TARİH 5 Temmuz 2024
6,4b OKUNMA     114 PAYLAŞIM

Amerika'nın Güvercinleri Savaşta Füze Olarak Kullanma Fikri: Project Pigeon

Güvercin Projesi (Project Pigeon), II. Dünya Savaşı sırasında Amerikalı psikolog Burrhus Frederic Skinner tarafından yönetilen deneysel bir programdı. Amaç, ordu için güvercin güdümlü bir füze sistemi geliştirmekti.

güvercin ya da orcon projesi (project pigeon), ikinci dünya savaşı sırasında amerikalı psikolog burrhus frederic skinner tarafından yönetilen deneysel bir programdı. amaç, ordu için güvercin güdümlü bir füze sistemi geliştirmekti.

b.f. skinner, davranışların pekiştirme veya ceza ile değiştirildiği bir öğrenme süreci olan edimsel koşullanma üzerine kapsamlı araştırmalar yapan ünlü bir davranış bilimciydi. ikinci dünya savaşı sırasında, füzeleri hedeflerine yönlendirmek için güvercinlerin kullanılmasının başarılı olabileceğini düşünüyordu bu yüzden güvercinleri ekranda görüntülenen bir hedefin görüntüsünü gagalamaları için eğitmeye başladı.


güvercinler ilk önce bir simülasyon testinde, füzenin ucundaki bölüme yerleştirildi ve burada gagalamalarıyla füzenin yönünü kontrol edecek ve hedefe doğru ilerlemesini sağlayacaktı. bomba hedefe doğru geri dönerken, güvercinler tekrar görüntüyü takip ederek ekranı tekrar ortalanmış konuma getirecekti bu şekilde güvercinler rotadaki herhangi bir sapmayı düzeltecek ve bombayı süzülme yolunda tutacaktı. deney uygulanabilir olduğunu ve güvercinlerin bir füzeyi etkili bir şekilde yönlendirebileceğini göstermesine rağmen, ulusal savunma araştırma komitesi tarafından kullanışsız bulundu. skinner deneyde elde ettiği başarılara rağmen ‘’sorunumuz kimsenin bizi ciddiye almamasıydı’’ diye hayıflanacak, güvercin projesi 8 ekim 1944'te tarihin tozlu raflarına kaldırılacaktı.

birkaç sene sonra 1948 yılında güvercin projesi, donanma tarafından "orcon projesi" adıyla yeniden canlandırıldı ancak o dönem kullanılan elektronik güdüm sistemlerinin güvenilirliği onaylanınca bu sefer de 1953 yılında iptal edildi.

- deneye ait 3 dakikalık videoya ulaşmak için: şuraya
- kimmiş uleyn bu davranış bilimci diyorsanız: buraya
- şu deney hakkında daha çok bilgi yok mu gardaşım diyorsanız: buraya