YAŞAM 15 Mayıs 2024
6,3b OKUNMA     153 PAYLAŞIM

Anneler Günü'nü Farklı Şekillerde, Farklı Günlerde Kutlayan Ülkeler

Anneler Günü'nü biraz geride bırakmış olsak da hakkında öğrenebileceğimiz şeyler hala mevcut. İşte farklı Anneler Günü ritüelleri.

kimilerinin kapitalist sistemin bir dayatması olarak gördüğü, kimilerinin annesini kaybeden insanlar için kötü hissettiren bir gün olduğunu düşündüğü anneler günü'nün tarihçesi hakkında farklı görüşler ve gelenekler olsa da neredeyse her ülkede anneleri onurlandırmak için bir gün kutlanır.

en bilinen haliyle; çocuğu olmayan bir kadın olan anna jarvis, 1905 yılının mayıs ayının ikinci pazar günü kendi annesinin ölümü onuruna düzenlenen tatil için durmaksızın görüşmeler yaptı ve 1914'e gelindiğinde kutlama o kadar popüler hale geldi ki ulusal bayram ilan edildi.

o tarihten itibaren anneler günün kurucu anna jarvis'in çalışmaları sayesinde milyonlarca amerikalı aile her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü annelerine kartlar, çiçekler, özel yemekler ve hediyelerle teşekkür eder.

bugün dünyanın hemen hemen her ülkesinde anneler günü'nün bir versiyonu, annelere teşekkür etmek amacıyla kutlanıyor.

christine gross-loh'da bu özel kutlanma ile ilgili düşüncesini; "tarih boyunca ve dünyada var olan birçok kültürel farklılığa ve annelikle ilgili farklı beklentilere rağmen, bir şey değişmeden kalıyor: annelerin, çocukların gelişmesine yardım etmede benzersiz derecede önemli ve değerli bir role sahip olduğunun kabul edilmesi." şeklinde ifade etmiştir.

pek çok ülke amerika birleşik devletleri ile aynı gün ve benzer geleneklerle kutlama yaparken, diğerleri farklı tarihleri ????gözlemleyerek kendi özgün geleneklerini takip ediyor.

işte bazı ülkelerin anneler günün'nü nasıl kutladığına dair bilinenler:

1. birleşik krallık

birleşik krallık'ta anneler günü, her yıl değişen bir tarih olan lent ayının dördüncü pazar günü kutlanır. bu ülkede kutlama, orta çağda ev hizmetinde olan kişilerin evlerine veya annelerine, kiliselerine dönmeleri için izin verilen ve ailelerini sık sık ziyaret eden anneler pazarı olarak bilinen dini bir bayram olarak ortaya çıkmıştır.

geleneksel bir ingiliz simnel pastası

modern amerikan kutlamalarından etkilenen anneler pazarı, 1950'lerde büyük ölçüde laik hale geldi, ancak lent'teki geleneksel tarihi korudu. bugün bu tatil birleşik krallık'ta hem anneler günü hem de anneler pazarı olarak biliniyor ve amerika birleşik devletleri'nde olduğu gibi kutlanıyor. anneler günü'nün geleneksel yiyeceklerinden biri de paskalya'da da popüler olan, badem ezmesiyle yapılan hafif bir meyveli kek olan simnel pastasıdır.

2. meksika

meksika , kadınların rolleri ev dışına genişledikçe anneliği teşvik etme çabasının bir parçası olarak kurulduğu 1922 yılından bu yana anneler günü'nü kutluyor . mexico city gazetesi el excelsior'un kurucusu rafael alducin, ilk kutlamayı 10 mayıs 1922'de düzenledi.

günümüzde aileler annelere çiçek, kart ve hediyeler almanın yanı sıra geleneksel meksika yemekleri ve müziğinden de keyif alıyorlar. kutlama ayrıca sıklıkla sabahları annelere serenat yapmayı da içeriyor, hatta bazı aileler onlara eşlik etmesi için mariachiler bile kiralıyor ve özel ayinler ve okul gösterileri düzenliyor.

