Almanya'daki Irkçı Hareketlere Karşı Tepki Olarak Doğan Türk Sokak Çetesi: 36 Boys
şimdi almanya'nın gettolarına gidiyoruz.
almanya 1961 yılında türkiye'den büyük bir göç aldı.birçok türk almanya'ya çalışmak üzere gitti. 1973 yılına gelindiğinde almanya'da ki türklerin sayısı 1 milyonu bulmuştu. günümüze geldiğimizde ise bu rakamın almanya nüfusunun yüzde üçüne denk geldiğini görüyoruz.. gurbetçiler almanya'ya gittiklerinde uzun süreli kalacaklarının hesaplarını yapmamışlardı. almanya onlar için geçici olarak para kazanma yeriydi. kimse kalıcı plan yapmıyor, vatana geri döneceği günleri sayıyordu. planlar hesaplandığı gibi gitmedi. gurbetçiler şimdiden yarım asırdan fazlasını devirdi. kalıcı olmayı başarmışlardı ancak sonrası uyum süreciyle geçti. alman aileler günün çoğunluğunu iş yerlerinde harcıyorlardı. sosyal hayatları yoktu, birçok yerde çalışarak para kazanma peşindeydi hepsi. gençler ise almanya sokaklarına daha çabuk uyum sağlamalıydı çünkü günlerinin çoğunluğu oralarda geçiyordu.
89'da neonazi hareketinin güçlenmesiyle almanya'da ırkçılık artmaya başlamıştı. 90'lı yılların başlarında ırkçlık faaliyetlerinin hedefinin çoğunluğunda türkler vardı. olaylar ne yazık ki ölümlerle sonuçlanıyordu.türklere karşı şiddet artmıştı ve türk aileler tehlike altındaydı.
artan şiddet olaylarına karşılık türk gençleri bir araya gelmeye ve çeteleşmeye karar verdiler. amerikan filmlerinde gördüğümüz sokak çeteleri almanya'da ırkçılıktan korunmak için oluşmaya başladı. etki tepkiyi doğurmuştu ve hikayemizin başkahramanları olan almanya'daki en büyük sokak çetesi berlin, kreuzberg'te ki 36 boys ortaya çıkmıştı.
36 boys çetesi önceleri kendilerine şimşekler diyordu. daha sonra ölen arkadaşları maxim'in bir önerisi oldu ve grup şimdi ki adını aldı. 36 kreuzberg'in posta koduydu. türkler mektuplarında 36'yı çok kullanıyorlardı o bir zamanlar. bu grubun ismine de etki etti.
36 boys işe kreuzberg'i ırkçılardan temizlemekle başladı. kendilerini rahatsız eden dazlaklarla fiziki mücadeleye girişen çete üyeleri başarılı oluyordu. türk aileleri korumak 36 boys'un gençlerine düştü o yıllar. kendilerini korumak için birçok kavgada bulundular. çete oldukça renkliydi aslında. kendi dansçıları, baskılı tshirtleri, graffiticileri vardı.
çete artık aktif değil ama 36 boys hala unutulmadı. kreuzberg'in çeşitli yerlerinde hala 36 boys graffitilerini görebiliyor insanlar. aslında çetenin bütün üyeleri sadece türk de değil farklı uyruklardan da üyeler 36 boys'un içindeydi. berlin senatosu daha sonrasında çetenin bulunduğu bölgeleri tehlikeli bölge ilan edip, eski üyelerine çalışma başlattırdı. üyelerin görevleri çocukları sokaklardan uzak tutmak ve onlara yardımcı olabilmekti.
36 boys göçmenler için hala bir sembol almanya'da.
çetenin eski üyeleri arasında; kıtalararası boks şampiyonu olan ve şu anda antrenörlük yapan muzaffer tosun,
şimdilerde bir restaurantın şefliğini yapan hatta hayat hikayesini anlattığı kitabı da olan tim raue
ve hepimizin bildiği ünlü rapçi killa hakan var. killa hakan (kişisel görüşüm) en iyi türkçe rap yapan kişilerden birisidir bu arada.
al jazeera'nin bu konuda güzel bir belgeseli var kaynak niteliğinde izlemek isteyenler için;
ayrıca içimden geldi, killa hakan'ın çok güzel bir şarkısını da buraya iliştiriyorum.