TARİH 11 Ocak 2024
14,6b OKUNMA     397 PAYLAŞIM

Adolf Hitler Kimdir?

Dünya tarihinin gördüğü en acımasız, en faşist liderlerden Adolf Hitler'in hayat hikayesi.

adolf hitler'in ismi neredeyse adolf schicklgruber'di. ya da adolf hiedler. babası alois, maria anna schicklgruber'den evlilik dışı doğmuş ve ona kendi soyadını vermişti. ancak alois, yaklaşık 40 yaşındayken, bazılarının aslında biyolojik babası olduğunu düşündüğü üvey babası johann georg hiedler'in soyadını benimsemeye karar verdi. yasal belgelerde yeni soyadı olarak hitler yazılmıştır, ancak yazım değişikliğinin nedeni bilinmemektedir. alois hitler iki kez evlendi ve üçüncü eşi olarak klara pölzl'ü almadan önce birkaç çocuğu oldu. çiftin altı çocuğu oldu, ancak sadece adolf ve bir kız kardeşi yetişkinliğe ulaştı. adolf'un 1903'te ölen babasıyla zor bir ilişkisi vardı, ancak annesine hayrandı ve 1907'de göğüs kanserinden ölümü nedeniyle kederli olduğu bildirildi.


hitler 1945'te intihar ettiğinde, birinci dünya savaşı'ndaki hizmetlerinden dolayı kazandığı birinci sınıf demir haç madalyasını takıyordu. bu onur, çatışma sırasında kendisini bir kahraman olarak tasvir eden hitler için özellikle önemliydi. birinci somme savaşı (1916) sırasında yaralanmış olmasına rağmen, son araştırmalar hitler'in savaş deneyimine ilişkin anlattıklarına meydan okumaktadır. bazıları onun cephede çok az çatışmaya girdiğine, bunun yerine nispeten güvenli olan alay karargâhında koşucu olarak görev yaptığına inanmaktadır. bu da hitler'in "muhtemelen her gün" tehlikede olduğu iddiasına ters düşmektedir. ayrıca, 1918'de bir hardal gazı saldırısı sırasında geçici olarak kör olduğunu belirtmiş olsa da, sözde tıbbi belgeler "histerik körlükten" muzdarip olduğunu belirtmektedir. almanya teslim olduğunda iyileşmekteydi. garip bir şekilde, birinci sınıf demir haç nişanında belirli bir cesaret olayından bahsedilmemesi, bazı araştırmacıların bu nişanın hitler'in hizmet süresini ve başta hitler'in bu ödülü almasını öneren yahudi teğmen hugo gutmann olmak üzere subaylar nezdindeki genel sempatisini onurlandırmak için verildiğini düşünmesine yol açmıştır.

1924 yılında, vatana ihanet suçundan hapisteyken hitler, daha sonra dünyanın en tehlikeli kitaplarından biri olarak kabul edilecek olan kitabını yazmaya başladı. ilk olarak iki cilt halinde (1925, 1927) yayınlanan (mein kampf) kavgam'da hitler hayatını anlatmış ve ırkçı ideolojisini ortaya koymuştur; viyana'da yaşarken "fanatik bir antisemit" olduğunu iddia etmiştir. başlangıçta sınırlı bir başarı elde etmesine rağmen, kavgam'ın popülaritesi hitler ve nazilerinki gibi arttı. nasyonal sosyalizmin incil'i niteliğindeki kitap almanya'da zorunlu olarak okunuyordu ve 1939 yılına gelindiğinde beş milyondan fazla satılmıştı. hitler'in ölümünden sonra eser almanya'da ve diğer ülkelerde yasaklandı ve telif hakkını elinde bulunduran bavyera eyaleti yayın haklarını vermeyi reddetti. ancak bazı yabancı yayıncılar eseri basmaya devam etti ve 2016 yılında telif hakkının sona ermesinin ardından kamu malı haline geldi. günler sonra almanya'da 1945'ten bu yana ilk kez kavgam'ın ağır açıklamalı bir baskısı yayımlandı. kitap en çok satanlar listesine girdi.


bir dizi manevra ve entrikanın ardından hitler, ocak 1933'te almanya şansölyesi olarak atandı.ancak daha da büyük bir güç elde etmek istiyordu ve 27 şubat 1933'te almanya'nın parlamento binası alev alıp ağır hasar gördüğünde bunu başardı. hitler'in reichstag yangınına karışıp karışmadığı belirsizliğini korusa da (daha sonra yalnız bir komünist bu suçtan mahkûm edildi), bu olayı otoritesini sağlamlaştırmak için kullandı. yangının ertesi günü tüm sivil özgürlüklerin askıya alınmasını sağladı ve bir sonraki ay yapılan seçimlerde naziler ve müttefikleri reichstag'da çoğunluğu elde etti.23 mart 1933'te reichstag, hitler'in diktatörlüğünü onaylayan etkinleştirme yasası'nı kabul etti.ardından, ağustos 1934'te, başkan paul von hindenburg'un ölümünden kısa bir süre sonra, alman halkı hitler'e tam yetki vermek için oy kullandı ve "führer und reichskanzler" ("lider ve şansölye") makamını oluşturmak için şansölye ve cumhurbaşkanı makamlarını birleştirdi.

