SAĞLIK 29 Ocak 2019
103b OKUNMA     924 PAYLAŞIM

Ağız Kokusu Neden Olur ve Nasıl Giderilir?

Ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusu nasıl giderilir? Ağız kokusunun kesin çözümü nedir? Ağız kokusu nasıl önlenir? Ağız kokusuyla ilgili merak ettiğiniz her şey içeriğimizde.
iStock

büyük oranda ağız boşluğundaki organlara bağlı olmakla birlikte nedenleri çeşitlidir ağız kokusunun. kötü ağız kokusu terimi halitosis'tir.

Ağız kokusunun nedenleri

1. oral kavite kaynaklı ağız kokuları (foeter oris)

diş çürükleri, kök artıkları, hijyenik olmayan dolgu ve protezler, iyi temizlenmeyen protezler, derin diş eti cepleri, pulpa gangrenleri, periodontitisler, tartılar, kötü ağız hijyeni, çeşitli ağız patolojileri (sifiliz 2. evre, kızıl, stomatitis simplex vs.)

2. üst solunum yolları kaynaklı ağız kokuları (foeter narium)

farenjit, larenjit, tonsillit, adenoid vejetasyon, ozena, nasal tümör ve kistler, özofagusun mukoza enfeksiyonları.

3. alt solunum yolları kaynaklı ağız kokuları 

akciğer apsesi, piyojenik akciğer ampiyemi, kronik bronşit, bronşektazi.

4. çeşitli sistemik hastalıklara bağlı ağız kokuları

karaciğer hastalıkları: çürük yumurta ve sülfür kokusu.
böbrek hastalıkları: üremiyle birlikte görülenlerde keskin amonyak kokusu.
diabetus mellitus: aseton kokusu.
h. pylori enfeksiyonları: bozuk yumurta kokusu.
akciğer apseleri ve bronşit: çürümüş et kokusu.


5. ateşli hastalıklara bağlı ağız kokusu

kızıl, difteri, tifo, kızamık, suçiçeği vb.

6. ilaçlar ve metallere bağlı ağız kokusu

civa, kurşun, telliryum, antiepileptik ilaçlar, diüretik ve paraldehit vb.

7. yiyecek ve tütüne bağlı ağız kokuları

peynir, pişmiş yumurta, soğan, sarımsak, sucuk , pastırma, sigara vs.

8. özel durumlara bağlı ağız kokusu

menstrüasyon, açlık, fazla spor, sarılık, karbonhidrat diyetleri, c avitaminozu, menapoz başlangıcı.

Ağız kokusu nasıl geçer?

ağız kokusu sadece ağız ve dış nedenli değildir; çeşitli sistemik hastalıkların habercisi de olabilir ama ağız nedenli olanlara değinirsek ağız kokusundan yakınan insanlar fırçalamayla geçeceğini düşünerek dişlerini fırçalama alışkanlığı edinebilirler ama plağın da çeşitleri vardır. 2-3 günlük plak fırçalamayla tamamen çıkmaz. diş etiyle dışın birleşimine bakarsanız çizgi halinde görebilirsiniz. dış taşlarının zaten ısıtılmış iğne gibi cin fikirler dışında kişi tarafından çıkarılması zordur.

siz dişlerinizi düzenli ve çok iyi fırçalasanız bile dış ipi kullandığınızda görebilirsiniz ki üstünde gıda artıkları vardır ve onları bir koklayın bakalım! çok kötü kokar aynı kaplamanız düştüğünde içinin koktuğu gibi.

dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamayı ihmal etmeyin ayrıca. çok bastırmadan onun da birkaç kez üstünden geçin çünkü girintili çıkıntılı yapısıyla bakteri tutulumuna çok elverişlidir.

kaplamalar da koku yapar. ne kadar provalarda kontrol etsek bile doğal diş gibi değildir pürüzlü bir geçiş olur dişle kaplama arasında. eğer açıklık büyükse yapıştırma maddemiz zamanla çözünür ve oluşan boşluğa da gıda artıkları yerleşir.

çürükler ve kötü yapılmış dolgular da gıda tutulumuna neden olarak koku yapabilir.

bunların hepsi ortadan kaldırıldıktan sonra ağız kokusu ortadan kalkacak diye bir şey yoktur ama ne yazık ki. nedeni başta da söylediğimiz gibi ağız boşluğundan kaynaklanmayabilir.

sinüzit denilen, yüz kemiklerinin içindeki boşluklarda bulunan iltihap, sarı-yeşil ve kalın kıvamda bir akıntının genze akmasına yol açar. tabii ki bu geniz akıntısı iltihaplı olduğu için de hastanın nefesine hoş olmayan bir koku verir. 

öncelikle medikal yolla tedavi edilir. yani ilaçlar yoluyla bu iltihap giderilmeye çalışılır. ilerlemiş sinüzit vakalarında ise akıntı, ilaçla tedavi olmayacağından "endoskopik sinüs cerrahisi"ne başvurulur. 

ağız bölgesindeki bademcik iltihaplan 'magma' denilen katı kıvamlı bademcik döküntüsüne yol açar ki bu da hastalarda ağız kokusu şeklinde kendini gösterir. bademciklerin alınmasıyla tedavi edilebilir. 

diş ve diş eti hastalıkları da nefes kokmasına yol açabiliyor. düzenli olarak diş hekimine gitmek şart.

mide ve bağırsak sistemini ilgilendiren hastalıklar da ağız kokusu sorunu olabilir. ağız içiyle ilgili her şeyden eminsek ve koku hala devam ediyorsa dahiliye bölümüne gidilip muayene olunmalı.

yetişkin hastalarda gözlemlenen ve daha ciddi boyutlu durumlar da söz konusu. yani ağız, boğaz ve alt solunum yollan bölgelerinde, tümöre bağlı bir nefes kokması probleminin baş göstermesi de mümkün. 'ülserasyon' diye tabir edilen, krater tarzında tümörün çok süratli büyümesine ayak uyduramayıp, ölen dokuların yarattığı bir koku türü.

Diş Macununu Ortadan Sıkmanın Aslında Eski Yıllarda Gerçek Bir Sorun Olması