MİMARİ 3 Mayıs 2024
17,7b OKUNMA     165 PAYLAŞIM

ABD'de Küçük Parsellere Bölünmüş Araziye İnşa Edilen Konut Türü: Tract Housing

Model ve malzemelerin aynı standartta olması, yapımının basit olması ve pratikliği sebebiyle Amerika'da bolca görülen konut türü Tract Housing nedir, ne değildir?

tract housing, abd'de küçük parsellere bölünmüş bir arazi üzerine çok sayıda benzer evin inşa edildiği bir seri konut türüdür.

bu konutların en önemli özelliği model ve malzemelerin aynı standartta olması, yapımının basit ve hızlı olması, en önemlisi de pratikliğidir. ancak malzemelerin olduğu gibi önceden hazırlanıp fabrikada birleştirildikten sonra getirilip kurulduğu prefabrik evlerle karıştırılmamalıdır.


tract house konseptinde evlerin planları modelleri, katalogda görüldüğü şekliyle ve hep aynı stilde yapılır. hep aynı malzemelerin kullanılarak belli bir standart oluşturulması söz konusudur. bu evlerde genellikle ahşap veya kompozit malzeme kullanılır. bazı firmalar klasik kırsal gotik mimaride kullanılan beyaz boyalı ahşap evleri modern bir anlayışla yeniden modellemiş ve tipik tek katlı, siding kaplamalı evleri, önceden belirlenen boş arazilere seri olarak inşa etmiştir.

bu konut türünün ilk örnekleri 1930'lu yıllarda ortaya çıksa da, tract house olarak literatüre giren ilk konut projesi new york'ta 1947'de inşa edilen levittown olmuştur. levittown adı buradaki evleri inşa eden levitt & sons, inc.'den gelmektedir. 


aslında 1920'li yıllarda konut sorununu ve ekonomik krizi çözmek için önerilen bu konsept, savaş ile birlikte ekonominin toparlanmasıyla bahçeli, daha çok odalı ve orta sınıfın da tercih ettiği bir konut tipi haline gelmiş, savaş sonrasında evlerine dönen gazilere ön ödemesiz, kaporasız satılan bu evler, daha sonra ülkenin başka yerlerine de hızla yayılmış ve savaş gazilerinden kapora alınmaması veya imdirim yapılması tüm ülkede bir gelenek haline gelmiştir.

öyle ki, new york'tan los angeles'a, texas'tan minnesota'ya kadar her yerde siding kaplamalı bu ev tipleri, amerikan kırsal gotik tarzı mimarinin baskınlığını seyrelterek, yaygın ve modern bir karakter oluşturmuştur. bu da yeni yerleşime açılan boş arazilerde, tek tip, seri üretim müstakil konutların olduğu, endüstriyel hale gelmiş bir iskan anlayışını betimler.


geniş ve boş arazilere sahip olan ülkenin pek çok kentinde, bu evlerin oluşturduğu projelerin şekillendirdiği yeni banliyöler ortaya çıkmıştır. bu konuda los angeles şehri en dikkat çeken örneklerdendir; san fernando vadisi, whittier ve güneydeki rolling hills gibi yerleşimler bu konut tipi tarafından şekillendirilmiştir. özellikle san fernando, mono gölü'nden şehre ulaşan su kanalına 1913'te yapılan bağlantı ile suya kavuştuktan sonra yerleşim düzeyi artmış, bağlantı yolları ve iletim kablolarının yerleştirilmesini takiben yerleşim hızlanmış ve tract house konsepti ortaya çıktıktan sonra da mantar gibi biten bu seri evler kısa bir sürede bütün araziyi kaplamıştır.