EKONOMİ 20 Haziran 2016
58,5b OKUNMA     1187 PAYLAŞIM

Algı Yönetiminin İş Hayatında Ne Kadar Önemli Olduğunu Kanıtlar Nitelikte Örnekler

Bir marka için pazarlama iletişimi ve algı yönetimi olmazsa olmaz iki kavram. Sözlük yazarı ''elmedico'', bunu ispatlar nitelikte birkaç örnek yazmış.
iStock.com

üniversite okurken yazın tatlıcıda çalıştım. yeni açılan, babamın arkadaşının dükkanıydı. küçük doğum günü pastaları, baklavalar filan yapılıyordu, bende bazen satış kısmıyla ilgileniyordum.

bir gün dükkan sahibinin çok yakın 3 arkadaşı geldi. samimi bir sohbetin ardından ahmet abi (dükkan sahibi), arkadaşlarına, çok güzel bir baklava yaptım, tadın bakalım diye, herkese ikişer dilimden 6 dilim bir tabağa koydu. 2'si baklavayı hiç beğenmedi. yaşadığım yerin ünlü tatlıcısının baklavısının çok daha güzel olduğunu, rekabet bile etmemesi gerektiğini söyledi. diğeri de beğendi ama ötekilerin fikirlerine katıldı.

ahmet abi arkadaşlarına sordu, türkiye'de en ünlü baklava kimin diye, hep bir ağızdan güllüoğlu tabi abi, en iyisi o. peki benim baklavamın güllüoğlu'nun baklavasından farkı ne peki dedi, ya işte şurası şöyle burası böyle derken ahmet abi bu baklava güllüoğlu'nun baklavası diyerek tezgahın altından kutusunu çıkardı. arkadaşları başta inanmadı, ahmet abi kutunun içinden eksik olan baklavaları gösterdi, tabakta kalan baklavaları geri kutuya yerleştirdi inansınlar diye. inandılar, sonra hepsi ağız değiştirerek ya aslında çok güzelmiş oğlum bu baklava, tart bize oradan bir kilo demeye başladılar.

arkadaşları gidince ahmet abi bana, "işte görüyor musun aslında insanların fikirlerinin ne kadar değişken, ön yargının nasıl bir şey, imajın ise ne denli önemli olduğunu." dedi ve ekledi buna da algı yönetimi ya da pazarlama iletişimi denir dedi.

o yaz algı yönetiminin ne olduğunu epeyce araştırmıştım, hatta insanlar üzerinde bunu denemiştim. aslında herkesin farkında olmadan bunu yapabildiğini de fark etmem geç olmadı.

mesela santorini adasına gidenler üç kubbeyi çok iyi bilir.

iStock.com

herkes orada fotoğraf çeker, adaya gittiğini göstermek için oraya her fotoğrafta yer vermeye çalışılır. farmakoloji dersinde, gittiği yerlerin fotoğrafını slaytlara koyan profesörde bunu kanıtlar nitelikte davranırdı. bu fırsatı değerlendirelim diyenler adanın simgesini haliyle şu yapmışlar.

bu arada ahmet abi, işletme ve psikoloji mezunu ama çalışma alanı bunlar değil. kendi tabiriyle "pastacılık" yapıyor.

pazarlama iletişimi

algılama yönetimi