SİYASET 2 Şubat 2024
20,7b OKUNMA     317 PAYLAŞIM

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yönetim Kademeleri ve Görevleri

ABD başkanının, ABD'deki valilerin ve belediye başkanlarının görevleri neler? Yönetimde hangi kademeler var? İşler nasıl yürüyor?


amerika birleşik devletleri'nde hükümet ne yapar?

amerika birleşik devletleri'nde hükümet, kamu politikalarını oluşturan ve uygulayan kurumdur. kamu politikaları, gelir vergisi uygulamak, silahlı kuvvetlere hizmet etmek, çevreyi korumak ve yönetmek ve işletmeleri belirli standartlara tabi tutmak gibi hükümetin her düzeyde yapmaya karar verdiği şeylerdir. demokratik birleşik devletler'de seçmenler kendilerini temsil edecek kişileri hükümete seçerler. hükümetin yetkilerini kullananlar arasında yasaları yapan yasa koyucular; bu yasaları yöneten ve uygulayan yöneticiler ve idareciler ve yasaları yorumlayan hakimler yer alır. kongre her yıl yaklaşık 500 yasa çıkarır ve eyalet yasa koyucuları yaklaşık 25.000 yasa çıkarır. yerel yönetimler binlerce ve binlerce yönetmelik ya da şehir yasası çıkarır.

abd federal hükümeti nedir?

abd federal hükümeti, amerika birleşik devletleri'nin ulusal hükümetidir. yürütme, yasama ve yargı organlarını içerir. yürütme organı, birleşik devletler yasalarının uygulanmasından sorumludur. ana bileşenleri arasında başkan, başkan yardımcısı ve devlet daireleri ve kurumları yer alır. başkan ülkenin lideri ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır; başkan yardımcısı senato'nun başkanıdır ve başkanın görev yapamaması durumunda başkanlık için ilk sıradadır; departmanlar ve başkanları (kabine üyeleri olarak adlandırılır) ülkeyi etkileyen kararlar konusunda başkana tavsiyelerde bulunur ve ajanslar başkanın politikalarının yürütülmesine yardımcı olur ve özel hizmetler sağlar. yasama organı federal hükümetin kanun yapma organıdır. iki meclisli (ya da iki kamaralı) kongre'den oluşur: senato ve temsilciler meclisi. yüksek mahkeme ve diğer federal mahkemelerden oluşan yargı organı, yasaların anlamını, nasıl uygulandıklarını ve anayasa'yı ihlal edip etmediklerini yorumlamaktan sorumludur.

amerika birleşik devletleri başkanı ne yapar?

birleşik devletler başkanının başlıca görevi anayasayı korumak ve kongre tarafından çıkarılan yasaları uygulamaktır. bununla birlikte, başkanın bu görev tanımına bağlı bir dizi başka sorumluluğu da vardır. bunlar arasında kongre'ye mevzuat (yasalar) önermek, kongre'yi özel oturumlara çağırmak, kongre'ye mesajlar iletmek, yasaları imzalamak veya veto etmek, federal yargıçları aday göstermek, federal daire ve kurumların başkanlarını ve diğer başlıca federal yetkilileri atamak, yabancı ülkelere temsilci atamak, yabancı ülkelerle resmi iş yapmak, silahlı kuvvetlerin başkomutanı olarak hareket etmek ve birleşik devletler'e karşı işlenen suçlar için af çıkarmak sayılabilir.

abd senatörü ile abd temsilcisi arasındaki fark nedir?

abd kongresi, senato ve temsilciler meclisi'nden oluşur. hem senatörler hem de temsilciler, kendilerini seçen eyaletlerin halkını temsil etmekten sorumludur. bu, abd kongresi'nde yasa tasarılarının oylanmasını ve yazılmasını içerir. bununla birlikte, bir abd senatörü ile bir temsilci arasında bazı önemli farklar vardır. hem senatörlerin hem de temsilcilerin yasa tasarısı sunmalarına izin verilirken, senatörlerin vergi yasaları gibi gelir artırıcı yasa tasarıları sunmaları kısıtlanmıştır. kongre'de 100 senatör vardır; her eyalet için iki senatör ayrılmıştır. bu sayı her eyaletin nüfusundan bağımsızdır. ancak, bir eyaletin sahip olduğu abd temsilcisi sayısı o eyaletin nüfusuna göre belirlenir. kongre'de 435 temsilci bulunmaktadır ve her eyaletin en az bir temsilcisi vardır. bir başka fark da senatör ve temsilcilerin görev süreleri ile ilgilidir. bir senatör kendi eyaletini altı yıllık bir dönem için temsil eder. öte yandan bir temsilci iki yıllık bir dönem için görev yapar.

