KÜLTÜR 10 Ocak 2019
256b OKUNMA     939 PAYLAŞIM

Afyonu Patlamak Deyiminin Anlamı ve İlginç Hikayesi

Afyonu patlamak ne demek? Afyonu patlamak deyimi nereden geliyor? Ayılmak, kendine gelmek manasında kullanılan Afyonu Patlamak deyiminin hikayesi Osmanlı'ya dayanıyor.

osmanlı zamanında ramazan aylarında halk kısmından kimseler, gün içerisinde esrar kullanamadıkları için sahur vakti şu anki "gripin"e benzeyen bir kapsül ile bu esrarları yutarlar. kapsül, vücut sıcaklığı ve mide asidiyle ancak 2-3 saat içerisinde çözülür ve tabir-i caiz ise patlar. hoşluk ve mutluluk bu patlamadan sonra gerçekleşir. bu durum, halk tarafından bir teşbih ile genel akışa yansıtılarak, sabah kalkılıp da zihnin kendine gelinceye kadarki sürecindeki asabiyet haline afyonu patlamamış tabirini yakıştırır.

bu deyimleşmiş ibare, toplumsal hayatta o kadar geniş yer kaplamaktadır ki kadı tezkirelerinde dahi kullanımlarına rastlanır. 15. ve 16. yüzyıl örneklerinde yapılan savunmalarda "sabah saatleri idi, henüz afyonum patlamamış olduğundan karşı tarafa sinirlenip, bir taş ile kafasına vurdum" gibi savunmalar görebilirsiniz. (14. 15. ve 16. yüzyıl tutanaklarında olmasına rağmen daha sonraları rastlanmamasının sebebi 17. yüzyıl başları ile birlikte yasaklar ve düzenlemelerin artmasıdır.) ayrıca, hükümlerde bu afyon patlamama olayının hafifletici sebep olarak kabul edildiğine de rastlanılabiliyor.

Osmanlı Devleti Zamanında Alkol ve Uyuşturucu Madde Kullanımı

Yıllardır İnternette Karşımıza Çıkan Tuhfet Ül-Mülk Adlı İlginç Minyatürün Hikayesi