Airpods Pro 1. Nesil ve Airpods Pro 2. Nesil Arasındaki Farklar
öncelikle ben bir audiophile (odyofil) değilim. yazacaklarım günde en az 3-4 saat video izleyip müzik dinleyen, sık sık telefon görüşmesi yapan ve sık seyahat eden bir iphone kullanıcısının kişisel gözlemleridir ve birinci nesil airpods pro da bu gözlemlere dahildir.
dönem dönem pek çok kablolu ve kablosuz kulaklık kullandım. bütçemin yettiği ölçüde kulağımı rahat ettirecek, dinleme zevkimi artıracak kulaklıklar almaya çalıştım. imkanım oldu ve kullandığım iphone'un yanına bu kulaklıkların iki yıl önce birinci neslini ve bir ay kadar önce ikinci neslini aldım. şimdi ikisinin de sahibiyim. ikisini de simültane olarak kullanmakta olan biri olarak neden bu kulaklıkları severek kullandığımdan bahsetmek istiyorum.
fiyat laga lugasına girmeyeceğim. imkanı olan, işine yarayacağını düşünen alır. 250 dolar elbette az para değil ama diğer markaların high end tws'leri* de bundan çok ucuz değil. (*tws: true wireless stereo / gerçek kablosuz) özetle, alınmaz diye bir şey yok. hele ki iphone 6 ve sonrasını kullananlar için büyük rahatlıktır. rahatlığına sonra değineceğim.
ses kalitesi
apple'ın ürettiği ses çıkışına sahip her ürünü flat bir profilde ses vermek üzere ayarlanıyor. bunu telefonlarından bilgisayarlarına hemen hemen her ürününde görmek mümkün. ses kalitesi, doluluğu, dinamik aralığı olarak bose, sony, sennheiser gibi sektörün önde gelen markaların muadil tws'lerine denk düzeydedir. bunu doğrulayan bir sürü tarafsız inceleme, teknik test var. hangisi daha iyi veya kötü bu tip incelemelerle çıkıyor zaten. bundan ötesi de kişisel tercihtir.
birinci neslin daha sade bir ses profili var ve ağır basslı techno/rave türevi şarkılarda zayıf kalıyordu, özellikle son seslerde bazı şarkılarda patlama çatlama duymak pekala mümkün. ikinci neslin yeni sürücüleri ise bu durumu sadece gidermekle kalmamış, bambaşka bir kulaklığa geçilmiş izlenimi yaratıyor. ses doluluğu bütünüyle değişmiş ve bariz bir iyileşme var. ilk nesli alan üzülmez ancak ikinci nesil başka bir seviyede bu çok net.
özetle bana göre ikisi de gayet iyi, dengeli ses veriyorlar. 40mm ve 50mm sürücülü kablolu kafaüstülerim ve kablosuz olarak sony wh1000xm4 var. bunlara kıyasla, bu ufak sürücüler fazlasıyla tatmin eder herhangi birisini. bakın daha iyi veya daha kötü demiyorum, doğrudan kıyaslamaya da girmiyorum ama kafaüstü soundstage'ine alışan birisi bunlarla da gayet mutlu olur. hele ki apple music'te kayıpsız dinlerseniz haz yaşarsınız. kulaklıkla birlikte 6 aylık ücretsiz deneme geliyor olması lazım, bu şekilde deneyimleyebilirsiniz. ses kalitesiyle ilgili düşüncelerim bu kadar.
mikrofon
telefonla görüşmede karşıya giden sesin kalitesinde farkedilir bir gelişme yok ancak mikrofon sayısındaki artıştan dolayı özellikle tek başlıklı kullanımda ikinci nesil pro konuşmayı daha iyi yakalıyor. iş ortamındayken ağırlıklı olarak tek başlıkla kullanıyorum bu kulaklıkları. birinci nesilde tekli kullanımda sesiniz rüzgar ve ortam gürültüsü gibi unsurlardan çok etkileniyordu. çift olarak kullanırsanız ikisi de telefon görüşmelerinde oldukça iyi çalışıyor. sık telefonla görüşen birisi iseniz ve tekli olarak kullanacaksanız ikinci nesli tercih edebilirsiniz.