eyalet hükümeti nasıl örgütlenmiştir?

abd federal hükümeti gibi, eyalet hükümetlerinin de üç kolu vardır: yürütme, yasama ve yargı. her bir şube, federal düzeydeki ilgili şube gibi işlev görür ve çalışır. bir eyaletin baş yöneticisi, halk oylamasıyla tipik olarak (önemli istisnalar dışında) dört yıllık bir dönem için seçilen validir. tek bir yasama organına sahip olan nebraska hariç, tüm eyaletlerde iki meclisli (iki meclisli) bir yasama organı vardır; üst meclis genellikle senato, alt meclis ise temsilciler meclisi, delegeler meclisi veya genel kurul olarak adlandırılır. bu iki yasama organının büyüklükleri değişiklik gösterir. tipik olarak, üst meclis 30 ila 50 üyeden; alt meclis ise 100 ila 150 üyeden oluşur.

bir valinin görevi nedir?

bir abd eyaletinin valisi, eyaletinin refahından sorumludur. bu işin ayrıntıları arasında birçok uygulamalı görev ve liderlik görevi bulunmaktadır. valinin yürütme yetkileri arasında eyalet yetkililerinin atanması ve görevden alınması, yürütme organı personelinin denetlenmesi, eyalet bütçesinin oluşturulması ve eyalet milislerinin başkomutanı olarak liderlik edilmesi yer alır. yasa yapma yetkileri arasında yasa önerme, yasama meclisini özel oturumlara çağırma ve yasama meclisi tarafından kabul edilen önlemleri veto etme yetkisi bulunmaktadır. 40'tan fazla eyalette valiler bir yasa tasarısını tamamen reddetmeksizin birkaç bölümünü veto etme (ya da reddetme) yetkisine sahiptir. vali ayrıca bir suçluyu affedebilir (mazur görebilir) veya bir suçlunun cezasını azaltabilir.

bir belediye başkanı ne yapar?

belediye başkanı-konsey, amerika birleşik devletleri'ndeki en eski şehir yönetimi biçimidir. yapısı eyalet ve federal hükümetlerinkine benzer; yürütme organının başında seçilmiş bir belediye başkanı ve yasama organını oluşturan çeşitli mahalleleri temsil eden seçilmiş bir konsey bulunur. belediye başkanı genellikle şehir departmanlarının başkanlarını ve diğer yetkilileri atar. belediye başkanı aynı zamanda şehrin kanunlarını (yönetmelik olarak adlandırılır) veto etme yetkisine sahiptir ve şehrin bütçesini hazırlar. konsey şehir yasalarını geçirir, emlak vergisi oranlarını belirler ve şehir departmanlarının paralarını nasıl harcayacaklarına karar verir.

belediye toplantısı nedir?

belediye toplantısı, amerika birleşik devletleri'nin ilk yıllarında oluşturulduktan sonra bugün hala var olan yerel yönetimin bir yönüdür. kasabanın kayıtlı seçmenleri yılda en az bir kez açık oturumda bir araya gelerek görevlileri seçer, yerel meseleleri tartışır ve hükümetin işleyişi için yasalar çıkarır. bir grup ya da organ olarak, yol yapımı ve onarımı, kamu binaları ve tesislerinin inşası (kütüphane ve parklar gibi), vergi oranları ve kasaba bütçesi hakkında karar verirler. iki yüzyıldan fazla bir süredir varlığını sürdüren kasaba toplantısı genellikle doğrudan demokrasinin en saf şekli olarak adlandırılır çünkü hükümet yetkisi devredilmez, bunun yerine doğrudan halk tarafından kullanılır. bununla birlikte, kasaba toplantıları amerika birleşik devletleri'nin her bölgesinde bulunmaz. çoğunlukla ilk kolonilerin kurulduğu new england'ın küçük kasabalarında yapılırlar.

