. rol için çok doğru bir seçim. kang karakterinin farklı farklı versiyonlarını başarılı şekilde canlandıracaktır.


fragmanda bu sefer en sonunda m.o.d.o.k. karakterini de gördük

karakter çizgi romanlarda ilk kez 1967 yılında yayınlanan tales of suspense #93'te okuyucu karşısına çıkıyor. m.o.d.o.k aslında george tarleton isminde bir adam. a.i.m. organizasyonuna katılıyor. orada başından geçen şeylerden sonra bildiğimiz haline geliyor. daha sonra da a.i.m.'in başına geçiyor. mcu'da bunu bayağı değiştirmişler. ilk ant-man filminde yellowjacket olarak izlediğimiz corey stoll'u bu rolde göreceğiz. ilk filmde hatırlanacağı üzere yellowjacket, ant-man tarafından yenildiğinde quantum realm'de kaybolmuştu. bu filmde onu m.o.d.o.k.'a dönüşmüş olarak göreceğiz. loki dizisinde devasa bir yellowjacket kaskı görülmüştü. çok güzel bir gönderme olarak akıllarda kaldı o da. umarım m.o.d.o.k. tek filmlik olarak kalmaz ve quantum realm'den kurtulmanın yollarını bulur.


yönetmen peyton reed üçüncü filmin geliştirme aşamasının başında demiş "ben her zamankinden daha büyük bir film yapmak istiyorum." "avengers seviyesi bir film." gördüğümüz kadarıyla bunu da yapmayı başarmış. kağıt üzerinde baktığımızda görece zayıf olan bir karakterin karşısında şu ana kadar ki belki de en güçlü villain var. bu tip bir karşılaşmayı izlemek keyifli olacak. burada yaratılan dinamik thanos'un gelişinden daha farklı duruyor. thanos hep tease edile edile avengers: infinity war'a gelmişti. kang ise tam manasıyla aksiyona karışarak evrene girişini yapacak.

bu filmle birlikte multiverse saga derinleşiyor ama bir yandan mcu farklı hikayeler de anlatmaya devam ediyor

bazen takvime baktığım zaman sanki bi'şeyler farklı olmalıymış gibi hissediyorum. ertelenmeler yüzünden blade çok uzadı mesela. avengers: the kang dynasty'den iki önceki film blade olmamalıymış gibi düşünüyorum. 2024 yılında dört film var takvimde ama bunlardan sadece biri multiverse ile alakalı. hakeza marvel studios, 2024 yılında neredeyse ikişer ay arayla captain america: new world order, thunderbolts, blade ve deadpool 3 filmlerini vizyona sokacak. yani kağıt üzerinde öyle. ama hiçbirinin çekimleri başlamadı. nasıl toparlayacaklar bilemiyorum. armor wars'un film olması falan derken ben filmlerin bir kez daha erteleneceğini düşünüyorum. doctor strange, eternals ve shang-chi gibi filmlerin devamları bu sayede avengers: secret wars önceki takvimde kendilerine yer bulabilir.


öte yandan dc tarafında da uzun zaman sonra güzel şeyler olmaya başladı

şahsen man of steel ile başlayan dceu'yu hiçbir zaman sevemedim. zack snyder'in vizyonunun dc karakterleri ile uyumlu olduğuna hiçbir zaman inanmadım. seneler sonra ilk defa dc studios diye bir yapı var. seneler sonra ilk defa james gunn ve peter safran'dan oluşan ve gerçekten planı olan insanlar var. onların duyuracağı filmler de çok heyecanlandırıyor. ilk proje superman olacak gibi. gerçek bir superman filmi izlemeyeli çok çok uzun zaman olmuştu.

yazıyı atarken şöyle bir baktım da her telden çalmışım. sohbet havasında olsun istemiştim biraz olmuş galiba. bilinç akışı ile yazılmış bir romanında ufak bir kısmı gibi de aynı zamanda. sonuç olarak fragman çok iyi duruyor. herkese iyi seyirler :)