SAĞLIK 1 Kasım 2018
68b OKUNMA     800 PAYLAŞIM

Amerika'da Doğum Yapmak Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Amerika'da doğum yapmanın maliyeti nedir? Amerika'da doğum ve vatandaşlık nasıl oluyor? Amerika'da doğum yapmanın avantajları nedir? Bunlar ve bunlar gibi merak edilen pek çok sorunun cevabı içeriğimizde.
iStock


ABD'de doğum sürecini tecrübe eden bir Ekşi Sözlük yazarı anlatıyor

evet bu bizim için de hayaldi. ama şu an florida'da kiraladığımız evimizde minik eymenimizin doğumunu bekliyoruz. anlatacak çok şeyim var. bu kararı almamız, acabalarımız, riskler, korkular... ama hiç de öyle değilmiş inanın. biraz birikiminiz de varsa yapılır hiç merak etmeyin. belki bir çoğumuzun aklında bir sürü soru var, en azından bunları gidermek için elimden geldiğince süreci anlatayım.

1. ailevi durum ve maddiyat

biz eşimle istanbul da yaşayan normal bildiğin plaza çalışanlarıyız. farklı özel şirketlerde orta seviye yöneticileriz. arabamız yok evimizde yok, kirada oturuyoruz, ailelerimiz de zengin falan değil, babam 30 senedir işçi, onlar da kirada. 6 ocakta evlendik şubat ayı gibi eskişehir'de bebek haberini aldık. yaklaşık mayıs haziran gibi ben internette amerika da doğumla ilgili okuduğum bir makale sonucu konuyu eşime açtım. acaba olur mu, yapabilir miyizlerden sonra araştırmaya başladık.

2. araştırma aşaması

şimdi birincisi bu işin yalnız başınıza da yapabilirsiniz danışman firmayla da yapabilirsiniz. maliyet konusunda danışmandan yardım almak biraz pahalı olabiliyor ama bazı şeyler için o parayı vermeye değer diye düşünüyorum. anlatayım….

mesela, daha önce hiç gitmediğiniz bir ülkeye gidiyorsunuz, danışman sizi hava alanında karşılayacak, orda ev kiralama desteği sunacak, alanda karşılayıp arabayla evinize bırakacak, (12 saat uçmuşsunuz, eve daha önceden 2-3 günlük alışveriş yapılmış), doktordan ve hastaneden randevu alacak, araç kiralama desteği sunacak, konsolosluk da pasaport işleri, doğum sertifikası, dönüşte bebek için uçak bileti gibi gerçekten ama gerçekten çok faydalı tarafları var. 

ben daha önce 1 sene kadar iş sebebiyle amsterdam da yaşadım, eşim de dubai'ye falan gidip gelmiş, ingilizcemiz de iyi, yurtdışı tecrübemiz de var ve ben bu işi kendim yapamaz mıydım bal gibi de yapardım. eğer tek giderseniz sizi zorlayacak bir şey burada doktor, hastane, anestezist, pediatrist falan ayrı ayrı ayarlanıyor ve doğum zamanı herkes hastanede bulunuyor. bunları sizin ayarlamanız gerekecek. 

amerika'da doğumun avantajları belki bir çoğunuz biliyordur ama tekrar yazalım

- uluslararası dolaşım birçok ülkeye vizesiz girebilme imkanı (en son 172 ülkeydi),

- abd'de eğitim, vatandaş olmayan bir öğrenciye göre çok daha uygun lise ve üniversite ücretleri, ya da tr’deki amerikan okullarında eğitim,

- abd'de yaşama ve çalışma hayatının herhangi bir döneminde izin gereksinimi olmadan a.b.d. de yaşama ve çalışma hakkı,

- aile için oturum izni 21 yaşına gelen bireyin, annesi, babası ve kendisinden küçük kardeşleri için oturma izni, (green card) başvurusunda bulunabilmesi.

3. sonuçta biz danışman firmayla çalışmaya karar verdik

gittik görüştük, bir broşür gibi bir şey verdiler, orda bir standart bir de premium paket var. 

iki paket arasında fiyat farkı şu; normal doğum istiyorsanız bunun standart paketi 10,250 dolar, premium paketi 12,250 dolar. eğer sezaryen istiyorsanız (c-section) bunun standart paketi 14,250, premium paketi 16,250.

iki paket arasında hizmet farkı da şu; normal veya sezaryen doğum için epidural anestezi, doğum sonrasında 1 kez doktor kontrol randevusu, pediatrist randevusu (1 defa), resmi evrak ücretleri (doğum sertifikası, abd pasaport ve türk kimliği), ev tarafımızdan kiralanması durumunda mutfak alışverişi (birkaç günlük), seyahat ve doğum kiti, cep telefonu hattı, araç kiralama için destek. (bunlar premium'da var, normal pakette yok).

biz normal doğum premium paketi seçtik. dolar o zamanlar 4,80-4,90 civarlarındaydı. biz aldığımız doların %60’ını bu kurdan aldık, kalanını biraz daha yüksek almak zorunda kaldık.