şarj
şarj konusunda birinci nesil toplam 24 saat, ikinci nesil ise 30 saat sunabiliyor. kulaklık başına ise sırasıyla 4 saat ve 6 saat gibi bir süre var. bu değerler anc ya da geçirgenlik moduyla alınıyor yani daha uzun da gidebilir. birinci nesil bana gün içinde abartmazsam yetiyordu ancak iki yıl sonunda, bataryanın eski kapasitesini yitirme ihtimalini ve daha uzun batarya ömrünü de gözeterek ikinciye geçtim.
uzun vadeli kullanımı merak edenler için; ilk jenerasyon iki yıl sonunda hala ilk günküne yakın süreler veriyor. ihtiyaç duydukça şarj ediyorum. bir mesai gününü ara ara kullanıp kutuya koyarak tamamlayabiliyorum. ikinci nesilde batarya düşük uyarısı henüz almadım. birinci nesilde ise çok uzun süreli kullanımlarda bu olacaktır.
ilk kurulumun ios 16 sürümlü bir telefonla yapılması önerilir zira yeni özelliklerin ayarlanabildiği arayüz yalnızca ios 16'daysanız gözüküyor. ayarlamayı yaptıktan sonra ios 15 ve öncesiyle de sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz. iphone 6s plus (15.7.1) ve iphone 11 (16.1.1) arasında telefondan telefona hızlıca geçiş yaparak sorunsuz olarak kullanmaktayım. kulaklıkla ilgili donanımsal veya yazılımsal bir problem yaşarsanız mutlaka apple'ı arayıp sorunu bildirin ve/veya değişim isteyin.
bu kulaklıkların bana sağladığı bazı artılara değinecek olursak
birincisi, piyasadaki en az yer kaplayan tws'ler bunlar. kendisi de kutusu da oldukça küçükler. başlıklar kablolu bir kulaklığın başlığı kadar ufak. kablosu koparılmış kulak içi kulaklık hissiyatı veriyorlar. kutusu da kot pantolonun çakmak cebine kılıfla bile rahatça girecek kadar ufak. hafif olmaları da avantaj. metal dedektörlerinden de sorunsuz geçiyorlar. bu benim tercihimde envai çeşit özellikten önce, belki de ilk sıralarda yer alıyordu.
ikincisi geçirgenlik modu. kulak içi ve kafa üstü dışında kulağımda kulaklık durmuyor. kulak içi de düz haliyle dışarıdan sesi büyük oranda baskılıyor. bir şey dinlerken dışarıdan gelen sesi veya konuşmayı anlamak güç oluyor. geçirgenlik modu da burada yardıma koşuyor. o kadar iyi ki zaman zaman kulaklık takılı olduğunu unutturabiliyor. bu biraz kişisel belki ama birinci neslin geçirgenlik modu bana daha doğal geliyor. yeni airpodslar sanki daha yapay gibi. seçici geçirgenlik modundan olsa gerek.
son olarak da genel olarak bir iphone kullanıcısına sağladığı rahatlık. gerek gezerken, gerek seyahat ederken, gerek çalışırken aptallık seviyesinde basit bu kulaklıkları kullanmak. bağlanıp dinlemeye başlamak, kablolu bir kulaklığı takıp dinlemek kadar pratik ve hızlı. benzer implementasyonları başka markalar da yapıyor ama hiçbirisi bu kadar hızlı değil. tek kulaklıkla kullanım konusunda belki de en sorunsuz kulaklıklardan biri bu. iki telefon kullanıyorum ve telefondan telefona geçiş son derece hızlı. ilk nesil de bu konularda halihazırda çok iyi bunu da belirtmek gerek.
windows bir bilgisayardan iphone'a bile geçiş yapabiliyorum ikisiyle de. tam tersi için windows'ta ayarlardan tekrar bağlamak gerekiyor ama gün sonunda oldukça sorunsuz ve hızlı bir şekilde oluyor her şey.
birinci nesil airpods pro mu, ikinci nesil mi?
eğer ekstra özellikler, daha iyi ses ve daha uzun şarj ömrü olmazsa olmazınız değilse birinci nesli de hala alınabilir. uygun bir fiyattan alıp, mutlu mesut hayatınıza devam edebilirsiniz. ben ilk nesille iki yılımı doldurduğum için şarj ömrü ve tekli kullanım konularını gözeterek ikinciye geçtim.
bu arada, birinci nesilde de bul özelliği pasif olarak bulunmaktadır. kulaklığı son kullandığınız konumu bul uygulamasından görebilirsiniz.