EĞİTİM 17 Temmuz 2017
35,1b OKUNMA     818 PAYLAŞIM

Aday Öğrenciler İçin İlaç Gibi Bir Kıyaslama: Makine Mühendisliği mi, Bilgisayar Mühendisliği mi?

Sözlük yazarı "1123581321", majör mühendislik bölümleri olan makine ve bilgisayar mühendisliğini aday öğrenciler için ışık tutacak şekilde, okulları ve imkânları da anlatarak açıklamış.
iStock.com


iki bölümde de bir dönem okumuş ve sektörde çalışıp akademik kariyer de kovalayan bir mühendis olarak diyeceğim ikisinin de kendine göre avantajları olduğudur.

bilgisayar mühendisliği kod yazmaktan ibaret değildir, bilakis yapılan işin çoğu yazılacak kodu kafada tasarlamaktır. ayrıca algoritma optimizasyonuyla en verimli kodu yazmak zorundadır. bir problemin binlerce çözümü olabilir ama optimize çözüm bazen tektir.

makina mühendisliği çok daha geniş bir alanı kapsar. sektörel çeşitliliği bilgisayardan daha yüksek belki de tek mühendisliktir. birçok alt dalı vardır, ve gerçekten mühendis olmak istiyorsanız bu alt dallardan birinde bir yüksek lisans da yapmak gerekir, tabii ki bir işte çalışırken.


odtü, boun gibi top üniversitelerde okuyacaksanız makina daha iyidir. iş imkanlarınız bilgisayara göre daha geniş olur.

evet, bilgisayar mühendisliği kod yazmaktan ibaret değildir ama ülkedeki olası işverenleri düşünürseniz bu adamların yüzde kaçı bu gerçeğin farkındadır sorusu da ortadadır. bu bilgisayar mühendisliğinin hem en büyük şansı hem de şanssızlığıdır.

türkiye'de donanım alanında çalışan pek mühendis olmadığı için, yazılım sektöründe çalışacağınızı düşünürsek şanslısınız çünkü ihtiyacınız olan tek şey bir laptop. şanssızsınız çünkü bu nedenle mühendis olmadan da iş yapmaya kalkacak tonla adam var.

iyi bir mühendisseniz bu tip kişiler hiçbir işi sizin kadar kaliteli ve kısa sürede yapamayacaktır fakat iyi bir mühendis değilseniz de elinizdeki diplomayla hayatta işiniz zor olur.


makina mühendisliğinde böyle bir durum yoktur.

eğitimi ciddi şekilde teorik olsa da, deneysel uygulamalar da gerektirdiğinden dolayı mühendis olmayan birisi kolay kolay sizin işinizde rakibiniz olamaz. ayrıca makina mühendisliği bitirirseniz, 1 yıllık bilimsel hazırlığı göze alarak bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans da yapabilirsiniz. bu bir bilgisayar mühendisi için neredeyse imkansızdır. 

iyi üniversitelerde okuyacak puan aldıysanız, arada pek bir fark olmamasına rağmen makina sektörel çeşitlilik ve daha geniş bir perspektif sunduğundan dolayı daha iyidir. 


anadolu'da bir üniversite okuyacaksanız tablo tersine döner.

uzun vadede dahi makina mühendisi olarak iyi pozisyonlarda (maaş/kariyer anlamında) iş bulamayabilirsiniz. aynı durumda bilgisayar mühendisliğini bitirirseniz işiniz görece kolaylaşır çünkü şansınız yaver giderse çok iyi bir yere de gelebilirsiniz çünkü bölümün temeli soyuttur.

kişinin kendi çalışma isteği çok önemlidir ama makina eğitiminde okulun fiziksel imkanları da kendinizi geliştirmenizde önemli rol oynar, bilgisayarda iş sizde biter en azından yazılım sektörü özelinde iş böyledir.

Üniversite Tercihi Yapacakların Geleceğini Şekillendirecek Altın Değerinde Tavsiyeler