SPOR 1 Temmuz 2024
10b OKUNMA     90 PAYLAŞIM

Acı ve Eğlencenin Buluştuğu Yer: Tokat Dövüşü Sporunun Önlenemez Yükselişi

Basit kuralları ve şiddetli doğasıyla izleyicileri ekran başına kilitleyen tokat dövüşü sporu, sosyal medyanın gücüyle kısa sürede popülerlik kazandı.

sen hele bir vur, ne olsa sıra elbet bana gelecek denilen; dayanıklık ve güç gerektiren garip bir spordur slap fighting championship (tokat dövüşü şampiyonası denebilir.)


kurallar

kurallar bakacak olursak... gayet basit olmakla beraber; kimin önce tokat atacağı kararını vermek için yazı tura atıldıktan sonra, ilk sporcu rakibe açık elle tokat atmak için 60 saniyelik bir süre sınırı vardır. tokatlar gözün altında ama çenenin üstünde olmalı, avuç içi ile temas etmeden, tüm el yüze temas aynı anda gerçekleşmelidir. 

tokat yiyen kişi irkilemez, omuzlarını kaldıramaz veya çenesini içeri sokamaz. tokatlandıktan sonra, tokatlanan sporcunun tokat sırası gelmeden önce toparlanması ve eski pozisyonuna geri dönmesi için 60 saniyesi vardır. dönemediği taktirde maç nakavtla biter. nakavtla bitmeyen ve üç tur süren dövüşler, tokat atan oyuncuların etkinliğinin yanı sıra tokat atanların tepkisi ve toparlanma süresine dayalı olarak 10 puanlık bir sistem kullanılarak hakemlerin kararına gider. diğer dövüş sporlarındaki gibi sporcular ağırlık ve cinsiyete göre ayrılır.


peki bu enteresan spor nasıl ortaya çıktı ve bu kadar popüler bir hale büründü?

tam olarak nasıl ortaya çıktığı bilinmese tokat dövüşünün kökeni, rus diktatörleri arasında yapılan irade testlerine kadar uzanıyormuş ama hayatımıza amatör olarak ilk defa 2017 yılı civarında viral olan videolar sayesinde garip bir spor olarak doğdu ve zirve çıkışına başladı diyebiliriz.

ilk başlarda yeraltı yarışmaları illegal müsabakalar hız kazandı ve doğu avrupa'ya yayıldı. sonunda, polonya'dan punch down ve branson missouri'den slap fighting championship gibi organize ligler ortaya çıktı.


tabii ki sosyal medya bu sporun daha geniş bir izleyici kitlesi bulmasını kaçınılmaz hale getirdi. çünkü vasily kamotsky gibi viral yıldızlar, yıkıcı nakavtlar ve acımasız tokatlarıyla izleyicileri eğlendirdi.

2022 yılına gelindiğinde her şeyden para kazanan amerika bu spor dalını da ben iyi satarım deyip; arnold schwarzenegger ve ufc başkanı dana white gibi isimler arnold sports classic'in altın ve power slap gibi ligler kurarak daha fazla meşrutiyet kazandırdı.

acımasız ve sert olan bu spor dalı güvenliği ve genel değeri konusundaki endişeler ve tartışmalar yaratsa da mütevazi bir başlangıcına rağmen tokat kavgası hızla büyüyor.

kaynak: 123