4. diğer masraflar

danışman florida eyaletinde doğum hizmeti veriyor, miami’ye yaklaşık 1 saat 15 dakikalık uzaklıktaki (61 mil) boca raton religional hospital ile anlaşmaları var, hastane ve broşürdeki hizmetler hariç tüm masraflar size ait. yani ev kiralama, araç kiralama, uçak bileti, vize ve oradaki yeme içme. bunların hepsini topladığınızda, aksi bir şey çıkmazsa ve sezaryen olmazsa 12,250 artı 10,000 yani yaklaşık 22,000 dolara her şeyi içinde halletmiş olacağız. şimdi hepsinin kalem kalem yazacağım. bu arada eğer epidural anestezi yapılmazsa 1000 dolar geri alıyorsunuz. buna doğum esnasında acı ve sancı çok olursa yapalım veya yapmayalım denebiliyor. 

bu arada danışmana beklenen doğum tarihinizi bildirmeniz gerek, ayrıca türkiye’deki tüm hastane geçmişinizi de ingilizce vermeniz gerek. ultrason v.s. varsa onları da ekleyin. biz hastaneden istedik direk verdiler.

5. riskler

risk her zaman her durumda her koşulda var. biz ilk başta eşimin annesi de mi gelse 3 kişi mi gitsek, acaba bebekle yapabilir miyiz diye çok düşündük. ama sonra masraftan da kısmak için eşimle gitmeye karar verdik. çalıştığımız yerlerle ilgili ben 1 ay ücretsiz izin aldım, 1 ay da ücretli izinlerim vardı onları kullandım. ama çoğu kişinin böyle bir imkanı olmayabilir o yüzden çoğu annesiyle gidiyor. baba doğuma gelip 1 hafta kalıp dönüyor.

gelelim diğer konulara;

a. ev kiralama

ilk başta airbnb yapabilir miyim diye düşündüm. amsterdam’da iken couch surfing ve airbnb çok fazla yaptığımdan biraz tecrübem var. ama oraya gittiğinizde kapı duvar olabiliyor, böyle hikayeler de okuduk. booking de yapabilirsiniz ama zaten danışmanın size gönderdiği ev kiralama seçenekleriyle çok fark yoktu. biz onların önerdiklerinden bir tanesiniz seçtik. ev kiralamaya aylık 2,500 dolar verdik. depozito da 500 dolar.

b. araç kiralama

danışman araç kiralamayı tavsiye ediyor ama ben gelir gelmez kiralama yapmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. şöyle ki, geldiğinizde danışman zaten size alandan alıyor ve evinize bırakıyor. dönüşte de evinizden alıp alana bırakıyor. burada gezmek için kiralama yapmayın, uber, lift ve otobüş kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. fiyat olarak yerel vergiler ve sigorta dahil aylık yaklaşık 1000 dolar. daha erken kiralarsanız daha uyguna da bulabilirsiniz. ama araç size doğuma yaklaşırken ve doğum sonrası lazım olacak yani son 1 ay ya da son 15 gün için çünkü evrak ve konsolosluk işleri için birkaç defa miami’ye gitmeniz gerekecek.

c. uçak bileti

uçak biletimiz 3-4 ay öncesinden aldığımız için thy’den direk uçuş miami’ye 2 kişi gidiş geliş, 5700 tl ödedim.

d. vize

vize almamız çok kolay oldu, hatta dönüp bir yanlışlık mı var diye sorasım geldi. vize başvuru sitesinden başvurunuzu yapıyorsunuz, başvuru tamamlandıktan sonra sizi bir randevu sitesine yönlendiriyor. burada püf nokta eğer gidecek kişiler arka arkaya başvuru yaparsa aynı gün randevu almanız çok muhtemel. bu önemli çünkü gidecek kişilerin konsolosluğa beraber gitmeleri bir avantaj. bizde eşim ertesi gün başvuru yapmıştı ve benim aldığım güne randevu alamadı. bilmiyorum belki de herkes öyle yapıyordur da biz malız. başvuru günü yanınızda her ihtimale karşı toparlayabildiğiniz kadar evrak götürün. 10 yıllık vize almam 5 dakika sürdü. hiçbir evrak da göstermedim. 3 soru sordular, neden gidiyorsunuz, mesleklerimiz ve ne kadar kalacağımız bir de vizelerinize ve hangi ülkelerde bulunduğunuza bakıyor. tabi ingilizce. ama orda 1 bankoda tercüman da var. ingilizce sorunu olanlara oradan alabiliyorlar. özgüvenli olunmalı, net cevaplar verilmeli. bu arada 10 yıllık amerikan vizesi schengen vizesi gibi değil, ülkede ne kadar bulunacağınız ülkeye girişte belirleniyor. polis alıyor pasaportunuzu ve tükenmez kalemle üzerine bir şeyler yazıyor. en az 3 ya da 6 ay veriyorlar ama orası garanti.

e. buradaki yeme içme

direkt hazır yiyecekler ya da uber eats gibi sipariş uygulamalarını kullanırsanız biraz pahalıya patlayabilir. bütçe planlamanızı yaparak direk evde yemek yapmaya başlayın. bir tane wallmart bulun oradan damak tadınız uygun sebze, konserve, bakliyat alıp evinizde yemek yapın. kısıtlı bir bütçeyle geldiyseniz en rahat bu şekilde altından kalkarsınız.

not: eğer sizin oraya doğum için gittiğinizi anlarlarsa sıkıntı olabilir

mümkün olduğunca bol elbise ya da bluz giyilmeli, üzerine şal tarzı bir şey alınmalı. bu konsoloslukta çok sıkıntı olmadı ama ülkeye girerken eleman doğum için gelmediniz, emisiniz değil mi falan diye şaka yapar gibi sorular sordu. bir arkadaşımızın deneyimine göre de polis doğum için geldiğini anlıyor ve polis pasaportuna 5 gün içinde ülkeden çıkış yapacaktır diye bir şeyler yazıyor. o da ülkeye girip doktordan uçamaz raporu alıp doğum yapıp dönüyor.

Normal Doğum Yapan Birinden: Doğum Anı ve Sonrasında Yaşananlar