3. japonya

japonya'da anneler günü ilk olarak imparator akihito'nun annesi imparartoriçe kojun'un doğum gününü kutlamak için 6 mart 1931'de düzenlendi] ancak 2. dünya savaşı sırasında batı etkisi nedeniyle yasaklandı . 1949'da japonya, anneler günü'nü mayıs ayının ikinci pazar günü yeniden kutlanmaya başlandı. bugün ailelerin annelerine hediyeler, kartlar ve genellikle annenin sevgisini ve fedakarlığını simgeleyen kırmızı karanfiller vermesi ve geleneksel japon yumurta yemeklerinin tadını çıkarmasıyla dikkat çekiyor.

4. etiyopya

etiyopya'da anneler günü ekim ve kasım ayları arasında yağmur mevsimi sona erdiğinde düzenlenen üç günlük bir kutlama olan antrosh sırasında kutlanıyor. aileler geleneksel şarkı söyleme, dans etme ve annenin yaptığı esrarın da yer aldığı bir ziyafetle bir araya geliyor.

5. peru

peru, anneler günü'nü amerika birleşik devletleri ile aynı tarihte, çiçek vermek ve yemek paylaşmak da dahil olmak üzere birçok aynı gelenekle kutlarken, birçok perulu da kaybettikleri kadın akrabalarını anıyor. onları kutlamak için mezarlarını ziyaret edip çiçek getiriyor, yiyecek ve içecekleri paylaşıyorlar. gelenek o kadar popüler ki satıcılar mezarlıkların dışında çiçek, balon ve tabelalar satıyor.

6. tayland

tayland'da anneler günü olarak kabul edilen doğum gününden birkaç gün önce, 8 ağustos'ta kraliçe sirikit'in büyük bir portresi bangkok'un en yeni ve modern plazalarından birinin önünde asılıyor.

tayland anneler gününü ilk kez 1950 yılında kutladığında, tayland'ın yeni yılı, songkran'a yakın olan 15 nisan'da kutlanıyordu , ancak ulusun annesi olarak kabul edilen kraliçe sirikit'in doğum gününü onurlandırmak için 1976'da 12 ağustos'a alındı. . çocuklar annelerine saflığı ve sevgiyi simgeleyen yasemin çelenkleri verirken, aileler genellikle budist rahiplere sadaka verir ve hayır amaçlı bağışlarda bulunur. okullar anneler için gösterilere ev sahipliği yaparken, mum yakma törenleri, geçit törenleri ve havai fişeklerle kraliçe'yi onurlandırılır.

7. fransa

fransızlar, hıristiyan bayramı olan pentecost ile aynı güne denk gelmediği sürece, mayıs ayının son pazar günü annelerini ulusal olarak kutlarlar.her ne kadar bu gün, geniş ailelerin annelerine olan sevgilerini göstermenin bir yolu olarak ortaya çıkmış ve 1920'lerden bu yana ulusal çapta kutlanıyor olsa da hükümetin bu güne sabit bir tarih vermesi 1950'ye kadar sürdü. diğer birçok ülkede olduğu gibi fransız aileler de annelerine hediyeler, kartlar ve çiçekler verirler ama fransa'da vadideki zambak tercih edilir. bu özel gün için hazırlanan özel yemeklerin ardından çocuklara şiirler okutulup, çiçek buketi veya kalp şeklinde pastalar verilir.

anneler günü'nün türkiye'de belirlenmesi ve kutlanması ise diğer ülkelerden biraz daha geç başlamıştır. bu durumun en büyük nedeni, türk halkının verdiği bağımsızlık mücadelesidir. amerika'da anneler günü'nün 1914'te kabul edildiği dönemde, türk milleti birinci dünya savaşı'nın etkilerini yoğun bir şekilde yaşamaktaydı ve bu sebeple birçok özel günün kabul edilmesi ve kutlanması, savaş sonrasındaki gelişmeler ve türkiye cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra gerçekleşmiştir. türkiye cumhuriyeti'nde anneler günü'nün gündeme gelmesi 1931'de başlamış olup, yılın annesi seçilmesi ve anneler günü'nün resmi olarak kutlanması ise ilk defa 1955'te gerçekleşmiştir. türkiye'de anneler günü'nün kutlanması ve yılın annesi'nin seçilmesinde, uluslararası alanda yaşanan siyasi ve askeri gelişmelerin önemli bir rolü vardır. bu sebeple türkiye'de ilk defa seçilen yılın annesi'nin nene hatun olması tesadüfi değildir.

başta benim canım annem olmak üzere tüm annelerin anneler günü kutlu olsun :)