hitler'in başarısız sanatçı kariyeri hakkında çok şey söylense de - viyana güzel sanatlar akademisi tarafından reddedilmiş ve eserlerini satmaya çalışırken yoksulluk içinde yaşamıştır - sanata olan ilgisi ancak führer olduktan sonra artmış görünmektedir. hitler, klasik yunan ve roma'nın idealize edilmiş eserlerini tercih ederken, empresyonizm, kübizm ve dada gibi çağdaş akımlara karşı oldukça eleştireldi. naziler 1930'larda bu tür "yozlaşmış sanat eserlerini" alman müzelerinden kaldırmaya başladı.paul klee, pablo picasso, wilhelm lehmbruck ve emile nolde'nin modern eserleri daha sonra 1937'deki bir çoklu sergide gösterildi ve "bolşeviklerin ve yahudilerin yozlaşmış çalışmalarının kültür belgeleri" olarak tanımlandı. savaş boyunca hitler, sanat eserlerinin daha önce görülmemiş bir ölçekte sistematik olarak yağmalanmasını emretti; bildirildiğine göre en çok çalınan eseri ghent altarpiece idi.bu ve diğer eserlerin avusturya'nın linz kentinde kurulması planlanan ve führermuseum olarak bilinen bir "süper müzeyi" doldurması amaçlanıyordu.


üstün bir "ari" ırk yaratmaya çalışan naziler, sağlık konusunda bilinçli politikaları teşvik etmeleriyle biliniyordu. dolayısıyla, hitler'in içki içmeyen, sigara içmeyen ve vejetaryen biri olduğunun söylenmesi şaşırtıcı değildir. ancak sağlıklı alışkanlıkları, afyon kullandığı iddiasıyla baltalanmıştır. son araştırmalara göre, 1941 yılında kişisel doktoru theodor morell ona oksikodon, metamfetamin, morfin ve hatta kokain de dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar enjekte etmeye başladı. aslında, uyuşturucu kullanımının nazi partisi genelinde yaygın olduğu ve askerlere savaştan önce sık sık meth verildiği bildiriliyor. hayatının sonlarına doğru hitler titremeye meyilliydi ve bazıları bunu parkinson hastalığına bağlarken, diğerleri bunun o zamana kadar elde edilmesi zor olan ilaçlardan yoksunluk olduğunu tahmin ediyordu.

belki de daha önceki yoksulluğunun da etkisiyle hitler kişisel bir servet biriktirmeye kararlı görünüyordu. parasının büyük kısmı tahmin edilebilir kaynaklardan geliyordu - devletten para sızdırmak ve şirketlerden "bağış" kabul etmek gibi. ancak daha yaratıcı planlara da girişti. şansölye olduktan sonra, yeni evlilere devlet düğün hediyesi olarak verilmek üzere kavgam'ın kopyalarının satın alınması için hükümete emir vererek hitler'e yüklü miktarda telif hakkı kazandırdı. ayrıca gelir vergisi ödemeyi de reddetti. bazılarının yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu tahmin ettiği servetini geniş bir sanat koleksiyonu oluşturmak, kaliteli mobilyalar satın almak ve çeşitli mülkler edinmek için kullandı. savaştan sonra mal varlığı bavyera'ya verildi.


1939 yılında isveçli bir yasa koyucu hitler'i nobel barış ödülü'ne aday gösterdi.
bunu bir şaka olarak tasarlamış olsa da, çok az kişi bunu eğlenceli buldu. bunun yerine, bir kargaşa yarattı ve adaylık hızla geri çekildi. hitler'in ödülü isteyeceğinden ya da kabul edebileceğinden değil. 1936 yılında, hitler'i sert bir şekilde eleştiren alman gazeteci carl von ossietzky 1935 barış ödülünün sahibi olmuştu. bu jest nazizmin kınanması ve almanya'ya "hakaret" olarak görülmüştü. sonuç olarak hitler, tüm almanların nobel ödülü almasını yasakladı ve alternatif olarak alman ulusal sanat ve bilim ödülü'nü oluşturdu. daha sonra üçüncü reich döneminde nobel kazanan üç alman, daha sonra diploma ve madalyalarını almalarına rağmen ödüllerini reddetmek zorunda kaldı.

30 nisan 1945'te, savaş kaybedilmiş ve sovyet birlikleri ilerlerken, hitler berlin'deki yeraltı sığınağında kendini vurarak intihar etti. kısa süre önce evlendiği eva braun da kendi canına kıydı. hitler'in isteğine göre cesetleri yakıldı ve ardından gömüldü.en azından ölümünün yaygın olarak kabul edilen versiyonu buydu.neredeyse hemen komplo teorileri başladı - kısmen sovyetler sayesinde.başlangıçta hitler'in öldüğünü teyit edemediklerini iddia ettiler ve daha sonra hayatta olduğu ve batı tarafından korunduğu söylentilerini yaydılar.abd başkanı harry truman tarafından sıkıştırıldığında, sovyet lideri joseph stalin, hitler'in akıbetini bilmediğini söyledi. ancak daha sonraki raporlara göre sovyetler, diş kayıtlarından teşhis edilen yanmış kalıntılarını ele geçirdi.ceset mezardan çıkarılıp yakılmadan önce gizlice gömülmüş, külleri 1970 yılında savrulmuş, ancak tek bir kurşun yarası taşıyan ve 1946 yılına kadar bulunamayan bir kafatası parçası saklanmıştır.ancak bu haberler şüpheleri ortadan kaldıramadı ve 2009 yılında araştırmacılar kafatası parçasının aslında bir kadına ait olduğunu belirlediğinde şüpheler daha da arttı.

(kendisi katıksız bir pisliktir.)