haklar bildirgesi nedir?

haklar bildirgesi, abd anayasası'nın ilk 10 değişikliğinden oluşur. haklar bildirgesi amerikan halkının hak ve özgürlüklerini güvence altına alır. bu değişiklikler 1789 yılında kongre tarafından önerilmiş ve 15 aralık 1791 tarihinde eyaletlerin dörtte üçü tarafından onaylanarak resmen anayasa'nın bir parçası haline gelmiştir. ilk sekiz değişiklik birçok bireysel hakkın ana hatlarını çizerken, dokuzuncu ve onuncu değişiklikler halk, eyalet hükümetleri ve federal hükümet arasındaki ilişkilerin yorumlanmasına dair genel kurallardır.

haklar bildirgesi bireysel özgürlükleri nasıl korur?

haklar bildirgesi, birleşik devletler halkına ifade, basın, toplanma ve din özgürlüğünü garanti ederek hükümetin belirli bireysel özgürlüklere müdahale etme kabiliyetini sınırlar. haklar bildirgesi'nin yaklaşık üçte ikisi, bir suçtan şüphelenilen veya suçlanan kişilerin haklarını korumak için yazılmıştır; adil yargılanma, kendini suçlamama, zalimce ve olağandışı cezalardan muafiyet ve aynı suçtan iki kez yargılanmaya karşı koruma sağlar. haklar bildirgesi'nin kabulünden bu yana anayasa'ya 17 değişiklik daha eklenmiştir. bu değişikliklerin bir kısmı federal hükümetin yapısını ve işleyişini gözden geçirirken, birçoğu da bireysel hak ve özgürlükleri genişletmiştir.

bir kişi yasaları çiğnediğinde ne olur?

yasalar mahkemeler ve yargı sistemi tarafından uygulanır. birisi bir yasayı çiğnerse veya bir işletme ya da kuruluş yasadışı bir şey yaparsa, eylemlerinin gözden geçirilmesi için hükümetin yargı organına giderler. yargı organı farklı mahkemelerden oluşur. mahkeme başkanı ya da yargıç, yasaların anlamını, nasıl uygulanacağını ve anayasa kurallarını ihlal edip etmediklerini yorumlar. bir kişi ya da grup bir yasayı çiğnemekten suçlu bulunursa, nasıl cezalandırılması gerektiğine yargı sistemi karar verir.

amerika birleşik devletleri'nde yasalar, suç işlemekle suçlanan bir kişinin haklarını korumak için yazılmıştır. bu kişi, mahkemede suçluluğu kanıtlanana kadar masum kabul edilir. bir suç işlediğinden şüphelenilen kişi genellikle bir polis memuru tarafından tutuklanır ve gözaltına alınır. bazen dava bir büyük jüri (yapılan suçlamaları inceleyen bir grup vatandaş) önünde görülür. büyük jüri, yargılama için yeterli kanıt olduğu kanaatine varırsa bir iddianame ya da resmi bir suçlama hazırlar. ancak birçok ceza davasında büyük jüri yoktur. duruşmayı beklerken, sanık geçici olarak serbest bırakılabilir, bazen kefaletle (kişinin ülkeyi terk etmek yerine duruşma için geri dönmesini garanti altına almayı amaçlayan para miktarıdır) veya yerel bir hapishanede tutulabilir. duruşmalar genellikle bir yargıç ve 12 vatandaştan oluşan bir jüri önünde yapılır. hükümet, bir bölge savcısı aracılığıyla suçlanan kişiye veya sanığa karşı davasını sunar ve başka bir avukat da sanığı savunur. sanığın masum olduğuna karar verilirse serbest bırakılır. bir suç işlemekten suçlu bulunurlarsa, hakim belirlenmiş kuralları kullanarak cezaya veya cezaya karar verir. suçlu bulunan kişi para cezası ödemeye, tazminat ödemeye veya hapse girmeye zorlanabilir.

kaynak kitap