BİLİM 16 Haziran 2021
18,1b OKUNMA     483 PAYLAŞIM

Acı Bir Şey Yediğimizde Neden Burnumuz Akar?

Acı yendiğinde burun akması olayının bilimsel açıklaması.

acı yediğimizde burnumuzun akması, biberlerde bulunan kapsaisin adlı maddeden kaynaklanıyor. kapsaisin, burnunuzdaki geçişleri tahriş ediyor, mukus hücrelerini etkiliyor; burun da maddeden kurtulmak için salgılarını arttırıyor.

kapsaisin nedir?

kapsaisin kısaca ağrı kesici özelliği olan biber özütüdür. biberin acılık derecesiyle doğrudan ilişkilidir. yani ne kadar acı, o kadar kapsaisin demektir. rakamsal olarak bir şeyler söyleyecek olursak; biberler, gram başına 0,1 ila 60 mg kapsaisin içerir.

peki ne işe yarar bu madde?

öksürüğü azaltır efendim. yapılan çalışmada 4 hafta boyunca kapsaisin alan hastalar placeboya göre öksürüğün azalmasında büyük ilerleme kaydetmiştirler.

vascular endothelial growth factor(vegf) inhibitörüdür. vegf konusunu başka bir yerde çok detaylı yazacağım, bu kenarda dursun.

anti-kanserdir kendileri.

pankreas kanseri'nde 2,5 mg/kg kapsaisin verilen farelerde kanser hücrelerinde apoptosis meydana gelmiştir.

prostat kanseri üzerine yapılan bir çalışmada 5 mg/kg kapsaisin gavaj ile farelere verildi ve kanser hücrelerinin küçüldüğü gözlemlenmiştir.

saç çıkışı sağlar. araştırma fareler üzerine yapılıyor ve aşağıdaki fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere %3 minoxidil'den daha etkili olduğu gözüküyor (sa: saline, jo: jojoba yağı, mxd: minoxidil, peo: peperment oil). saç kalitesinin ve kalınlığının arttığından bahsetmeme gerek yok sanırım.


fare miyiz gardaşım biz dediğinizi duydum. bu da ona istinaden:

sol üstteki amca ve kadın aga için, sağ üstteki adam alopecia totalis, sağ alttaki kadın ise alopecia areta. buradaki çalışmaya 48 gönüllü katılıyor ve günlük 6 mg kapsaisin ile 75 mg isoflavon alıyorlar.

ağrı kesici demiştik galiba. ayrıca krem versiyonunun fda onayı bulunmaktadır. örnek olması açısından bu da qutenza isimli %8'lik kremin çalışmaları.

sedef konusunda başarılı olduğu birçok çalışmada ortaya çıkmıştır. şu çalışmada örneğin günde 4 kez 6 hafta boyunca %0,025'lik kapsaisin kremi uygulaması yapılıyor. placebo ile karşılaştırıldığında kapsaisin'in çok daha etkili olduğu ve hem sedefin hem de kaşıntının azaldığı görülmüştür.

kilo verdirdiği de görülmüş efendim. yapılan çalışmada kapsaisin desteği alanların tokluk sürelerinin arttığı gözlemlenmiştir. genel olarak etki mekanizması; yağ hücrelerinin büyümesini engeller, tok tuttuğundan dolayı gıda alımını azaltır ve enerji harcanmasını arttırır.

örneğin şu çalışmada 6 mg/gün alan obeziteler placeboya göre yağ kaybında 0,9 kg'a 0,5 kg üstünlük sağlamıştırlar. yine aynı makalede geçen başka bir çalışmaya göre günlük 10 mg/gün kapsaisin tüketenlerin placebo'ya oranla dinlenme enerji harcaması ve yağ oksidasyon'unda önemli ölçüde fark olduğu sonucuna varılmıştır.

sindirim sistemine faydalı olduğu da gayet ortada.

kısacası bol bol tüketmeye çalışınız efendim.